Στο Κατοβίτσε, η παγκόσμια συνάντηση για το Κλίμα

Στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, συνεχίζεται για αυτήν και την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση ηγετών και εκπροσώπων κρατών από όλο τον κόσμο για το Κλίμα, με στόχο τη διάσωση της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015 για την κλιματική αλλαγή, καθώς αυξάνονται οι εκκλήσεις εξαιτίας αυτού που εκλαμβάνεται ως αδράνεια πάνω στο ζήτημα.

Οι εκπρόσωποι κάποιων εκ των ισχυρότερων χωρών και μεγαλύτερων ρυπαντών λάμπουν δια της απουσίας τους, καθώς οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει πως αποσύρονται από τις σχετικές διαδικασίες του ΟΗΕ και η Κίνα δεν αναμενόταν να στείλει κορυφαίους αξιωματούχους της.

Για τη μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων επιτυχίας, τεχνικές συνομιλίες άρχισαν την Κυριακή, μια ημέρα νωρίτερα από ό,τι σχεδιαζόταν, με απεσταλμένους από περίπου 200 χώρες να επιδίδονται σε διαφωνίες σχετικά με το αν θα εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις της συμφωνίας σχετικά με τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Οι συνομιλίες στο Κατόβιτσε έχουν χαρακτηριστεί ως η σημαντικότερη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ από την εμβληματική Συμφωνία του Παρισιού, καθώς προηγούνται μιας προθεσμίας ως το τέλος του έτους για συμφωνία σε «βιβλίο οδηγιών» ως προς την επιβολή δράσεων για τον περιορισμό της διεθνούς αύξησης της θερμοκρασίας μεταξύ 1,5 και 2 βαθμών Κελσίου.

Η Πολωνία, που φιλοξενεί τη συνδιάσκεψη, παραμένει «πιστή» στον άνθρακα, που ρυπαίνει περισσότερο από όλα τα ορυκτά καύσιμα, ζητώντας μια «δίκαιη μετάβαση», προκειμένου οι κοινότητες που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα να βοηθηθούν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν στόχο τη συγκέντρωση 100 δισ. δολαρίων ετησίως από το 2020 για δράση ως προς το κλίμα. Για να ενισχύσει αυτό το momentum, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως θα παρείχε επιπλέον 200 δισ. δολάρια μέσα σε πέντε χρόνια, από την αρχή της επόμενης δεκαετίας.

Comments are closed