Συνέδριο ΠΕΣΕΔΕ: Οι εκπτώσεις βασικό πρόβλημα για εργοληπτικές επιχειρήσεις και δημόσια έργα

«Δημόσιες συμβάσεις: Αδιαφάνεια – Εκπτώσεις- Μαρασμός” ήταν το θέμα του 75ου συνεδρίου της ΠΕΣΕΔΕ, που ανέδειξε μεταξύ άλλων:

  • Το γεγονός ότι εξακολουθεί να παραμένει ανολοκλήρωτος ο νέος νόμος 4412/16 για εργοληπτικές επιχειρήσεις και Αναθέτουσες Αρχές.
  • Την απροθυμία του Υπουργείου Υποδομών να ελέγξει τις απίστευτες εκπτώσεις στους διαγωνισμούς.
  • Το γεγονός ότι ο εργοληπτικός κόσμος ασφυκτιά στο παρόν επιχειρηματικό περιβάλλον και αναζητά εναγωνίως προοπτική στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΕΣΕΔΕ κ. Γιώργο Γάγαλη, “η ύφεση στον τομέα των κατασκευών, από το 2007 και μετά έχει πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά. Επικρατούν συνθήκες άκρατου ανταγωνισμού παρούσης της κυβέρνησης που εδώ και καιρό έχει πάρει τη θέση του αδιάφορου θεατή. Καμία συντεταγμένη προσπάθεια για υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον, για ένα κλάδο που συνεισφέρει σημαντικά στην ελληνική οικονομία.”

Για τις τεράστιες εκπτώσεις στους διαγωνισμούς το Συνέδριο ανέδειξε εκ νέου την πάγια πρόταση της Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε. που είναι ο αντικειμενικός προσδιορισμός του πραγματικού κόστους υλοποίησης μίας δημόσιας σύμβασης και η δημιουργία ενός συγκεκριμένου και επίσης αντικειμενικού πλαισίου της αιτιολόγησης της Α.Χ.Π. ενός οικονομικού φορέα.

Οι εισηγητές υπογράμμισαν μεταξύ άλλων, πως ο  εξοντωτικός πλέον ανταγωνισμός μεταξύ των οικονομικών φορέων έχει οδηγήσει το φαινόμενο των “ασυνήθιστα χαμηλών προσφορών” να αποτελεί συνήθη καθημερινότητα και όχι εξαίρεση. Σε όλη την ελληνική επικράτεια οι συνάδελφοί μας, προκειμένου να εξασφαλίσουν εργασία, να διατηρήσουν την απασχόληση του προσωπικού τους και να διατηρήσουν την παρουσία τους στην αγορά υποβάλλουν προσφορές  τόσο χαμηλού κόστους που εγείρουν αμφιβολίες για το τελικό αποτέλεσμα. Αυτές δηλαδή τις προσφορές μπορεί κάποιος να τις αξιολογήσει ως  “πολύ καλές για να είναι αληθινές” και να εκτιμήσει ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα πολύ κακή σχέση ποιότητας / τιμής ή ακόμη ότι τα εν λόγω έργα δεν θα παραδοθούν καθόλου.

Η καθιέρωση του φαινομένου των ασυνήθιστα χαμηλών προσφορών έχει ήδη οδηγήσει στην στρέβλωση της αγοράς του χώρου μας. Η μείωση του αριθμού των εργοληπτικών επιχειρήσεων εκτιμάται ότι φτάνει το 40 %. Από τις επιχειρήσεις που διατηρούν την παρουσία τους στο χώρο το μεγαλύτερο μέρος είτε δεν υποβάλλουν προσφορές είτε αδυνατούν να φτάσουν τα πολύ υψηλά ποσοστά εκπτώσεων. Οι δε Ανάδοχες εργοληπτικές επιχειρήσεις καλούνται να υλοποιήσουν δημόσιες συμβάσεις με μηδενικά κέρδη ή ζημίες σε ένα πολύ δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον. Η δυναμικότητα του εργοληπτικών επιχειρήσεων  σε ανθρώπινους πόρους, κεφαλαιουχικό εξοπλισμό και τεχνογνωσία, σταδιακά απαξιώνεται. Λόγω της «ασθένειας» των ασυνήθιστα χαμηλών προσφορών ο κλάδος υποφέρει από συνθήκες  αθέμιτου ανταγωνισμού και έχουν χαθεί οι έννοιες της επαγγελματικής  δεοντολογίας και της συναδελφικότητας. Την εικόνα συμπληρώνει η αδιάφορη στάση της Κυβέρνησης και η αδυναμία της να αντιμετωπίσει τις παθογένειες του χώρου.

Το Συνέδριο εξήρε τον θεσμό των Ανεξάρτητων Αρχών και παρουσίασε τις δύο Αρχές, Ε.Α.Α.Δ.Η.ΣΥ. και Α.Ε.Π.Π., που έχουν άμεση σχέση με την παραγωγή του Δημόσιου Έργου και διαπίστωσε την ανάγκη επέκτασης της δράσης τους και στο στάδιο της εκτέλεσης μίας Δημόσιας Σύμβασης.

Στο συνέδριο απεύθυναν χαιρετισμό ο κ. Μπουκώρος Χρήστος – Αναπληρωτής Τομεάρχης Μεταφορών & Υποδομών – Βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ, ο κ. Νίκος Ζιώκας, εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. & μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ,η κ. Μαυρίδου Σοφία – Αντιπ/ρχης Πιερίας και ο κ. Λουρίκας Δημήτριος – Μέλος ΕΑΑΔΗΣΥ.

Τις εργασίες του 75ου Τακτικού  Συνεδρίου χαιρέτησε ο κ. Κοτσώνης Αντώνης – Γενικός Δ/ντής Υδραυλικών, Λιμενικών & Κτηριακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών ο οποίος συμφώνησε ότι ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο και ενημέρωσε τους Συνέδρους ότι το Υπουργείο αναγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα του προβλήματος των Ασυνήθιστα Χαμηλών Προσφορών έχει αναθέσει στο Ε.Μ.Π. την μελέτη πρότασης αντιμετώπισης των υψηλών εκπτώσεων.

Η κ. Τόνια Μοροπούλου, Πρόεδρος της Αντιπροσωπίας του Τ.Ε.Ε.,  κατά τον χαιρετισμό της εστίασε στην ανάγκη αναμόρφωσης του νομοθετικού πλαισίου εντός του οποίου ασκείται ο ρόλος του ΤΕΕ ως θεσμικού συμβούλου της πολιτείας, ώστε,μεταξύ άλλων,να διασφαλίσει την λειτουργία οργάνων διαιτησίαςγια τις δημόσιες συμβάσεις στο πλαίσιο του ΤΕΕ.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ κ. Ντίνος Μακέδος τόνισε ότι «εντός του 2019 ο ρόλος του ΤΜΕΔΕ ισχυροποιείται με τη μεταβίβαση του συνόλου της περιουσίας του από την Πολιτεία».

Comments are closed