ΣΕΠΕ: Η τεχνολογία συνδράμει στον περιορισμό του Covid-19

Ο κλάδος της τεχνολογίας βρίσκεται στην αιχμή της καινοτομίας και παρέχει εφαρμογές και εργαλεία, τα οποία αποτελούν κρίσιμες και πολύτιμες λύσεις για την υποστήριξη της επαγγελματικής και κοινωνικής δραστηριότητας, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στον περιορισμό της μετάδοσης της πανδημίας του κορονοϊού (Covid-19).

Τα εργαλεία αυτά περιλαμβάνουν πλατφόρμες τηλεργασίας, πλατφόρμες τηλεϊατρικής, εφαρμογές εκπαίδευσης εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικού εμπορίου, κ.ά.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η κρισιμότητα των εξελίξεων, καθώς και τα σημαντικά ζητήματα που έχουν προκύψει, επιβάλλουν στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) και στον κλάδο της τεχνολογίας να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην καλύτερη δυνατή διαχείριση των ιδιαίτερων προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΠΕ προχώρησε στη δημιουργία ειδικής ενότητας στο portal του (www.sepe.gr), όπου θα αναρτώνται οι λύσεις και εφαρμογές, οι οποίες συνδράμουν στον περιορισμό των προσωπικών επαφών και κατά συνέπεια, στη μετάδοση του Covid-19 και παρέχονται δωρεάν. Στη συγκεκριμένη ενότητα, η οποία λειτουργεί ήδη στο portal του ΣΕΠΕ, αναρτώνται οι προσφερόμενες λύσεις και οι επιχειρήσεις, που τις παρέχουν, μαζί με μία σύντομη περιγραφή κάθε λύσης, καθώς και σύνδεσμος που θα παραπέμπει στο portal της αντίστοιχης επιχείρησης, όπου θα μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος (μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιώτες, πολίτες, οργανισμοί, εκπαιδευτικοί οργανισμοί, κ.λπ.) να έχει πρόσβαση σε στοιχεία επικοινωνίας και αναλυτική πληροφόρηση για την αξιοποίηση των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Ταυτόχρονα, ο ΣΕΠΕ καλεί οποιαδήποτε επιχείρηση τεχνολογίας επιθυμεί να προσφέρει αντίστοιχη λύση ή/ και υπηρεσία δωρεάν και να αναρτηθούν οι αντίστοιχες πληροφορίες στο portal του ΣΕΠΕ (www.sepe.gr), να αποστείλει περιγραφή λύσης max150 λέξεις, link το οποίο θα παραπέμπει σε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσφορά και στοιχεία επικοινωνίας της επιχείρησης στο info@sepe.gr.

Ο κλάδος της τεχνολογίας έχει συνεργαστεί και έχει ανταποκριθεί σε παγκόσμιες κρίσεις με απόλυτη επιτυχία και στο παρελθόν. Έτσι και τώρα, ο ΣΕΠΕ πιστεύει πως η συνεργασία θα δώσει τη δυνατότητα να επιταχυνθεί η ανάπτυξη λύσεων και να ενισχυθεί η αντιμετώπιση και αυτής της παγκόσμιας κρίσης.

“Εύκολη η μετάβαση στην τηλεργασία”

Την εκτίμηση ότι η μετάβαση των επιχειρήσεων του κλάδου των υπηρεσιών στην εποχή της τηλεργασίας θα είναι σχετικά εύκολη, καθώς «όλες οι εταιρίες έχουν πλέον εφαρμογές cloud και δίκτυα VPN, πάνω στα οποία μπορούν να εργαστούν τα περισσότερα τμήματα, από την πληροφορική μέχρι το sales department (τμήμα πωλήσεων)» διατυπώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΠΕ, Τάσος Τζήκας, προσθέτοντας ότι, με τις εφαρμογές cloud και το VPN, «είναι και δυνατή και ασφαλής και αποδοτική η τηλεργασία».

Μεγάλο μέρος της επένδυσης έχει γίνει, σημαντική η νομική ρύθμιση
«Η αίσθησή μου είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι της απαιτούμενης επένδυσης πάνω στην τηλεργασία, τις εφαρμογές και τα συστήματα που απαιτούνται, έχει ήδη γίνει (από τις επιχειρήσεις). Το ζήτημα κατά τη γνώμη μου είναι να αντιμετωπιστεί το θέμα και νομικά, ώστε να δοθεί σε εταιρείες και εργαζόμενους η δυνατότητα να μπορούν να εργάζονται αποδοτικά από μακριά. Όταν λέω “ νομικά”, εννοώ όλα τα ζητήματα, που διέπουν τους νόμους για την εργασία.

Αλλάζει το status της εργασίας, οπότε πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να μη χάσουν ούτε οι μεν (οι εργοδότες) ούτε οι δε (οι εργαζόμενοι)» σημειώνει ο κ. Τζήκας.

«Η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να διαχωρίσουμε την εργασία στο σπίτι από τον προσωπικό χρόνο, γιατί αν η εργασία ενσωματωθεί χωρίς πλαίσιο στον προσωπικό χρόνο, αυτό θα είναι αρνητικό. Αυτό πρέπει να το προσέξουμε, χρειάζεται να ρυθμιστεί» επισημαίνει και προσθέτει πως χρειάζεται μέριμνα της επιχείρησης για οργάνωση και στο σπίτι του εργαζόμενου, να μπορεί να δημιουργηθεί ένα μικρό κατ’ οίκον εργασιακό περιβάλλον.

Comments are closed