Στην Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή είναι αφιερωμένο το φετινό, τρίτο κατά σειρά, συνέδριο που διοργάνωσε η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) – World Ηεllenic Inter-Parliamentary Association (W.H.I.A.) στην Καλαμάτα, την Τρίτη, 18 Ιουλίου 2023, με τίτλο “Climate Crisis & Green Energy Forum”. Η εκδήλωση αυτή της Πα.Δ.Ε.Ε., του φορέα που ενώνει τους ελληνικής καταγωγής, εν ενεργεία και διατελέσαντες, βουλευτές νομοθετικών σωμάτων της αλλοδαπής από κάθε γωνιά του Οικουμενικού Ελληνισμού, έδωσε το βήμα σε ειδικούς του τομέα της ενέργειας οι οποίοι ανέπτυξαν ζητήματα που αφορούν τις “πράσινες” επενδύσεις, τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές και την κλιματική κρίση, τις πολιτικές για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή, καθώς και άλλα θέματα της τρέχουσας ενεργειακής ατζέντας.
Το συνέδριο “Climate Crisis & Green Energy Forum” πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Elite City Resort, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Τις εργασίες του συνεδρίου, παρακολούθησαν 30 μέλη της, τα οποία είναι νυν ή πρώην εκπρόσωποι νομοθετικών σωμάτων ελληνικής καταγωγής από ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, καθώς και από χώρες της Ευρώπης και της Αφρικής, εκπρόσωποι των δημοτικών και περιφερειακών αρχών της περιοχής, καθώς και σημαντικός αριθμός ειδικών και στελεχών του χώρου της ενέργειας από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σε δηλώσεις, στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Θανάσης Βασιλόπουλος επισήμανε: «Xαιρόμαστε πάρα πολύ που είμαστε εδώ και επέλεξαν την πόλη μας για να πραγματοποιήσουν το συνέδριό τους για την Κλιματική Αλλαγή. Ένα συνέδριο τόσο επίκαιρο, καθώς τα πράγματα αλλάζουν γύρω μας, και πρέπει να δείξουμε όλοι μας τον καλύτερό μας εαυτό και να καταθέσουμε προτάσεις και ιδέες για να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας. Χαίρομαι, κύριε πρόεδρε, που μετά τη συνάντησή μας στη Βοστώνη, πριν από έναν περίπου χρόνο, αυτό το συζητήσαμε από τότε, μου το προτείνατε, ότι θα είστε εδώ, και πλέον το υλοποιήσατε, και φιλοξενήστε στην πόλη μας».
Με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, κ. Λεωνίδας Ραπτάκης, είπε: «Είναι πολύ μεγάλη τιμή που είμαστε σήμερα εδώ στην Καλαμάτα. Έχουμε πολλά μέλη που είμαστε εκλεγμένοι στο εξωτερικό και έχουμε ρίζες εδώ στην Καλαμάτα. Και όπως είπε και ο Δήμαρχος, όλο αυτό που έχουμε ξεκινήσει, μετά την αδελφοποίηση των πόλεών μας, είναι πολύ σημαντικό. Σήμερα συζητάμε σοβαρά θέματα για την κλιματική αλλαγή να βρούμε λύσεις, γιατί το κλίμα μάς επηρεάζει και στην υγεία μας και στην οικονομική κατάσταση», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος, αναφερόμενος και στα πύρινα μέτωπα που μαίνονται αυτές τις ώρες σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά και στα κατά καιρούς ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως υψηλές θερμοκρασίες, πλημμύρες κ.ά. “Είναι πολύ σημαντικό ότι η συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει από εδώ την Καλαμάτα, την Πελοπόννησο με στόχο να εξευρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, και τη στροφή της ανθρωπότητας προς την πράσινη ενέργεια».
Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Δήμαρχος κ. Θανάσης Βασιλόπουλος, ανέφερε: «Όπου και αν βρισκόμαστε, στην πατρίδα ή στο εξωτερικό πρέπει να έχουμε πάντα την Ελλάδα στην καρδιά μας, τον ελληνισμό και αυτή πρέπει να είναι η πυξίδα μας. Δεν ξεχνούμε ποτέ ότι οι Έλληνες της Διασποράς αποτελούν μια τεράστια δύναμη, που έχει συμπαρασταθεί στην πατρίδα μας σε πολύ κρίσιμες στιγμές. Έλληνες που μεγαλουργούν ανά τον κόσμο. Έλληνες που κατέχουν σημαντικές θέσεις ευθύνης σε κέντρα λήψης αποφάσεων. Διαχρονικά έχουν καταθέσει την ανεκτίμητη προσφορά τους στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτόν σήμερα με υπερηφάνεια και συγκίνηση απευθύνομαι σε εσάς, τιμώντας στο πρόσωπό σας, γενιές και γενιές Ελλήνων της Ομογένειας. Έλληνες στην καρδιά και στην ψυχή. Το ένιωσα πέρυσι στη Βοστώνη, αλλά και στην Αδελαϊδα και στη Μελβούρνη στην Αυστραλία, όπου η Καλαμάτα μας τιμήθηκε από τους ομογενείς. Να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου προς τον πρόεδρο της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού και πολιτειακό γερουσιαστή, Λεωνίδα Ραπτάκη. Είναι ιδιαίτερη η χαρά που σας συναντώ και πάλι, και όλους εσάς που βρίσκεστε στην πόλη μας»,
Ακολούθως, ο κ. Βασιλόπουλος, αναφερόμενος στον ρόλο της Καλαμάτας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στις προοπτικές της ως μια πόλη ενταγμένη στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες μέχρι το 2030 σημείωσε: «Σε μια εποχή που τα πάντα αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς, θέλουμε όχι μόνο να ακολουθούμε τις σύγχρονες τάσεις, υιοθετώντας καλές πρακτικές προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών, αλλά και να δημιουργούμε συνθήκες ικανές για να υποστηρίξουν πρωτοπόρες ιδέες. Η Καλαμάτα είναι μια σύγχρονη και εξωστρεφής πόλη που δεν φοβάται το νέο, αντιθέτως το επιδιώκει, το αναζητά. Σε αυτή την κατεύθυνση διεκδικήσαμε και πετύχαμε ως Δήμος την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις 100 κλιματικά έξυπνες και ουδέτερες πόλεις έως το 2030, και σήμερα βρισκόμαστε στη διαδικασία σύνταξης του Κλιματικού μας Συμβολαίου. Η κλιματική κρίση άλλωστε δεν γνωρίζει σύνορα, οι επιπτώσεις γίνονται αισθητές σε όλο τον κόσμο. Είναι μια κοινή ευθύνη που απαιτεί άμεση και συλλογική δράση. Σε αυτό το πλαίσιο το σημερινό συνέδριο είναι πραγματικά επίκαιρο, προκειμένου να κατατεθούν απόψεις και ιδέες αλλά και να συγκεντρωθεί τεχνογνωσία και σοφία, προκειμένου να ζητήσουμε και να προτάξουμε βιώσιμες και καινοτόμες λύσεις. Έχουμε κάνει ήδη σημαντικά βήματα και συνεχίζουμε. Δέσμευσή μας να κάνουμε την Καλαμάτα μια πόλη περισσότερο έξυπνη, φιλική και φιλόξενη, βάζοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας. Η υπόθεση της πράσινης ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής είναι υπόθεση όλων μας. Και είναι προφανές ότι ενώνοντας δυνάμεις όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά από τη θέση που υπηρετεί και προσφέρει, μπορούμε να πετύχουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας, για τις γενιές που ακολουθούν».
Η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού
Η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) αποτελεί οργανισμό ο οποίος συστάθηκε το 1996 με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης. Απαρτίζεται από νυν και πρώην ελληνικής καταγωγής βουλευτές νομοθετικών σωμάτων της αλλοδαπής και έχει ως σκοπό: α) την επικοινωνία και ανάπτυξη των σχέσεων των εν λόγω βουλευτών με τη Βουλή των Ελλήνων, β) την ενδυνάμωση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα και την ανάπτυξη κοινής στρατηγικής σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, και γ) την προαγωγή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας.
Στο πλαίσιο αυτό, η Πα.Δ.Ε.Ε. συνεργάζεται στενά με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων για την προώθηση θεμάτων που αφορούν στον απόδημο Ελληνισμό.
Σύμφωνα με το καταστατικό λειτουργίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πα.Δ.Ε.Ε. συνεδριάζει στην Ελλάδα μία έως δύο φορές ετησίως, ενώ η Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται κάθε δύο έτη στην Αθήνα. Έως σήμερα η Γενική Συνέλευση της Πα.Δ.Ε.Ε. έχει υιοθετήσει σημαντικά ψηφίσματα για την υποστήριξη ελληνικών θεμάτων σε διεθνές επίπεδο.