Στις 25 Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη «Μονάδα Αποθήκευσης CO2» στον Πρίνο.
Η πρώτη φάση του έργου αφορά στην δημιουργία νέων χρήσεων για τις υφιστάμενες υποδομές και στην ταχεία επίτευξη δυναμικότητας της τάξης των 1 εκατ. τόνων CO2 ετησίως.
Η δεύτερη φάση έχει σχεδιαστεί για να υποδέχεται 3 εκατ. τόνους CO2 σε υγρή μορφή για 25 έτη από το 2029 και μετά, με την προϋπόθεση αυτή η δυναμικότητα να επιβεβαιωθεί από τις απαραίτητες μελέτες.
Το έργο έχει ενταχθεί στην 6η λίστα των ευρωπαϊκών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος και θα είναι ένα από τα πρώτα στη Μεσόγειο.
Για την 1η φάση έχει εγκριθεί από την Κομισιόν ενίσχυση ύψους 150 εκατ. ευρώ, ενώ θα δοθούν και 120 εκατ. ευρώ για σκέλος της δεύτερης φάσης.
Σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στη φάση κατασκευής το έργο προβλέπει την εγκατάσταση υποδομών για τη μεταφορά και εισπίεση του CO2, την ανάπτυξη νέων γεωτρήσεων σε γεωλογικούς σχηματισμούς κατάλληλους για μακροχρόνια αποθήκευση, καθώς και την κατασκευή αγωγών υψηλής πίεσης για τη μεταφορά του αερίου από τις πηγές δέσμευσης προς τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης.
Οι νέες εγκαταστάσεις και οι γεωτρήσεις που προβλέπονται για τη λειτουργία της Φάσης 1 του έργου αποθήκευσης CO2 περιλαμβάνουν:
• Χερσαίες εγκαταστάσεις: τροποποίηση ορισμένης περιοχής εντός της υφιστάμενης έκτασης στο εργοστάσιο Σίγμα για την κατασκευή του συλλέκτη υποδοχής του CO2 και μιας περιοχής εκφόρτωσης και συμπίεσης
•Υπεράκτιος αγωγός: υποθαλάσσιος αγωγός που συνδέει την περιοχή του εργοστασίου Σίγμα με την υπεράκτια εξέδρα Βήτα, μήκους περίπου 20 km.
• Υπεράκτιες εξέδρες: τροποποίηση ή/και χρήση των υφιστάμενων υπεράκτιων εγκαταστάσεων για την υποδοχή CO2 από το νέο υποθαλάσσιο αγωγό και φορτίων CO2 σε εμπορευματοκιβώτια για την εισπίεση στις νέες γεωτρήσεις, και την επεξεργασία του παραγόμενου νερού (Δέλτα).
• Γεωτρήσεις: Δύο γεωτρήσεις εισπίεσης CO2 και δύο γεωτρήσεις παραγωγής νερού στην υφιστάμενη εξέδρα Βήτα του υπεράκτιου συγκροτήματος του Πρίνου.