Πρόσκληση συμμετοχής Αρχιτεκτόνων για το Βραβείο Mies van der Rohe 2024

Ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, ως μέλος του ACE (Συμβουλίου Αρχιτεκτόνων Ευρώπης), σε συνέχεια της από 16.05.23 επίσημης πρόσκλησης του Ιδρύματος Mies van der Rohe (ΑΠ 68441 / 16.05.2023 εισερχομένου εγγράφου), έχει αναλάβει να απευθύνει πρόσκληση και να συγκεντρώσει τις συμμετοχές της χώρας μας για το Βραβείο Mies van der Rohe 2024.

Ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων θα προτείνει πέντε έργα, η επιλογή των οποίων θα γίνει από Ειδική Επιστημονική Επιτροπή, που θα ορίσει ο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο φορέας, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι αρχιτέκτονες, μέλη του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ, (Έλληνες και αλλοδαποί Ευρωπαίοι) οι οποίοι έχουν υλοποιήσει έργο στην Ελλάδα καθώς και οι Έλληνες συνάδελφοι που έχουν υλοποιήσει έργο σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Η προθεσμία υποβολής των προτάσεων από τον ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ θα είναι η 7η Ιουλίου 2023.

Τα προς υποβολή έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί την περίοδο από 1.5.2021 έως 30.4.2023.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να υποβάλλουν στα ελληνικά και στα αγγλικά:

  • Στοιχεία του μελετητή ή της μελετητικής ομάδας του έργου (με τα ποσοστά συμμετοχής κάθε μέλους της ομάδας στην μελέτη, τα στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου της ομάδας και σύντομο βιογραφικό σημείωμα των συμμετοχόντων), καθώς επίσης και τα ονόματα συνεργατών αρχιτεκτόνων, τα ονόματα συνεργατών μηχανικών άλλων ειδικοτήτων, καθώς και αυτά των εργολάβων/κατασκευαστών του έργου.
  • Τεύχος μεγέθους Α3 με συνοπτικά στοιχεία τεκμηρίωσης του έργου όπως σύντομη τεχνική έκθεση (με περιγραφή της ιδέας/βασικών αρχών σύνθεσης, σύνοψη κτιριολογικού προγράμματος, χρονολογία κατασκευής/αποπεράτωσης κλπ), σχέδια (τοπογραφικό, κατόψεις, τομή), φωτογραφίες (4-6 σε low resolution), καθώς και ότι άλλο υλικό θεωρούν οι συμμετέχοντες χρήσιμο για την κατανόηση του έργου.

Σε περίπτωση επιλογής τους, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να υποβάλλουν στα αγγλικά πλήρη στοιχεία τεκμηρίωσης του έργου όπως αυτά αναλυτικά περιγράφονται στην παρ.6 του Κανονισμού Συμμετοχής.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τα έργα τους στον ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ (Βρυσακίου 15, Μοναστηράκι, 10555 Αθήνα, τηλ. 210 3215146-7, e-mail: sadas-pea@tee.gr ή info@sadas-pea.gr) το αργότερο 30 ημέρες πριν από την ημερομηνία λήξης προθεσμίας υποβολής των έργων από τον Σύλλογό μας, δηλαδή μέχρι την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023 και ώρα 15:00.

Το Βραβείο Mies van der Rohe

Το Βραβείο Mies van der Rohe απονέμεται ανά διετία από το 1988, σε υλοποιημένο αρχιτεκτονικό έργο Ευρωπαίου Αρχιτέκτονα ή ομάδας.

Η διαδικασία διοργανώνεται από το Ίδρυμα Mies van der Rohe στην Βαρκελώνη και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάθε κράτος επιλέγει 5 (ή κατά περίπτωση 7) έργα και τα αποστέλλει στο Ίδρυμα Mies van der Rohe όπου σε συνδυασμό με τις προτάσεις συσταθείσας Ομάδας Ανεξάρτητων Ειδικών Συμβούλων (Independent Experts) και Ειδικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής, γίνεται η τελική επιλογή.

Σε ένα από αυτά τα διακεκριμένα έργα απονέμεται το Βραβείο (Prize) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τηΣύγχρονη Αρχιτεκτονική, σε έναν πρωτοεμφανιζόμενο αρχιτέκτονα ή ομάδα απονέμεται Ειδική Μνεία (Special Mention) και σε έναν πρόσφατα αποφοιτήσαντα αρχιτέκτονα θα δοθεί η δυνατότητα πρακτικής άσκησής του για έναν χρόνο, σε έναν απο τους παραπάνω διακριθέντες αρχιτέκτονες. Το βραβείο και η Ειδική Μνεία συνοδεύονται από χρηματικό ποσό. Επιλεγμένα έργα από τις συμμετοχές δημοσιεύονται στην ειδική έκδοση και συμμετέχουν στην περιοδεύουσα έκθεση που ακολουθεί την απονομή των βραβείων.

Αναλυτικές πληροφορίες καθώς και την πρόσκληση μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Comments are closed