Στο ΕΣΠΑ της ΠΚΜ η ανάπλαση της περιοχής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου

Ολοκληρωμένη παρέμβαση ανάπλασης της περιοχής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης δρομολογείται μετά την υπογραφή της απόφασης ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Την απόφαση υπέγραψε στις 20/05/21 ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα και της Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου. Την παρέμβαση έχει σχεδιάσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ενώ το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με 1,9 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη του δήμου Θεσσαλονίκης, οι κυριότερες παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί αφορούν στα ακόλουθα:

1.Τη μείωση των επιπέδων θορύβου και συγχρόνως την ενίσχυση του αστικού πρασίνου με τη δημιουργία εκτενών χώρων πρασίνου κατά μήκος της περίφραξης του νοσοκομείου, οι οποίοι θα λειτουργούν ως φράχτης ηχοπροστασίας. Τμήματα των κρασπέδων που θα οριοθετούν τους χώρους αυτούς πρόκειται να διαμορφωθούν ως επιμήκη καθιστικά.

2.Τη βελτίωση του μικροκλίματος -πέραν της πρόβλεψης για εκτενείς ζώνες πρασίνου κατά μήκος της περίφραξης του νοσοκομείου- με την ενίσχυση και συμπλήρωση των υφιστάμενων δενδροστοιχιών και τη δημιουργία νέων αλλά και με την τοποθέτηση πρασίνου στους διαμορφωμένους κοινόχρηστους χώρους.

3.Τη συνολική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος της περιοχής με την επιλογή ανάλογων υλικών επίστρωσης και στοιχείων αστικού εξοπλισμού, με αναπλάσεις στους κοινόχρηστους χώρους και με τη διαμόρφωση -εκτός από πράσινο- και καθιστικών.

4.Τη διευκόλυνση της πρόσβασης για όλους με τη δημιουργία ευδιάκριτων ζωνών κίνησης και στάσης πεζών και με τη λήψη μέτρων που επιτρέπουν την αυτόνομη, ανεξάρτητη και ασφαλή διέλευση των εμποδιζόμενων ατόμων. Προβλέπονται η αναδιάταξη και οργάνωση των στάσεων της αστικής συγκοινωνίας και της πιάτσας ταξί, ώστε να προκύψουν ευδιάκριτες διαδρομές, με στόχο τη διευκόλυνση των επισκεπτών και των εργαζόμενων του νοσοκομείου αλλά και των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η δημιουργία μεγάλου πλάτους πλακόστρωτων επιφανειών κατά μήκος της Κωνσταντινουπόλεως από την πλευρά του νοσοκομείου για την ασφαλή κίνηση των πεζών.

5.Την αύξηση του επιπέδου οδικής ασφάλειας με τη μείωση της ταχύτητας των οχημάτων και κατ’ επέκταση του θορύβου.

6.Την απελευθέρωση- ανάκτηση χώρων που έχουν καταληφθεί από την παράνομη στάθμευση με τη διευθέτηση της στάθμευσης (αυτοκινήτων, δικύκλων) και την πρόβλεψη για θέσεις φορτοεκφόρτωσης και γενικές θέσεις στάθμευσης για άτομα με αναπηρίες, Ακόμη, προβλέπεται η διαμόρφωση σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας της οδού Σταματοπούλου.

7.Την αναβάθμιση του φωτισμού με την τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED σε όλη την περιοχή επέμβασης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τζιτζικώστας, επισήμανε, ότι «η ολοκληρωμένη ανάπλαση θα δώσει επιτέλους λύση με την αναβάθμιση της προσβασιμότητας και του πρασίνου, σε μια περιοχή όπου δεσπόζει μια από τις πιο βασικές υποδομές υγείας της Θεσσαλονίκης, με υπερτοπικό χαρακτήρα». Παράλληλα σχολίασε ότι με τέτοιου είδους παρεμβάσεις μετατρέπονται οι απρόσωποι ευρωπαϊκοί πόροι σε μετρήσιμο έργο.

Από την πλευρά του, ο κ. Ζέρβας, χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία με την Περιφέρεια όχι μόνο στην ανάπλαση του Ιπποκρατείου, αλλά και σε μια σειρά από άλλα έργα, όπως οι εμβληματικές παρεμβάσεις στην πλατεία Διοικητηρίου, τον άξονα της Αριστοτέλους και την επέκταση της παλιάς παραλίας, που δρομολογήθηκαν από κοινού.

Στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που υλοποιεί η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε η κ. Πατουλίδου, που επισήμανε ότι μέσω αυτού γεφυρώθηκαν πολλές ανισότητες μεταξύ των Δήμων. «Ειδικά για το Δήμο Θεσσαλονίκης, μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα η Περιφέρεια υλοποιεί 22 έργα συνολικού προϋπολογισμού 11 εκ. ευρώ και θα έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους ως το 2023, βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα» πρόσθεσε.

Comments are closed