Π.Μπίλλιας: Έλλειμμα συντήρησης στις γέφυρες κατασκευής προ του 1990 στην Ελλάδα.

Το σημαντικό έλλειμμα συντήρησης σε οδικές γέφυρες ανά την Ελλάδα και ιδιαίτερα σε εκείνες που κατασκευάστηκαν προ του 1990, επεσήμανε ο Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Πάρις Μπίλλιας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 96,5 της Θεσσαλονίκης, στον απόηχο της πρόσφατης τραγωδίας με κατάρρευση γέφυρας στη Γένοβα της Ιταλίας.

Η “πολύ μεγάλη δουλειά” στην Ελλάδα πρέπει να γίνει στις γέφυρες οι οποίες κατασκευάστηκαν πριν από το 1990 και παρόλο που “μιλάμε για μικρές γέφυρες, μικρών ανοιγμάτων, χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες” ωστόσο αυτές “έχουν εγκαταλειφθεί στον χρόνο και χωρίς καμία συντήρηση”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπίλλιας. “Πολλές απ’ αυτές έχουνε προβλήματα εξαιτίας της κακής απορροής των ομβρύων, με αποτέλεσμα να διαβρώνεται το σκυρόδεμα, να έχουμε προβλήματα ο κύριος οπλισμός” πρόσθεσε.

Οι γέφυρες πλέον πρέπει να χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: οι γέφυρες που κατασκευάστηκαν προ του ’90 και μετά το ’90 διότι οι τελευταίες είναι μεγάλες και σύνθετες γέφυρες οι οποίες είχαν ενσωματώσει τη διαθέσιμη τεχνολογία, εκτιμά ο πρόεδρος του ΤΕΕ/τΚΜ.

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη “να κάνουμε μια καταγραφή του συνόλου των γεφυρών που υπάρχουν στην πατρίδα μας. Να δημιουργηθεί ένα μητρώο, προκειμένου στη συνέχεια να καταστεί εφικτός ο εντοπισμός των προβλημάτων και των κατάλληλων λύσεων.

Σήμερα, πέρα από το κομμάτι που αφορά τους πέντε αυτοκινητόδρομους που είναι υποχρέωση πλέον των ιδιωτών να συντηρήσουν και τις υφιστάμενες γέφυρες που δεν κατασκεύασαν οι ίδιοι, αλλά είχαν κατασκευαστεί κυρίως τη δεκαετία του ’70, δεν υφίσταται μηχανισμός παρακολούθησης και συντήρησης αυτών των δομών.

Ο κ. Μπίλλιας έκανε λόγο για έλλειψη χρηματοδότησης, απ’ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και σημείωσε πως “θα μπορούσε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα μίας διετίας να γίνει η καταγραφή του συνόλου των τεχνικών που υπάρχουν στην πατρίδα μας και από ‘κει και πέρα να γίνει η αξιολόγηση και να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η συντήρηση”.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ σημείωσε ότι το ΤΕΕ είναι σε θέση να προτείνει τα βήματα προς την κατεύθυνση της καταγραφής των γεφυρών, ενώ τόνισε, πως ήδη πριν από ένα μήνα -και πριν λάβει χώρα η τραγωδία της Γένοβας- το ΤΕΕ/ΤΚΜ συγκρότησε μια ομάδα εργασίας για να δει το πλαίσιο που αφορά τη συντήρηση των υποδομών και κυρίως των οδικών γεφυρών που υπάρχουν στην πατρίδα μας.

Comments are closed