Στη “συνταγή” εξοικονόμησης χωρίς πλαφόν στο φυσικό αέριο έκλινε η Σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας

Χωρίς πλαφόν ξεκίνησε, χωρίς πλαφόν στο φυσικό αέριο έληξε η άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. αφού οι 27, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε σχετική συμφωνία.

Αντιθέτως, κατέληξε σε μια γενική συμφωνία προκειμένου τα κράτη-μέλη να αρχίσουν από κοινού την αγορά φυσικού αερίου πριν από το επόμενο καλοκαίρι από αξιόπιστους προμηθευτές, όπως η Αλγερία, το Αζερμπαϊτζάν και η Νορβηγία, προκειμένου να εξασφαλίσουν χαμηλότερες τιμές.

Επιπλέον, όλα δείχνουν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα περιμένει τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 21 και 22 Οκτωβρίου, για να ανακοινώσει πακέτο παρεμβάσεων σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα της ανακούφισης από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, ανέφερε ότι αυτό θα γίνει την Τρίτη, 18 Οκτωβρίου. Η δήλωση έγινε στην Πράγα, μετά τη Σύνοδο των Υπουργών και πρόσθεσε πως θα επιδιωχθεί η αποφυγή ενος ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών-μελών, που θα φέρει την άνοδο των τιμών στην αγορά.

Σημαντικό είναι ότι οι αγορές φυσικού αερίου θα αφορούν τον επόμενο χειμώνα, που ίσως είναι, όπως σημειώθηκε στη διάρκεια της Συνόδου, δυσκολότερος από αυτόν που έχουμε μπροστά μας, αφού το τωρινό αέριο που υπάρχει αποθηκευμένο στις αποθήκες τις ΕΕ, θα καλύψει τον φετινό χειμώνα.

Όσον αφορά την πρόταση για γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο, φαίνεται ότι αποτελεί πλέον μακρινό σενάριο. Η καλοκαιρινή συμφωνία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συνεπάγεται την οικειοθελή μείωση στη ζήτηση φυσικού αερίου, σε ποσοστό 15%. Η Επιτροπή δεν θα κάνει υποχρεωτικό το συγκεκριμένο μέτρο, παρά αν πέντε από τις χώρες κηρύξουν εθνικό συναγερμό.

Comments are closed