Στην ετήσια Σύνοδο Κορυφής του ITF ο Γ.Γ. Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς

Στην ετήσια Σύνοδο Κορυφής του Διεθνούς Φόρουμ Μεταφορών (ITF) που πραγματοποιήθηκε στη Λειψία της Γερμανίας, εκπροσώπησε τη χώρα μας ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς.

Η φετινή Σύνοδος Κορυφής με τίτλο «Greening Transport: Keeping Focus in Times of Crisis» εστίασε στην πράσινη μετάβαση του κλάδου των Μεταφορών. Εκπρόσωποι των Κυβερνήσεων, του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και της Ακαδημαϊκής κοινότητας είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν διεξοδικά τον ρόλο των Μεταφορών στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, αλλά και να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις των κλιματικών, υγειονομικών και γεωπολιτικών κρίσεων σε αυτό το πλαίσιο.

Παράλληλα, στις θεματικές της φετινής Συνόδου και στο τραπέζι των συζητήσεων των Υπουργών και εκπροσώπων των Κυβερνήσεων ξεχωριστή θέση είχε η συμπερίληψη στον κλάδο, καθώς και η προσπάθεια, που έχει ξεκινήσει ώστε να εξασφαλιστεί προσβασιμότητα και ισότητα για όλους σε κάθε πεδίο των Μεταφορών. Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκαν πιθανά μέτρα, πολιτικές και βέλτιστες πρακτικές προκειμένου κάθε χώρα να σημειώσει πρόοδο στο συγκεκριμένο πεδίο.

“Ο ομαλός, αλλά και αποτελεσματικός μετασχηματισμός των Μεταφορών αποτελεί ζητούμενο και αναγκαιότητα για κάθε χώρα. Στην Ελλάδα έχει τεθεί σε προτεραιότητα ήδη από τη σύσταση της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας. Για την υποστήριξη του έργου της έχει συσταθεί επιτροπή στη Γενική Γραμματεία Μεταφορών για τη μελέτη των αναγκαίων μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί η καθολική πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία και μειωμένης κινητικότητας, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των ΤΑΞΙ και των ΚΤΕΛ. Εργαζόμαστε μεθοδικά και εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση και η πρόοδος μας αναγνωρίζεται και από τους εταίρους μας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς.

Στο πλαίσιο της Συνόδου οι εκπρόσωποι των χωρών – μελών συνυπέγραψαν Κοινή Δήλωση υποστήριξης προς την Ουκρανία, όπου επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους τόσο από την αντίστοιχη περσινή κοινή δήλωση όσο και από την Έκκληση για δράση απέναντι στην Ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, που υπεγράφη το 2022. Παράλληλα, ο κ. Ξιφαράς είχε και διμερή συνάντηση με τον Serhiy Derkach, Αναπληρωτή Υπουργό Κοινοτήτων, Εδαφών και Ανάπτυξης Υποδομών της Ουκρανίας.

Comments are closed