Έως το 2050, επτά στους δέκα κατοίκους της Γης (ποσοστό 70%) υπολογίζεται ότι θα ζουν σε πόλεις. Σε πόλεις που στη διάρκεια της ημέρας θα απορροφούν τη θερμότητα της ηλιακής ενέργειας (και όχι μόνο) και το βράδυ θα την …επιστρέφουν, δημιουργώντας αυτό που έχει γίνει γνωστό ώς αστικές θερμονησίδες. Μια λύση ώς προς αυτό θεωρείται η δημιουργία πράσινων δωμάτων. Είναι όμως πανάκεια αυτή η λύση;
Στο πλαίσιο πρόσφατης έρευνας, οι ερευνητές της Πρωτοβουλίας για την Περιβαλλοντική Αλλαγή (Environmental Change Initiative) του Πανεπιστημίου Notre Dame έκαναν μετρήσεις σε πράσινα δώματα αλλά και σε στέγες που καλύπτονται με αντανακλαστικά υλικά (cool roofs) στο Σικάγο και υποτίθεται ότι μειώνουν τις θερμονησίδες.
Τι βρήκαν; Ότι ναι μεν τα πράσινα δώματα και οι αντανακλαστικές στέγες μειώνουν το φαινόμενο των αστικών θερμονησίδων, αλλά έχουν και κάποια …θεματάκια. Πρώτον, η απόδοσή τους δεν είναι ενιαία κι ομοιόμορφη στη διάρκεια της ημέρας. Δεύτερον, διαπιστώθηκε ότι μείωσαν την αύρα που φυσούσε από τη Λίμνη Μίσιγκαν και άλλαξαν την περιφερειακή κυκλοφορία του αέρα, με τρόπο ώστε θα μπορούσαν να ακυρωθούν κάποιες από τις θετικές του επιδράσεις στην ψύξη της πόλης. Συμπέρασμα των ερευνητών; Τα πράσινα δώματα έχουν μεν οφέλη, αλλά οι άνθρωποι που σχεδιάζουν την ανάπτυξη των πόλεων θα πρέπει να σταθμίζουν την επίδρασή τους στην ενεργειακή κατανάλωση και την ποιότητα του αέρα, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τον θετικό τους αντίκτυπο.
Άρθρο με πληροφορίες από το architectureanddesign.com
Αν σας ενδιαφέρει το θέμα των πράσινων δωμάτων περάστε μια βόλτα από ΕΔΩ