Ανησυχητική εικόνα (ρωγμές, εισροή υδάτων, αποκόλληση στρώσεων, αποδιοργάνωση σκυροδέματος) περιγράφει σε ανακοίνωσή της η ΕΡΓΟΣΕ, όσον αφορά στη σήραγγα Τ6 , της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Ειδομένης. Στην ανακοίνωση τονίζεται πως “αν και το έργο είναι πρόσφατης κατασκευής, παρουσιάζει ήδη πολύ ανησυχητική εικόνα ως προς την κατασκευαστική του επάρκεια”.
Σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο, μετά τα σοβαρά αυτά ευρήματα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής μαζί με την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, ζήτησε την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος και τον έλεγχο και άλλων εργολαβιών στις οποίες εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να υπάρχουν αντίστοιχες σοβαρές κακοτεχνίες.
Πρόκειται συγκεκριμένα για το τεχνικό με την ονομασία Τ6 είναι μια σήραγγα με ανοικτή εκσκαφή και επανεπίχωση (cut & cover) από τη Χ.Θ. 62+430 έως τη Χ.Θ. 62+730 της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Ειδομένης.
Σύμφωνα με την εταιρεία, μετά από σχετικές αιτήσεις της ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος πραγματοποίησε πραγματογνωμοσύνη κοινοποιώντας τον Δεκέμβριο 2019 προς την ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ τη συνοπτική παρουσίαση του οριστικού πορίσματος , βάσει του οποίου εντοπίστηκαν τα εξής προβλήματα:
- Στην περιοχή της κλείδας και σε απόσταση 2-3 μ. εκατέρωθεν του άξονα του τεχνικού εντοπίστηκαν διαμήκεις ρωγμές κυμαινόμενου εύρους, έως και μεγαλύτερου των 3,5 χιλ.
- Στη βάση των τοιχωμάτων, επάνω από τα πεζοδρόμια, εντοπίστηκαν έντονες ρωγματώσεις.
- Σε θέσεις αρμών μεταξύ των σπονδύλων διαπιστώθηκε εκτεταμένη αποκόλληση και ανισοσταθμία (κρέμασμα) της επιφανειακής στρώσης σκυροδέματος έως και 12 εκ.
- Σε διάφορες θέσεις παρατηρήθηκε εισροή υδάτων, κυρίως στους αρμούς. – Παρατηρήθηκαν εκτεταμένες ρωγμές και αποκόλληση των δύο στρώσεων εκατέρωθεν του ψυχρού αρμού σκυροδέτησης.
- Έντονη ρηγμάτωση παρατηρείται στη βάση των περισσότερων εσοχών ασφαλείας.
- Στη βάση των τοιχωμάτων των περισσότερων σπονδύλων εντοπίστηκαν «κουφωμένες περιοχές» (κενά σκυροδέματος) σε συνδυασμό με ρωγμές. – Στις κλείδες σπονδύλων κοντά στον αρμό δεν έχουν τοποθετηθεί οι οπλισμοί που προβλέπει η μελέτη.
- Στις περιοχές αποκάλυψης των αρμών παρατηρήθηκε αποκόλληση των ράβδων από τη μάζα του σκυροδέματος. – Οι κύριοι εσωτερικοί οπλισμοί στην περιοχή της κλείδας βρέθηκαν διαφοροποιημένοι σε σχέση με αυτούς της μελέτης.
- Σε σχεδόν καμία από τις αποκαλύψεις δεν βρέθηκαν οι οπλισμοί διάτμησης τύπου αγκίστρου που προβλέπει η μελέτη του έργου. – Σε διάφορες θέσεις έχουν πραγματοποιηθεί τσιμεντενέσεις και άλλες παρεμβάσεις, μάλλον μετά το πέρας κατασκευής του έργου, χωρίς εγκεκριμένη μελέτη.
- Συνολικά διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις μεταξύ των προβλέψεων της στατικής μελέτης και των κατασκευασμένων δομικών στοιχείων.