Στο ιταλογαλλικό σχήμα THEMA περνά η διαχείριση του Μετρό Θεσσαλονίκης

Οριστικά στο σχήμα ιταλογαλλικό σχήμα THEMA που αποτελείται από τις εταιρείες ATM και EGIS περνά η διαχείριση του Μετρό Θεσσαλονίκης που θα είναι το πιο σύγχρονο στην Ευρώπη και η μοναδική γραμμή χωρίς οδηγό που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα.

Ο σχετικός διαγωνισμός ξεκίνησε στις 26 Μαΐου 2023. Πλέον τα επόμενα βήματα είναι η αποστολή της σύμβασης προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια η υπογραφή της. Θα χρειαστούν παράλληλα και κάποιοι μήνες για την στελέχωση και εκπαίδευση του προσωπικού της εταιρείας λειτουργίας.

Τα έργα εκτιμάται πως θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2023 ενώ τα εγκαίνια και η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας θα γίνει το 2024. Το πρώτο μικρό δίκτυο του Μετρό Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει την βασική πρώτη γραμμή στο τμήμα Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός-Νέα Ελβετία και την επέκταση (δεύτερη γραμμή) στην Καλαμαριά.

Οι δύο γραμμές θα έχουν κοινό το τμήμα από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι και τον σταθμό 25η Μαρτίου. Από εκεί θα διακλαδώνονται προς Νέα Ελβετία και προς Μίκρα. Συνολικά το πρώτο αυτό δίκτυο περιλαμβάνει 18 χιλιόμετρα μήκος και 18 σταθμούς, στο σύνολό του υπόγειο.

Ο Ιταλογαλλικός όμιλος ο οποίος κέρδισε συμβόλαιο διάρκειας 11 ετών συνολικής οικονομικής αξίας 250 εκατομμυρίων ευρώ, είναι από τους κορυφαίους στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή αναφορικά με τη διαχείριση δικτύων Μετρό. Η σύμβαση είναι με το μοντέλο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Ποιες είναι οι δύο εταιρείες του Μετρό Θεσσαλονίκης

Η ΑΤΜ, ηγέτης στις δημόσιες συγκοινωνίες στην Ιταλία και με δεκαετίες εμπειρίας στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, έχει αποκτήσει εξέχοντα ρόλο αριστείας στην παγκόσμια σκηνή στη διαχείριση αυτοματοποιημένων Μετρό: από το 2008 στην Κοπεγχάγη, μέσω της Metro Service A/S, με τις γραμμές 1,2 και αργότερα 3 και 4 του Cityring, το 2011 στο Ριάντ όπου ξεκίνησε την πρώτη γραμμή της πόλης και από το 2013 στο Μιλάνο με το μετρό Μ5 χωρίς οδηγό και αργότερα με το Μ4 που συνδέει το αεροδρόμιο Linate με το κέντρο της πόλης.

Η EGIS είναι ένας διεθνής παίκτης που δραστηριοποιείται στους τομείς των συμβουλευτικών υπηρεσιών, της μηχανικής κατασκευών και των υπηρεσιών κινητικότητας. Η EGIS είναι παγκόσμιος ηγέτης στη λειτουργία σήραγγας, της υποδομής μεταφορών αυτοκινητοδρόμων και αεροδρομίων με περισσότερες από 30 συμβάσεις λειτουργίας και συντήρησης σε ιδιαίτερα περίπλοκα περιβάλλοντα. Ο Όμιλος ειδικεύεται στον τομέα της μηχανικής των αστικών μεταφορών και των σιδηροδρομικών μεταφορών, συνδυάζοντας όλες τις δεξιότητες: συστήματα, αυτοματισμούς, τροχαίο υλικό, ασφάλεια εξοπλισμού, πολιτικό μηχανικό, περιβάλλον.

Comments are closed