Σε αυτούς τους τομείς αναμένεται ν’ ανοίξουν χιλιάδες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια

Πηγή εικόνας: neetalparekh

Πηγή εικόνας: neetalparekh

Ορισμένους από τους τομείς στους οποίους αναμένεται να ανοίξουν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στα επόμενα χρόνια παρουσιάζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (cedefop) στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού “Skillset & Match”, το οποίο μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ στην αγγλική γλώσσα:
Αναλυτικότερα:

  • Η προσπάθεια επίτευξης των στόχων του νέου Πλαισίου για το Κλίμα και την Ενέργεια της ΕΕ θα μπορούσε να δημιουργήσει 700.000 θέσεις εργασίας έως το 2030, κυρίως στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της «πράσινης» κατασκευής, των μεταφορών και της διαχείρισης αποβλήτων και υδάτινων πόρων.
  • Η πρόοδος της τεχνολογίας και η παγκοσμιοποίηση, απαιτούν προσαρμοστικούς εργαζόμενους και, σε ορισμένους τομείς, διαφορετικές δεξιότητες σε σχέση με το παρελθόν. Για παράδειγμα, στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, υπολογίζεται ότι 888.000 θέσεις εργασίας εκτιμάται ότι θα πρέπει να καλυφθούν έως το 2025 από εργαζόμενους με τα κατάλληλα προσόντα, κυρίως υψηλού ή μεσαίου επιπέδου. Στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, του δέρματος και της υπόδησης, εκτιμάται ότι οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας για άτομα με υψηλά επαγγελματικά προσόντα θα πενταπλασιαστούν έως το 2025. Ταυτόχρονα όμως, περίπου 300.000 θέσεις εργασίας χειροτεχνών και 100.000 θέσεις χειριστών μηχανημάτων και εργοστασίων προβλέπεται να εκλείψουν στο ίδιο χρονικό διάστημα.
  • Σχεδόν όλες οι θέσεις εργασίας του μέλλοντος, θα απαιτούν δεξιότητες στον χειρισμό ψηφιακής τεχνολογίας. ‘Έως το 2020 εκτιμάται ότι θα υπάρχουν στην ΕΕ περίπου 756.000 «ανοιχτές» θέσεις εργασίας για επαγγελματίες του κλάδου των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
  • Τα ποσοστά απασχόλησης είναι υψηλότερα για άτομα που έχουν ανώτερη εκπαίδευση ή διπλώματα επαγγελματικής κατάρτισης. Στην κατηγορία αυτή και μεταξύ αυτών που έχουν δουλειά, τα κέρδη από την εργασία αυξάνονται στο 7,4%, κατά μέσο όρο,. για κάθε πρόσθετο έτος σπουδών._

Comments are closed