Πρόγραμμα 320 εκατ. ευρώ για την ψηφιακή μετάβαση των δήμων ανακοίνωσε ο Κ. Πιερρακάκης

Στην ψηφιακή μετάβαση των δήμων της χώρας, με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία  για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες στοχεύει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου της ΚΕΔΕ που διεξήχθη την προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός ανακοίνωσε την έναρξη προγράμματος για τις «Έξυπνες Πόλεις», που αφορά στην ψηφιακή μετάβαση των δήμων και το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 320 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο μιας συνολικής προσέγγισης της κυβέρνησης «για να μπορέσουμε πέρα και πάνω από όσα έχουν ήδη γίνει με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», να προσθέσουμε νέες τεχνολογίες και νέες λύσεις. Το συνολικό πακέτο διαρθρώνεται και από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου περιλαμβάνει 90 εκατομμύρια ευρώ για τους δήμους άνω των 100.000 κατοίκων. Και όλοι οι υπόλοιποι δήμοι οι οποίοι θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ. Συνολικά μιλάμε για ένα μπάτζετ 320 εκατομμυρίων ευρώ». Σύμφωνα με τον Υπουργό, για την υλοποίηση του προγράμματος υπήρξε συνεργασία με τον υφυπουργό Ειδικών Ψηφιακών Έργων και Κτηματολογίου κ. Θ. Λιβάνιο , τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Α. Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γ. Τσακίρη.

Μενού πολλαπλών λύσεων

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα διαθέτει ένα μενού πολλαπλών  τεχνολογικών επιλογών και όλοι οι δήμοι θα έχουν προκαθορισμένο μπάτζετ. «Το χαμηλότερο μπάτζετ το οποίο θα δείτε για δήμο από το πρόγραμμα που θα ανακοινώσουμε θα είναι 100.000 ευρώ. Άρα από το μπάτζετ θα μπορεί ο καθένας με βάση τις ανάγκες του να πάει και να επιλέξει συγκεκριμένες λύσεις που αισθάνεται ότι αφορούν τους πολίτες του, που αισθάνεται ότι αφορούν τους δημότες του» εξήγησε ο Υπουργός, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η τελική έγκριση αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους.

Τα πεδία των έργων

Τα πεδία των έργων που θα καλύπτονται από το πρόγραμμα αφορούν σε κοινωνική πολιτική, απασχόληση και υγεία, παιδεία, πολιτισμό και αθλητισμό, περιβάλλον, υποδομές, αγροτική ανάπτυξη, μεταφορές, μεταποίηση, εμπόριο, τουρισμό, δημοτική αστυνομία, εξυπηρέτηση του πολίτη, οικονομική διαχείριση των Δήμων, διοικητική λειτουργία των Δήμων.  Τα  projects μπορούν να αφορούν π.χ. σε  έξυπνο παρκάρισμα, κυβερνοασφάλεια, ψηφιακές πλατφόρμες για γονείς και κηδεμόνες, προσχολική αγωγή, πλατφόρμες διαβούλευσης κ.ο.κ.

 

 

Comments are closed