Στο «Α.Τρίτσης» η αστική αναζωογόνηση του Δ. Παύλου Μελά – Αύξηση ένα δις ευρώ στο σύνολο του προγράμματος

Το «πράσινο φως» πήρε η πρόταση που είχε καταθέσει ο Δήμος Παύλου Μελά για την αστική αναζωογόνηση της περιοχής, καθώς θα δοθούν 4,4 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά.

Η αναπτυξιακή ώθηση που αναμένεται να δώσει το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» στη Δυτική Θεσσαλονίκη, το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλάζοντας την όψη της περιοχής και βελτιώνοντας το παρόν και το μέλλον των κατοίκων, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κ. Στέλιος Πέτσας, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρο Καλαφάτη, με τον Δήμαρχο Παύλου Μελά κ. Δημήτριο Δεμουρτζίδη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε την ένταξη στο «Αντώνης Τρίτσης» της πρότασης αστικής αναζωογόνησης που έχει υποβάλει ο Δήμος Παύλου Μελά –συνολικού ύψους 4,405 εκατ. ευρώ– και η οποία περιλαμβάνει την πρώτη φάση αποκατάστασης και επανάχρησης ενός από τα εμβληματικότερα κτίσματα του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, του κτηρίου Α2, συνολικής επιφάνειας 3.353 τ.μ.

Στον χώρο, αναμένεται να στεγαστούν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το νέο Δημαρχείο και υπηρεσίες του Δήμου. Οι εργασίες ξεκινούν άμεσα και εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, το οποίο αναμένεται να μετατραπεί, από το 2023, σε Μητροπολιτικό Πάρκο πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής. Πρόκειται για μία συνολική έκταση 330 στρεμμάτων, που αποδίδεται στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, περνώντας από τον σχεδιασμό στην πράξη, έπειτα από τριάντα ολόκληρα χρόνια.

Επιπλέον, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι, μέχρι τον Δεκέμβριο, θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ακόμη δύο έργα από τις προτάσεις που έχει υποβάλει ο Δήμος, βάσει της προτεραιοποίησης που έχει κάνει. «Επομένως, μέχρι τέλος της χρονιάς, θα έχει δεσμευτεί ένα σημαντικό ποσό, προκειμένου η δημοτική αρχή να μπορεί να προχωρήσει σε δημοπράτηση, συμβασιοποίηση και, τελικά, σε υλοποίηση έργων, τα οποία βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Αυξάνεται ο χρηματοδοτικός φάκελος του «Αντώνης Τρίτσης» 

Αυξάνεται ο χρηματοδοτικός φάκελος του «Αντώνης Τρίτσης»  με ένα δις ευρώ επιπλέον, με το ΥΠΕΣ παράλληλα να ολοκληρώνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών το πλαίσιο της διαδικασίας για τη μεταφορά έργων του εν λόγω προγράμματος στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Αυτό ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, από το βήμα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη. Με δεδομένο ότι οι προτάσεις που έχουν καταθέσει οι δήμοι στο πρόγραμμα ανέρχονται στα 6,1 δις προχωράει παράλληλη διαδικασία για την ένταξη και χρηματοδότηση των έργων αυτών, με προτεραιότητα αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη ωριμότητα, από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ονομαστικός προϋπολογισμός

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με την ευελιξία που δόθηκε από τον Μάρτιο του 2021 και μετά, έχει έναν ονομαστικό προϋπολογισμό 3,125 εκ ευρώ για εντάξεις έργων. Όπως είπε, «έπειτα από συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο και με τον Πρωθυπουργό, αυτές τις ημέρες– μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, τελικά, θα μπορέσουμε να αυξήσουμε και άλλο τον χώρο που έχουμε στο πρόγραμμα, έτσι ώστε να δείτε όλοι σας τις εντάξεις των έργων που προσδοκάτε και οι οποίες μπορούν, πραγματικά, να βοηθήσουν και εσάς και τους δημότες σας».  Και πρόσθεσε. «Είναι γεγονός ότι ο χώρος αυτός δεν μπορεί να αυξηθεί στα επίπεδα του 6,1 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν υποβληθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Θα μιλάμε, σίγουρα, για έναν σημαντικά μεγαλύτερο χρηματοδοτικό φάκελο –σίγουρα, μέχρι και 1 δισ. ευρώ παραπάνω από αυτό που έχουμε συμφωνήσει– και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, μέσα στις επόμενες εβδομάδες και όχι μήνες, προκειμένου αυτό να γίνει ρεαλιστικό».

 

Comments are closed