Συνάντηση της ΜΕ Ανταγωνιστικότητας-Επιχειρηματικότητας-Καινοτομίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ με τον νέο Πρόεδρο του ΕΚΕΤΑ

Στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της προοπτικής ενδυνάμωσης της συνεργασίας μεταξύ ΤΕΕ/ΤΚΜ και ΕΚΕΤΑ,  αναδείχθηκαν στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης της ΜΕ Ανταγωνιστικότητας, Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ με τον νέο πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Τεχνολογικής Ανάπτυξης Δρ. Δημήτρη Τζοβάρα, στο πλαίσιο των συναντήσεων της ΜΕ, με φορείς του Οικοσυστήματος Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ παρουσίασε το προφίλ του Κέντρου και ανέλυσε τα μέχρι σήμερα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα αυτού, στο πλαίσιο λειτουργίας των πέντε Ινστιτούτων που διαθέτει σε ερευνητικές  περιοχές με μεγάλο ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και την κοινωνία όπως: Ενέργεια, Περιβάλλον, Νέα Λειτουργικά Υλικά, Βιομηχανικές Διεργασίες, Πληροφορική, Τηλεματική, Ευφυή συστήματα, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές, Αγροβιοτεχνολογία, Επιστήμες Υγείας, Μηχανοηλεκτρονική, καθώς επίσης και σε διάφορες διαθεματικές επιστημονικές και τεχνολογικές περιοχές που προκύπτουν από τα παραπάνω, παρουσιάζοντας αποτελέσματα από εμβληματικά έργα που έχουν υλοποιηθεί αλλά και από όσα βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης, ιδιαίτερα στον τομέα των τεχνολογικών εφαρμογών.

Ο Δρ. Τζοβάρας στάθηκε ιδιαίτερα στις συνεργασίες του ΕΚΕΤΑ με φορείς του εξωτερικού ενώ επίσης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το ΕΚΕΤΑ καλύπτει το συντριπτικό ποσοστό (λίγο περισσότερο από 90%) των εσόδων του που ανέρχονται σε περίπου 25εκ € από διμερή συμβόλαια με τις βιομηχανίες και ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ, περιορίζοντας σε ποσοστό μικρότερο του 10% τη θεσμική κρατική χρηματοδότηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνολο των εργαστηρίων και Ινστιτούτων του ΕΚΕΤΑ σήμερα εργάζονται περισσότερα από 1.000 άτομα στην πλειοψηφία τους επιστήμονες μηχανικοί (περίπου 700). Επίσης το ΕΚΕΤΑ έχει λάβει πολλά βραβεία και σημαντικές διακρίσεις  ενώ κατατάσσεται στα 20 πρώτα Ευρωπαϊκά Ερευνητικά Κέντρα με βάση την υψηλή συμμετοχή του στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα του HORIZON 2020.

Τέλος ο Πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ αναφέρθηκε στη στρατηγική των επόμενων ετών, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη νέων συνεργασιών και στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας του, την αξιοποίηση της συμμετοχή του ΕΚΕΤΑ στο TΗESS INTEC και τα σχέδια επέκτασης των εγκαταστάσεων του Κέντρου.

Μετά από την παρουσίασή του ο Πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ απάντησε σε ερωτήσεις των μελών της Μόνιμης Επιτροπής που αφορούσαν τόσο στα που παρουσίασε ο κ. Τζοβάρας, όσο και στην εμπειρία του ΕΚΕΤΑ από συνεργασία με άλλους φορείς, και σε γενικότερα θέματα που αφορούν στον τομέα της έρευνας τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Comments are closed