Προχωρά το σχέδιο για τη Σιδηροδρομική Εγνατία

Τα σιδηροδρομικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα μας, βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης του ΟΣΕ που πραγματοποιήθηκε στη ΔΕΘ, στο πλαίσιο υποδοχής του Connecting Europe Express. Τόσο ο εκπρόσωπος της DG Move κ. Keir Fitch όσο και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής εστίασαν στην περαιτέρω επέκταση των σιδηροδρομικών έργων με “ορατό” πλέον το σχέδιο της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, που αποτέλεσε διαχρονική πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ για την ενίσχυση του δικτύου μεταφορών της χώρας.

Ο εκπρόσωπος της DG Move, σημείωσε ότι επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να ολοκληρωθούν τα έργα στον βασικό άξονα Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Αναφερόμενος στη Σιδηροδρομική Εγνατία, δηλαδή τον διάδρομο από Ηγουμενίτσα μέχρι Αλεξανδρούπολη και στα έξι βασικά λιμάνια της χώρας είπε ότι “Έχουμε πολλά βήματα να κάνουμε και απαιτείται μακροχρόνια δέσμευση και αφοσίωση”.

Από την πλευρά του ο κ. Καραμανλής μίλησε για τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα ύψους 3,3 δισ. ευρώ. «Μέσα σε αυτό το πρόγραμμα έργων, κεντρική και ιδιαίτερα κρίσιμη θέση έχουν τα σιδηροδρομικά έργα. Έχουμε βάλει μπρος το μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων που έχει γίνει ποτέ στη χώρα. Ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Όταν ολοκληρωθεί θα αλλάξει τον χάρτη των μεταφορών στη χώρα», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

O κ. Καραμανλής σημείωσε επίσης ότι για πρώτη φορά το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρήκε τον τρόπο να δημοπρατήσει σιδηροδρομικά έργα πακέτο, ή αλλιώς “turn-key”, «χωρίς κατατμήσεις, που οδηγούν σε εγκληματικές καθυστερήσεις και σε υπερβάσεις προϋπολογισμών».

Από την πλευρά του ο κ. Σπύρος Πατέρας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΟΣΕ, σημείωσε ότι υπάρχουν σημαντικές προϋποθέσεις για να γίνει ο σιδηρόδρομος πρωταγωνιστής των επιβατικών και εμπορικών μεταφορών στη χώρα, όπως συμβαίνει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη αναβάθμισης και βελτιστοποίηση των σιδηροδρομικών υποδομών για να αυξηθούν η ταχύτητα των μεταφορών και η αξιοπιστία του δικτύου.

Ο ΟΣΕ έχει ήδη ξεκινήσει μελέτες και για το δυτικό τμήμα της σιδηροδρομικής Εγνατίας που αφορά νέες γραμμές από Καλαμπάκα προς Κοζάνη, Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα ενώ υπάρχουν σκέψεις για μία νέα συνδετήρια γραμμή μεταξύ Κοζάνης και Βέροιας.

Επιπλέον, συζητήθηκε η ανάπτυξη ψηφιακών δομών που θα εκσυγχρονίσουν τον ελληνικό σιδηρόδρομο και ο στρατηγικός σχεδιασμός που πρέπει να περιλάβει τη διασύνδεση όλων των πόλων ανάπτυξης της χώρας, δηλαδή λιμανιών, αεροδρομίων, εφοδιαστικής αλυσίδας και διευρωπαϊκών συνδέσεων.

Comments are closed