Πως θα “κλειδώσουν” τη σύνταξή τους διπλοασφαλισμένοι μηχανικοί

Προθεσμία έως το τέλος του μήνα έχουν στη διάθεσή τους χιλιάδες μηχανικοί διπλοασφαλισμένοι στο πρώην ΕΤΑΑ και στο Δημόσιο, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση στον ΕΦΚΑ και να «κλειδώσουν» το μέλλον της σύνταξής τους.

Πρόκειται κυρίως για μηχανικούς του Δημοσίου, που όπως γιατροί του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες επιστημόνων, ασφαλίζονταν υποχρεωτικά για την ίδια ιδιότητα στο Δημόσιο και στο πρώην ΕΤΑΑ και έχουν υποβάλει από 13/5/2016 μέχρι 31/12/2017 αίτηση συνταξιοδότησης στον έναν φορέα. Αυτοί, έως τις 31 Αυγούστου πρέπει είτε να υποβάλουν συμπληρωματική αίτηση συνταξιοδότησης και στον δεύτερο φορέα, με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία υποβολής της πρώτης αίτησης είτε να ανακαλέσουν την αρχική αίτηση συνταξιοδότησης, ώστε να γλιτώσουν εντελώς το ψαλίδι του 60%.

Αναλυτικά, η περικοπή που επιβάλλεται σε όσους συνταξιούχους εργάζονται, έχει προκαλέσει σύγχυση στους διπλοασφαλισμένους που απειλούνται με περικοπή 60% στην πρώτη σύνταξή τους. Βάσει του νόμου, πλέον οι διπλοασφαλισμένοι λαμβάνουν σύνταξη για το σύνολο του χρόνου ασφάλισής τους, αρκεί να έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σε ένα εκ των δύο Ταμείων. Αν θεμελιώνεται δικαίωμα και στους δυο φορείς, υπολογίζονται όλες οι εκδοχές της σύνταξης και ο δικαιούχος λαμβάνει τελικά τη μεγαλύτερη.

Comments are closed