Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο «Πάρκο για όλους» στην Ελλάδα

Την προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Πάρκο για όλους», στην περιοχή της Τούμπας, υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας και η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε στον χώρο του πρώην ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος», ο οποίος και πρόκειται να φιλοξενήσει το νέο πρότυπο πάρκο, που σχεδιάζεται με βάση την αρχή της ίσης πρόσβασης για όλους, εκεί όπου παιδιά τυπικής ανάπτυξης θα συνυπάρχουν με συνομήλικους τους με αναπηρία.

Το πρώτο «Πάρκο για όλους» στην Ελλάδα, θα κατασκευαστεί μεταξύ των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη, Παυσιλίπου και Ολυμπίας και το οικόπεδο παραχωρήθηκε για τον σκοπό αυτό προς τον δήμο Θεσσαλονίκης από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το έργο της δημιουργίας του «Πάρκου για όλους» έχει προϋπολογισθεί στο ύψος των 1,36 εκατ. ευρώ. Όπως προβλέπεται από την προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε, το έργο θα χρηματοδοτηθεί κατά 450.000 ευρώ από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενώ το πρόσθετο κόστος έως του ποσού των 910.000 ευρώ θα καλυφθεί από τον δήμο Θεσσαλονίκης.

«Μετά από χρόνια τρομερής επιμονής και υπομονής καταφέραμε και ξεκινάμε το πρώτο “Πάρκο για όλους” σε όλη την Ελλάδα. Ένα προσβάσιμο πάρκο στη μέση της Τούμπας, σε μια περιοχή που το χρειάζεται και της λείπει το πράσινο. Κάνουμε το πρώτο βήμα και παραχωρούμε το οικόπεδο, ενώ χρηματοδοτούμε μερικώς τον δήμο για να ξεκινήσει το πάρκο που δυστυχώς τα γρανάζια της γραφειοκρατίας το κρατούσαν πίσω. Κρατούσαν πίσω την προσβασιμότητα από όλους τους συμπολίτες μας, με αναπηρία και χωρίς, που πλέον θα μπορούν να χαρούν το δημόσιο χώρο», είπε η κ.Μιχαηλίδου στις δηλώσεις της μετά την υπογραφή της σύμβασης.

«Θέλαμε να υπογράψουμε σε αυτό τον χώρο αυτό το πολύ σημαντικό έργο, ώστε πολύ σύντομα σε μια περιοχή που στερείται κοινόχρηστων χώρων και πρασίνου να δημιουργηθεί ένα πρότυπο “Πάρκο για όλους”. Για πολλά χρόνια βλέπαμε ένα “άψυχο” ντουβάρι. Με την βοήθεια πολλών ανθρώπων που προηγήθηκαν αλλά και με τη συμπαράσταση των υπηρεσιών του δήμου και του υπουργείου φτάσαμε στο σημερινό ευτυχές αποτέλεσμα», είπε ο κ. Ζέρβας.

Ο δήμαρχος, πρόσθεσε, πως μέσα στο 2022 θα ξεκινήσει η κατασκευή του έργου, που πέραν του πάρκου και του χώρου πρασίνου θα περιλαμβάνει εύκολη πρόσβαση. Στόχος, όπως είπε, είναι το 2023 στο χώρο να υπάρχουν παιδιά αλλά και ενήλικες που θα χαίρονται και θα απολαμβάνουν το πάρκο.

 

Comments are closed