ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ: Επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό για επαγγελματικά δικαιώματα και αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριακό Μητσοτάκη απέστειλε την 1η Ιουλίου ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ), με σκοπό να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του για την συστηματική, όπως αναφέρεται, υποβάθμιση και απαξίωση του ρόλου και της σημασίας της αρχιτεκτονικής επιστήμης.

Τα δύο θέματα που τίθενται αφορούν στο ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αρχιτεκτόνων μηχανικών και στο ζήτημα της διαδικασίας των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών. Το πρώτο, όπως τονίζεται στην επιστολή, αφορά άμεσα στο ερώτημα σε ποιους δίνει η πολιτεία τη δυνατότητα να ασκούν αρχιτεκτονική και το δεύτερο ολοκληρώνει τον προβληματισμό διερευνώντας με ποια διαδικασία εξασφαλίζει η πολιτεία την εφαρμογή ποιοτικής αρχιτεκτονικής.

«Σε ένα κράτος που δεν υπάρχει διαχωρισμός επαγγελματικών δικαιωμάτων σύμφωνα με το γνωστικό αντικείμενο και την εξειδίκευση των σπουδών, δεν γίνεται να μιλάμε για αρχιτεκτονική ποιότητα. Όπως δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για σοβαρό σύστημα Υγείας, αν ανεξαρτήτως ειδικότητας θα μπορούσε ο κάθε ιατρός να ασκήσει όλες τις ιατρικές πράξεις χωρίς κίνδυνο για την ποιότητα ζωής του ασθενή.

Επίσης σε ένα κράτος όπου ο δημόσιος χώρος, ο καθρέφτης της κοινωνίας και του πολιτεύματος, ανατίθεται όχι στην καλύτερη πρόταση – μελέτη για το συγκεκριμένο έργο, αλλά στην οικονομικότερη προσφορά σύμφωνα με οικονομοτεχνικά κριτήρια, δεν γίνεται να μιλάμε για πολεοδομική, ογκοπλαστική και μορφολογική αρτιότητα, ούτε για δημόσιο συμφέρον, ούτε για πολιτιστική συνέχεια. Όπως δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για σοβαρές μουσειακές συλλογές τέχνης, αν ο κάθε επιμελητής επέλεγε τα έργα σύμφωνα με το ποιος καλλιτέχνης θα ζητήσει τα λιγότερα χρήματα», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Τα μέλη του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ ζητούν από τον πρωθυπουργό:

Να τροποποιηθεί το νομοσχέδιο για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών, προσδιορίζοντας ποιες μελέτες μπορεί να υπογράφει ο καθένας, σύμφωνα πάντα με την εξειδίκευση που έχει βάση του γνωστικού αντικειμένου των σπουδών του. Να προστατευθεί ο κάθε πολίτης αλλά και το δημόσιο, το κοινωνικό σύνολο εν τέλει, από την πιθανότητα να του παρέχουν υπηρεσίες άνθρωποι χωρίς ειδικές γνώσεις, που απλά έχουν τη δυνατότητα (σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία) να βάζουν μια υπογραφή.

Να αποσυρθεί από την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση για τους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς «Νέο πλαίσιο διενέργειας των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και γενικά των διαγωνισμών μελετών με απονομή βραβείων» ΦΕΚ 2239/Β/31 Μαΐου 2021, τα άρθρα που τους καθιστούν πρακτικά ανεφάρμοστους. Συγκεκριμένα, ζητείται η εξαίρεση από την υποχρέωση για Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό των έργων που τελούν υπό δημόσια ή ιδιωτική χρηματοδότηση.

Δείτε ολόκληρη την επιστολή ΕΔΩ

Comments are closed