Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Ε.Ε. ο Απόστολος Τζιτζικώστας

Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακηρύχθηκε δια βοής ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ευρύτερη συναίνεση, αφού άλλες υποψηφιότητες αποσύρθηκαν. Είναι ο πρώτος Έλληνας που εκλέγεται πρόεδρος ενός ευρωπαϊκού οργάνου και μάλιστα του κορυφαίου,μετά το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο αποτελείται από 329 δημάρχους και περιφερειάρχες των 27 χωρών της ΕΕ!

Στη θέση του Α’ αντιπροέδρου της Επιτροπής, που κατείχε μέχρι σήμερα ο κ. Τζιτζικώστας, εξελέγη ο περιφερειάρχης των Αζορών της Πορτογαλίας, Vasco Ilidio Alves Cordeiro, ο οποίος ήταν επίσης μοναδικός υποψήφιος και προέρχεται από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές (PT/PES). Μάλιστα, ο επικεφαλής της παράταξης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, όχι μόνο υποστήριξε την υποψηφιότητα του κ. Cordeiro, αλλά στην εκτός πρωτοκόλλου παρέμβασή του τόνισε και την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα Τζιτζικώστα για την προεδρία.

«Μοιράζομαι μαζί σας μια πλούσια και από τη βάση προς τα πάνω εμπειρία στην περιφερειακή πολιτική. Με έχουν εμπιστευθεί και εκλέξει άμεσα από το λαό τα τελευταία 13 χρόνια στη χώρα μου. Έχω δουλέψει αδιάκοπα για να βελτιώσω τη ζωή των 2 εκατομμυρίων συμπολιτών μου. Και μοιράζομαι μαζί σας την υπερηφάνεια της γεωγραφικής, πολιτιστικής και πολιτικής μου καταγωγής: Η πατρίδα μου είναι η Θεσσαλονίκη, η πατρίδα μου είναι η Κεντρική Μακεδονία, η πατρίδα μου είναι η Ελλάδα. Αλλά ταυτόχρονα, αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου και σε κάθε γωνιά της Ευρώπης κι αυτή ακριβώς είναι η δύναμη της Ευρώπης. Είναι η ποικιλομορφία που υπάρχει στις περιφέρειες, τις πόλεις, τις πόλεις και τα χωριά μας, που κάνει την Ένωση πιο ισχυρή», είπε στην εναρκτήρια ομιλία του στα 329 μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών από τις 27 χώρες της ΕΕ, ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας  έθεσε τρεις προτεραιότητες για τη θητεία των επόμενων δυόμιση χρόνων:

1.Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρίσκεται στην υπηρεσία του λαού της και των τόπων διαβίωσής του, στα χωριά, τις πόλεις και τις περιφέρειές της. Πρέπει να υποστηρίξουμε την εδαφική συνοχή, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, αλλά και να βρούμε αξιόπιστες λύσεις για τη διαχείριση της μετανάστευσης, με αλληλεγγύη.

2.Οι περιφέρειες και οι πόλεις πρέπει να επικεντρωθούν στην κατανόηση και την ανταπόκριση στις βασικές μεταρρυθμίσεις των σημερινών πράσινων, ψηφιακών και δημογραφικών επαναστάσεων. Να μεταφράσουμε το Green Deal σε τοπική δράση για το κλίμα υποστηρίζοντας παράλληλα τις κοινότητες που πλήττονται πρώτες από την κλιματική αλλαγή, γιατί η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα κερδηθεί ή θα χαθεί στις περιφέρειές μας και στις πόλεις μας. Να δημιουργήσουμε την ικανότητα σε τοπικό επίπεδο για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων με διαρκώς αυξανόμενη συχνότητα και ισχύ, που είναι ένα από τα πιο ορατά αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Να συνεχίσουμε να εξειδικεύουμε τοπικά τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης σε στενή συνεργασία με τους πολίτες, τα πανεπιστήμια και τη βιομηχανία. Να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ επενδύει σε κάθε περιφέρεια και πόλη, απελευθερώνοντας πράσινες επενδύσεις και υποστηρίζοντας κάθε περιοχή για να κάνει τη βιώσιμη μετάβαση. Για τη νέα ψηφιακή εποχή η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στην παγκόσμια σκηνή εξαρτάται από την ικανότητά μας να ενσωματώνουμε τις τεχνολογικές αλλαγές. Πρέπει να εστιάσουμε στο κλείσιμο του τοπικού ψηφιακού χάσματος και στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών στους τομείς των μεταφορών, της επικοινωνίας, της εκπαίδευσης, της υγείας, της καινοτομίας. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τη βέλτιστη εκμετάλλευση των επενδύσεων και των προγραμμάτων που προσφέρει η ΕΕ, για να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι πολίτες μας θα επωφεληθούν από την ευρυζωνική σύνδεση υψηλής ταχύτητας. Επίσης, μέσα από την ενίσχυση της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, μειώνοντας τις διοικητικές επιβαρύνσεις και ενισχύοντας την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών μας. Επιπρόσθετα, πρέπει να ενθαρρύνουμε την καινοτομία, τη διασυνοριακή εργασία, τις επενδύσεις σε νεοσύστατες επιχειρήσεις και σε έξυπνες τεχνολογίες. Και κάνοντας όλα αυτά, μπορούμε να εμβαθύνουμε την εδαφική συνοχή, να επιτύχουμε τις φιλοδοξίες μας για την ενέργεια και το κλίμα και να διασφαλίσουμε ότι κάθε πολίτης θα αντλεί οφέλη από την ενιαία αγορά.

3.Πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή δημοκρατία, θέτοντας τις ίδιες τις περιφέρειες και τις πόλεις στο επίκεντρο της πολιτικής, προκειμένου να φέρουμε όλοι μαζί την Ευρώπη πιο κοντά στους ανθρώπους της. Μείζον ζήτημα είναι ο δημογραφικό. Η δημογραφική αλλαγή επηρεάζει την καθημερινή μας εργασία και τη ζωή μας. Εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες πόλεις κινδυνεύουν από την πληθυσμιακή συρρίκνωση. Το φαινόμενο προκαλεί την ικανότητά μας να οργανώσουμε κοινωνικές και υγειονομικές υπηρεσίες, τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, τη δικαιοσύνη στη σχέση μεταξύ των γενεών. Ως τρίτη πολιτική προτεραιότητα, πιστεύω ότι η Επιτροπή των Περιφερειών πρέπει να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία σήμερα και πώς μπορεί να εκσυγχρονιστεί ώστε να δοθεί μεγαλύτερη δύναμη στις περιφερειακές και τοπικές αρχές, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες των πολιτών.

Comments are closed