Στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να κατασκευαστεί το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής εύκαμπτων και ημιδιαφανών φωτοβολταϊκών πάνελς. Η νέα επένδυση, που κινείται στην αιχμή της τεχνολογίας, δρομολογείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Flex2energy.
Η χωροθέτηση της μονάδας, προορίζεται σε ακίνητο στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Αποτελεί επένδυση 21 εκατ. ευρώ, εξολοκλήρου από ευρωπαϊκούς πόρους, που θα ολοκληρωθεί σε 2,5 χρόνια.
Το project συντονίζεται από την ελληνική εταιρία Organic Electronics Technologies και συμμετέχουν άλλοι 14 βιομηχανικοί και ερευνητικοί ευρωπαϊκοί φορείς. Οι δε εφαρμογές της νέας τεχνολογίας δεν περιορίζονται μόνο σε σπίτια και θερμοκήπια.
Η μονάδα παραγωγής φωτοβολταϊκών δεν είναι η μόνη θετική είδηση για τη Θεσσαλονίκη καθώς το έργο συντονίζεται από το εργαστήριο νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ.
Το διεθνές κέντρο αριστείας θα διαθέτει τρία εξειδικευμένα ερευνητικά ινστιτούτα και ένα γραφείο μεταφοράς τεχνολογίας. Το Διεθνές Κέντρο Αριστείας Οργανικών Ηλεκτρονικών και Νανοτεχνολογίας (Centre of Excellence for Organic, Printed Electronics &Nanotechnologies) COPE-Nano είναι ένα εμβληματικό ευρωπαϊκό έργο το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Horizon Europe μέσω της δράσης HORIZON-WIDERA-2022-ACCESS- 01, το οποίο έχει ως στόχο την εξέλιξη του διεθνούς αναγνωρισμένου Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN σε ένα αυτόνομο και βιώσιμο Κέντρο Αριστείας το οποίο θα ηγηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της βασικής, εφαρμοσμένης και βιομηχανικής έρευνας στους ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς των Οργανικών Ηλεκτρονικών και της Νανοτεχνολογίας.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του είχε σημειώσει πως «Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί τόσο που επιτρέπει να κατασκευάζονται εύκαμπτα και ημιδιαφανή φωτοβολταϊκά πάνελ, να εκτυπώνονται από τρισδιάστατους εκτυπωτές. Αυτά μπορούν να τοποθετηθούν παντού: σε στέγες, τέντες, παράθυρα, αυτοκίνητα ακόμα και σε ρούχα! Είναι ελαφριά και χρειάζονται ελάχιστο χώρο. Η είδηση είναι ότι το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής τους στον κόσμο θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο ενός μεγάλου ευρωπαϊκού προγράμματος. Το διεκδίκησαν πολλές χώρες, όμως κέρδισε η Ελλάδα που με την πολιτική μας τα τελευταία 3,5 χρόνια έχει γίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Η δεύτερη εξαιρετική είδηση, πάλι από τη Θεσσαλονίκη, είναι πως στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το πρωτοπόρο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN – ΑΠΘ αναβαθμίζεται σε ερευνητικό κέντρο πρώτης γραμμής, με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ (50% από την Ε.Ε., 50% εθνική χρηματοδότηση) και με συμμετέχοντες όπως τα πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Μπορντό. Αυτά τα δύο έργα θα δημιουργήσουν νέες και πολύ καλές θέσεις εργασίας, για εξειδικευμένο προσωπικό από την Ελλάδα αλλά και γιατί όχι, για όσους έφυγαν τα χρόνια των μνημονίων και θέλουν να γυρίσουν πίσω».
Το Flex2Energy και το CopeNano, συνολικού προϋπολογισμού 51 εκατομμυρίων ευρώ, τοποθετούν την Ελλάδα στο επίκεντρο των διεθνών τεχνολογικών, επιστημονικών και επιχειρηματικών εξελίξεων της παραγωγής πράσινης ενέργειας, δημιουργούν καινοτόμα προϊόντα προστιθέμενης αξίας και εκατοντάδες θέσεις εργασίας εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, συνεισφέροντας στην πράσινη ανάπτυξη και τον μηδενισμό των ρύπων CO2. Σημειώνεται ότι το Flex2Energy είναι το έργο που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ για να σηματοδοτήσει το μέλλον της Ευρώπης για την παραγωγή πράσινης ενέργειας και ενεργειακά αυτόνομων κτιρίων και για την δημιουργία της πράσινης βιομηχανίας.