Σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα υποδομών από το 2004

Στα νέα έργα υποδομής που είτε είναι σε εξέλιξη, είτε βρίσκονται στο στάδιο προμελέτης αναφέρθηκαν από το βήμα του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής και ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης.

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια δημοπρατήθηκαν έργα 8 δισ. ευρώ, από ένα πρόγραμμα 18 δις. Στόχος, όπως είπε, είναι μέχρι το τέλος του 2023 να δημοπρατηθούν άλλα 4 δισ. ευρώ με έργα. Αναφερόμενος στα έργα μεταφορών για τη Θεσσαλονίκη είπε για το Μετρό ότι «μετά από τεράστιες πολιτικές αντιπαραθέσεις το έργο αυτό τελειώνει επιτέλους», επισημαίνοντας ότι είναι αυτονόητο πως «θέλουμε και Μετρό και Αρχαία». Αναφερόμενος στον ΟΑΣΘ είπε ότι ο στόλος έχει ήδη διπλασιαστεί. Για τα σιδηροδρομικά έργα είπε ότι θα πρέπει να μπουν στις ράγες, όχι στα χαρτιά, αλλά με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με συγκεκριμένες χαράξεις και με εγγυημένη χρηματοδότηση κι αυτά ακριβώς είναι τα συγκεκριμένα βήματα που κάνει η κυβέρνηση και το υπουργείο «και με αυτόν τον τρόπο η χώρα μας αλλάζει σελίδα».

Κατά τον υφυπουργό Υποδομών κ. Γιώργο Καραγιάννη, στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή ”τρέχει” το μεγαλύτερο πρόγραμμα κατασκευής υποδομών, από το 2004, την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, με ένα χαρτοφυλάκιο έργων τα οποία βασίζονται στην πράσινη οικονομία και την τεχνολογία. Ο ίδιος σημείωσε ότι στην παρούσα φάση υπάρχουν 20 έργα ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για έργα τα οποία αντλούν πόρους από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές και την ιδιωτική πρωτοβουλία, με τον Υφυπουργό, επίσης, να αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια οργανώθηκαν και επανασχεδιάστηκαν και έργα που είχαν σταματήσει, οδηγώντας την χώρα σε μια νέα κατασκευαστική εποχή καινοτομίας.

Ο ίδιος μίλησε επίσης και για μια πολύ πρόσφατη καινοτόμα πρωτοβουλία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το Παρατηρητήριο Τιμών και Κατασκευών, με φόντο και την ενεργειακή και την κρίση στις πρώτες ύλες, με ισότιμη συμμετοχή Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Σημαντικό πεδίο παρέμβασης, σύμφωνα με τον Υφυπουργό, υπήρξε η μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού και του κλάδου των κατασκευών.

Μεταρρύθμιση του πλαισίου εκτέλεσης των έργων

Για τις Δημόσιες Συμβάσεις ο κ. Καραγιάννης είπε πως με την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου όπου θεσπίστηκε η δυνατότητα ιδιωτικής επίβλεψης στα έργα, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συμφωνία πλαίσιο για παροχή υποστήριξης από εξειδικευμένους συμβούλους στις υπηρεσίες του Υπουργείου. Ενδεικτικά ανέφερε ότι: «νομοθετήσαμε πρόσφατα τη διαδικασία υποβολής Πρότυπων Προτάσεων από τον Ιδιωτικό τομέα, ενώ συστάθηκε και ένα Παρατηρητήριο Τιμών και Προδιαγραφών με μεγάλη συμμετοχή του Ιδιωτικού Τομέα που θα είναι σημείο αναφοράς στα έργα, δημόσια και ιδιωτικά, κάτι που η αγορά ζητούσε για δεκαετίες».

Οι υποδομές «πρασινίζουν» και ψηφιοποιούνται μέσω του RRF

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Καραγιάννης εξήγησε ότι είναι βασισμένο εν πολλοίς στους άξονες της ψηφιοποίησης της πράσινης οικονομίας, προκειμένου να θωρακιστούν οι οικονομίες της Ένωσης απέναντι σε παρόμοια περιστατικά που θα απαιτήσουν κοινωνική αποστασιοποίηση, αλλά και στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι προτάσεις των έργων υποδομής που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα εκτός των εμβληματικών έργων του ΒΟΑΚ και του Ε65, αποτελούν ένα συνεκτικό πρόγραμμα έργων βασισμένων ακριβώς σε αυτούς τους πυλώνες, όπως εξήγησε. Ειδικότερα, πρόκειται για έργα με πράσινο ενεργειακό αποτύπωμα, όπως τα νέα Ηλεκτρικά Λεωφορεία, ο νέος Προαστιακός Σιδηρόδρομος στη Δυτική Αττική, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης στο Λουτράκι, το Ωραιόκαστρο, την Αιτωλοακαρνανία, το Λασίθι και νέα μεγάλα έργα ύδρευσης στη Κέρκυρα, τη Μυτιλήνη και το μεγάλο έργο Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας, αποτελούν τα έργα που ακουμπούν στον πρώτο πυλώνα.

Πρόσθεσε, επίσης εντάχθηκαν έργα ψηφιοποίησης και μεταρρύθμισης διαδικασιών όπως το μεγάλο έργο Project management που θα «ακουμπήσει» στις αυξημένες ανάγκες ενημέρωσης, παρακολούθησης και προγραμματισμού του Υπουργείου Υποδομών ή την παρακολούθηση της στατικής συμπεριφοράς γεφυρών μέσω της εγκατάστασης ενός δικτύου οπτικών ινών.

 

 

 

 

Comments are closed