Ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο για υλοποίηση του Μουσείου Ολοκαυτώματος βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, μετά την ψήφιση της τοπολογίας στη Βουλή, που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για τη φαρμακευτική κάνναβη, και επιτρέπει την ανταλλαγή οικοπέδου που ανήκει στη διαχείριση της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., με οικόπεδο του Δήμου Θεσσαλονίκης, ώστε να υλοποιηθεί το έργο.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο χρηματοδοτείται από δωρεές της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και επιχορηγείται και από το Ελληνικό Δημόσιο.
Στη νομοθετική ρύθμιση προβλέπεται η δυνατότητα ανταλλαγής του ακινήτου της ΟΣΕ Α.Ε. με παρακείμενη ίση έκταση εντός του κοινόχρηστου χώρου του δήμου Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχη ανταλλαγή ακινήτων προβλέπεται και για τη δημιουργία υπαίθριου χώρου στάθμευσης για την εξυπηρέτηση του Μουσείου. Οι λοιπές πολεοδομικές ρυθμίσεις, είναι μικρής εμβέλειας και απολύτως εντοπισμένες.
Προβλέπεται τακτοποίηση ρυμοτομικών γραμμών, χάραξη πεζοδρόμων και δημιουργία οικοδομικών τετραγώνων εντός των ανταλλασσόμενων εκτάσεων, προκειμένου να γίνει πρακτικά και νομικά εφικτή η ανταλλαγή. Οι ρυθμίσεις με εντοπισμένο και περιβαλλοντικά ουδέτερο χαρακτήρα, εισάγονται με νομοθετική διάταξη προκειμένου να εξασφαλιστεί το ταυτόχρονο της επέλευσης των σχετικών συνεπειών, οι οποίες αποσκοπούν σε μια συνολική ρύθμιση και τακτοποίηση της υπό ανάπλαση περιοχής.
Όπως είπε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Σταύρος Καλαφάτης, η έναρξη των εργασιών για την υλοποίηση του έργου εντός του έτους 2021 συμπίπτει με την Ελληνική Προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος. Ο ίδιος μίλησε για ένα έργο υψηλού συμβολισμού και διεθνούς εμβέλειας, το οποίο θα συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Ολοκαυτώματος, αλλά και στην αναβάθμιση της περιοχής.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας εξέφρασε την ικανοποίησή του εκτιμώντας ότι «με την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας από τη Βουλή, αίρονται εμπόδια ετών κι ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή ενός από τα πλέον εμβληματικά έργα της Θεσσαλονίκης». Ο ίδιος είπε ότι πλέον, το Μουσείο χωροθετείται σε κεντρικότερο σημείο, ενώ την ίδια ώρα αναβαθμίζονται η προσβασιμότητα και η λειτουργικότητά του, καθώς διασφαλίζονται οι αναγκαίες προσβάσεις και η δημιουργία του απαραίτητου χώρου στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του.