Στις 12 Μαΐου και “στην κατάλληλη στιγμή” το Πανελλήνιο Συνέδριο του ΤΕΕ/ΤΚΜ “Τα Κάστρα της Βιομηχανίας”

“Κατά τη γνώμη μου είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα τέτοιο συνέδριο, αρκετά χρόνια μετά τις ανάλογες προσπάθειες που είχαν γίνει για την ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς της Ελλάδας! Είναι αναγκαίο και για την ενημέρωση των μηχανικών και για την ευαισθητοποίηση των αρμοδίων αρχών και φορέων, αλλά και για την εγρήγορση των νέων μηχανικών, για ένα θέμα που φαίνεται να τους ενδιαφέρει σε μεγάλο βαθμό.”

Αυτό τόνισε μιλώντας στο Blog του ΤΕΕ/ΤΚΜ ο Ομότιμος Καθηγητής της Πολυτεχνικής του ΑΠΘ κ. Μιχαήλ Νομικός, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Πανελληνίου Συνεδρίου Αρχιτεκτονικής του ΤΕΕ/ΤΚΜ που ξεκινά την επόμενη Πέμπτη 12 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη με τίτλο “Τα Κάστρα της Βιομηχανίας – Αποκατάσταση, Επανένταξη, Αξιοποίηση”,  με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ενώ υπάρχει και δυνατότητα παρακολούθησης μέσω livestreaming που θα αναρτάται καθημερινά στο site του συνεδρίου (βλ. τέλος κείμενου).

Με τις περισσότερες από 50 εισηγήσεις, που θα παρουσιαστούν στην Αποθήκη Δ΄ στο λιμάνι, στις 12, 13 και 14 Μαΐου, το ΤΕΕ/ΤΚΜ φιλοδοξεί να επαναφέρει στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης την αναξιοποίητη βιομηχανική  κληρονομιά της Ελλάδας, αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει ως αναπόσπαστο μέρος του αστικού πολιτισμικού τοπίου και με στόχο τη διερεύνηση θεμάτων που αφορούν στην καταγραφή, τεκμηρίωση και διαχείριση σημαντικών ανενεργών βιομηχανικών συγκροτημάτων και κτιρίων που σήμερα αποτελούν στοιχεία μνήμης.

Ο κ. Μιχαήλ Νομικός, έχοντας διατελέσει επί σειρά ετών συντονιστής των προσπαθειών του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη διατήρηση της βιομηχανικής κληρονομιάς, υπογραμμίζει:

“Το ΤΕΕ/ΤΚΜ έχει και στο παρελθόν προσπαθήσει να κάνει τη διαφορά στο ζήτημα της βιομηχανικής κληρονομιάς, με το ΦΙΞ και διαχρονικά πρωταγωνίστησε στις προσπάθειες ανακίνησης του ζητήματος της επανένταξης αυτών των κτιρίων στον αστικό και κοινωνικό ιστό. Προσπάθειες του παρελθόντος, δεν είχαν τύχη, διότι προσέκρουσαν άλλοτε στην αδιαφορία των αρμοδίων φορέων, ή των ιδιοκτητών των παλαιών βιομηχανικών κτιρίων, και άλλοτε στην κακή οικονομική συγκυρία. Ας ελπίσουμε ότι αυτό τώρα θα αλλάξει. Είναι πραγματικά η κατάλληλη στιγμή. Ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη που έχει σημαντικά κτίρια αυτής της κατηγορίας.”

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των εισηγήσεων του συνεδρίου, ο κ. Νομικός, κάνει λόγο για ιδιαίτερα αξιόλογο επίπεδο.

“Οι εισηγήσεις έχουν ενδιαφέρον και είναι σημαντικό πως υπάρχουν πολλές συγκεκριμένες προτάσεις, γεγονός ιδιαίτερα ελκυστικό για νέους συναδέλφους. Οι νέοι πια δεν αρκούνται θεωρία. Θέλουν να βλέπουν ενέργειες με προοπτική. Όπως γίνεται με το παράδειγμα της Σάμου και των παλιών κτιρίων που αξιοποιούνται στο Καρλόβασι. Θέλουν δράση οι νέοι. Το βλέπουμε στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ όπου έχουμε εντάξει μάθημα για τη βιομηχανική κληρονομιά στο μεταπτυχιακό. Και ενώ συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον, όλοι οι νέοι ρωτούν το ίδιο πράγμα: και μετά τι; Το ΤΕΕ/ΤΚΜ λοιπόν, έρχεται να δώσει μια απάντηση με το συνέδριο αυτό. Άλλωστε, είναι μέσα στο ρόλο του ΤΕΕ/ΤΚΜ να γίνεται γέφυρα ανάμεσα στη θεωρία, στην εκπαίδευση και στην πρακτική εφαρμογή.”

Ο ίδιος προσθέτει, ότι “σημαντική ως προς αυτό είναι και η παράλληλη έκθεση που θα πραγματοποιηθεί με 66 συμμετοχές, 30 μελετών βραβευμένων σε Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς και 36 διπλωματικών εργασιών από 5 πανεπιστήμια της χώρας, το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πολυτεχνείο Κρήτης και την Πολυτεχνική Σχολή Πατρών, και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι θα πρέπει κάποτε αυτές οι μελέτες που βραβεύονται να αρχίσουν να υλοποιούνται κιόλας”.

Τα εγκαίνια της παράλληλης έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 15 Μαΐου στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

Με το Πανελλήνιο Συνέδριο “Τα Κάστρα της Βιομηχανίας” το ΤΕΕ/ΤΚΜ επιδιώκει να αναδείξει το συσχετισμό με ζητήματα βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας και να αναζητήσει συνέργειες, τρόπους και μεθόδους που θα επαναφέρουν αυτά τα συγκροτήματα στην καθημερινή μας ζωή. Η διοργάνωση του συνεδρίου επιθυμεί, παράλληλα με την προβολή ζητημάτων αποκατάστασης και επανάχρησης του υλοποιημένου ή προγραμματιζόμενου έργου που αφορά σε ανενεργά βιομηχανικά κτίρια, να ενθαρρύνει το επιστημονικό έργο που μέσα από την έρευνα και τις προτάσεις του μπορεί να φωτίσει τον συσχετισμό του θέματος με ζητήματα εκπαίδευσης καθώς και με το κοινωνικό πεδίο μέσω πρωτοβουλιών και δράσεων κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

Για την προετοιμασία του συνεδρίου εργάστηκε 14μελής Οργανωτική Επιτροπή με Πρόεδρο τον επικεφαλής της Μ.Ε. Αρχιτεκτονικής του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Πρόδρομο Νικηφορίδη, ενώ όπως προαναφέραμε, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής (46 μέλη), είναι ο ομότιμος καθηγητής κ. Μιχαήλ Νομικός.

Θεματικοί άξονες του συνεδρίου:

Πρώτος άξονας: Καταγραφή και αξιολόγηση των άυλων και υλικών τεκμηρίων της προβιομηχανικής και βιομηχανικής κληρονομιάς.

 • Ιστορικές προσεγγίσεις
 • Ανάλυση, τεκμηρίωση και αξιολόγηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων,
 • Καταγραφή και αξιολόγηση μηχανολογικού εξοπλισμού,
 • Καταγραφή γραπτών και προφορικών μαρτυριών

Δεύτερος άξονας: Διαχείριση της αρχιτεκτονικής βιομηχανικής κληρονομιάς

 • Πολιτικές προστασίας
 • Θεσμικό πλαίσιο
 • Πολιτικές διαχείρισης
 • Ζητήματα βιωσιμότητας
 • Ζητήματα ανθεκτικότητας

Τρίτος άξονας: Αποκατάσταση, επανάχρηση και επανένταξη κτιρίων στο σύγχρονο πλαίσιο (case studies).

 • Μελέτες και έρευνες που αφορούν στην αστική και κτιριακή κλίμακα μεμονωμένων κτιρίων ή συγκροτημάτων.

Τέταρτος άξονας: Εκπαίδευση και κοινωνική ευαισθητοποίηση

 • Εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης
 • Κινήματα πολιτών
 • Πρωτοβουλίες φορέων

Το πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site του συνεδρίου ΕΔΩ.

Comments are closed