Στη Θεσσαλονίκη το 1ο διεθνές συνέδριο για την αστική υγεία και τη βιωσιμότητα

Το 1ο διεθνές συνέδριο για την αστική υγεία και τη βιωσιμότητα θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη στις 29 και 30 Ιουνίου.

Πρόκειται για την έναρξη ενός ανοιχτού διαλόγου με την κοινωνία και τους φορείς της, με κύριο θέμα την προώθηση της δημόσιας υγείας και της βιωσιμότητας στις πόλεις.

Το φόρουμ διαλόγου θα επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση, θέτοντας ζητήματα που αφορούν τη βελτίωση της ζωής στις πόλεις, αλλά και τον ίδιο τον μετασχηματισμό της κοινωνίας. Διοργανώνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κόμβου για την αστική υγεία και του επιστημονικού προγράμματος Urbanome.

Το 1ο Συνέδριο, θα διεξαχθεί υβριδικά (ζωντανά και διαδικτυακά), στις 29 και 30 Ιουνίου, στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης της ΔΕΘ HELEXPO, έχει ως τίτλο: «Η μετά COVID 19 εποχή. Υγιείς, βιώσιμες πόλεις: Προκλήσεις, δυνατότητες και προοπτικές».

Βιωσιμότητα: Ο «οδικός χάρτης» της κοινωνίας

Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής – Ερευνητική Δομή HERACLES, το Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, καθηγητής κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, «στόχος μας είναι να διατυπωθούν σ’ αυτό το φόρουμ απόψεις για τον μετασχηματισμό των πόλεων έτσι ώστε να προωθούν τη δημόσια υγεία, την ευεξία και ταυτόχρονα να είναι βιώσιμες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η βιωσιμότητα είναι ο οδικός χάρτης που έχουμε για να προσανατολιστούμε και να προσδιορίσουμε το μέλλον μας ως κοινωνία, αλλά και να κληροδοτήσουμε ποιότητα ζωής και για τις επόμενες γενιές. Αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, της δουλειάς μας, του πολιτισμού μας, ακόμη και το πώς θέλουμε να διαχειριζόμαστε την πληροφορία. Γιατί η πληροφορία είναι ένας σημαντικός ανανεώσιμος πόρος. Τα θέματα της ψηφιοποίησης, των δεξιοτήτων σε αυτή την υγιή και βιώσιμη πόλη που διαμορφώνουμε είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για τη νέα γενιά και ταυτόχρονα μια διασφάλιση για τις παλαιότερες. Κι αυτό ακριβώς είναι το διακύβευμα: όχι μόνο να ζήσουμε εμείς καλύτερα, αλλά να κληροδοτήσουμε μια καλύτερη μοίρα στην επόμενη γενιά, στα παιδιά μας».

Όλες οι εργασίες του συνεδρίου έχουν ελεύθερη συμμετοχή και παράλληλα θα μεταδίδονται με live streaming. Στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» στη ΔΕΘ HELEXPO, όπου θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο, θα λειτουργούν συσκευές καθαρισμού του αέρα και θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Comments are closed