Στο Αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναστηλώσεων

Ξεκίνησε σήμερα στο Αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ στην οδό Μ.Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης και υπό την αιγίδα του Τμήματος, το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναστηλώσεων που οργανώνει η Εταιρεία Έρευνας και Προώθησης της Επιστημονικής Αναστήλωσης Μνημείων και το οποίο είναι αφιερωμένο στημνήμη της Καλλιόπης Θεοχαρίδου.
Χαρακτηριστικό του έντονου ενδιαφέροντος και του μεγάλου αριθμού των Ανακοινώσεων, είναι το γεγονός ότι η Οργανωτική Επιτροπή αποφάσισε την παράτασή του για μία ημέρα ακόμη, ως την Κυριακή 16 Οκτωβρίου. Έτσι έναντι της αρχικώς προβλεπόμενης διάρκειας, για πρώτη φορά το συνέδριο θα έχει τετραήμερη διάρκεια.

Την έναρξη των εργασιών χαιρέτισαν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης, ο Πρόεδρος της “Α” του ΤΕΕ/ΤΚΜ και Διευθυντής του ΚΕΔΑΚ κ. Ηλίας Περτζινίδης και ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Κύρος Υάκινθος.

Η θεματολογία του συνεδρίου αφορά στην αναστήλωση των ιστορικών κτισμάτων (και των λειψάνων τους), εξετάζοντας ζητήματα που αφορούν:

α) στην φιλοσοφία και μεθοδολογία των επεμβάσεων,
β) στην αντιμετώπιση της σεισμικής επικινδυνότητας και των λοιπών παραγόντων τρωτότητας
των μνημείων
γ) στην τεχνολογική έρευνα (τεκμηρίωση, τεχνικές, υλικά κλπ) και εφαρμογή
δ) στην αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων και αρχαιολογικών χώρων.

Το Συνέδριο απευθύνεται σε επιστήμονες που προέρχονται από τους χώρους των φυσικών επιστημών και της τεχνολογίας και συνεισφέρουν στο αναστηλωτικό έργο.

Στόχος της διοργάνωσης είναι η ουσιαστική αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ συνέδρων και εισηγητών και η πρόκληση ενός γόνιμου διεπιστημονικού διαλόγου, που θα συνεισφέρει στην προώθηση (προς όλους τους φορείς υλοποίησης και προστασίας στη χώρα μας) της δέουσας επιστημονικής προσέγγισης των αναστηλώσεων και αναδείξεων των μνημείων.

Comments are closed