Συνέντευξη Δημάρχου Βέροιας Κων. Βοργιαζίδη: “Νέες προϋποθέσεις ανάπτυξης με έργα υποδομής 61,3 εκατ. ευρώ”

Τον ενισχυμένο ρόλο του Δήμου Βέροιας στην ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού με επίκεντρο τις υποδομές στο Χιονοδρομικό Κέντρο στο Σέλι, το θετικό αποτύπωμα της ανάπτυξης πάρκων αιολικής ενέργειας στο Βέρμιο, αλλά και τις νέες προϋποθέσεις ανάπτυξης που δημιουργούνται από ένα συνολικό πλέγμα έργων ύψους 61,3 εκατομμυρίων ευρώ, περιγράφει ο Δήμαρχος Βέροιας κ. Δημήτρης Βοργιαζίδης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και μέλος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, σε συνέντευξη που παραχώρησε για το blog του Τμήματος.

Κύριε Δήμαρχε, ποιες είναι οι προτεραιότητες της τεχνικής “ατζέντας” του Δήμου σας, είτε πρόκειται για παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο δικό σας τεχνικό πρόγραμμα, είτε πρόκειται για έργα διεκδικούμενα από την κεντρική διοίκηση.

Ο Δήμος Βέροιας επενδύει στα έργα υποδομής ύψους 61,3 εκατ. ευρώ τα οποία δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη της πόλης και των δημοτικών ενοτήτων. Αξιοποιώντας κατάλληλα τους χρηματοδοτικούς πόρους υλοποιούμε έργα που στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τόσο στην Βέροια όσο και στις κοινότητες του δήμου και στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για νέες επενδύσεις. Από αυτά ξεχωρίζουμε ως εξαιρετικής σημασίας τη δημιουργία Αποχετευτικού συστήματος λυμάτων και Εγκατάσταση Επεξεργασίας στην Δημοτική Ενότητα Βεργίνας (9,5 εκατ. ευρώ), την Ολοκληρωμένη διαχείριση Αποχέτευσης ακαθάρτων και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Δοβρά (8,4 εκατ. ευρώ) όπως και την Εγκατάσταση ευφυών συστημάτων διαχείρισης ενέργειας στα δίκτυα ύδρευσης του Δήμου Βέροιας (3.1 εκατ. ευρώ). Παράλληλα ο Δήμος στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ανάπτυξης της αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης» κατέθεσε δεκατρείς (13) προτάσεις οι οποίες καλύπτουν το σύνολο των προσκλήσεων στην ΕΥΔΕ ΥΠΕΣ. Η πρόκληση για εμάς ήταν να γίνουν οι σωστές μελέτες και η κατάλληλη προετοιμασία, ώστε να υποβάλλουμε άμεσα ολοκληρωμένες προτάσεις, αξιοποιώντας όλους τους άξονες του προγράμματος ώστε να προχωρήσουμε τη φιλόδοξη προσπάθειά μας για έργα υποδομής. Εκτιμώ πως με το καλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη χρηματοδότηση των Δήμων σε συνδυασμό με τον στρατηγικό μας σχεδιασμό ως δημοτική αρχή, και με την άοκνη εργασία των υπηρεσιών του Δήμου μας, μέχρι το τέλος της θητείας μας θα συνεχίσουμε να παρουσιάζουμε ένα ιδιαίτερα αξιόλογο έργο προς όφελος των δημοτών. Γίνεται υπερπροσπάθεια ακόμη και για τα πιο μικρά χρηματοδοτικά προγράμματα που αποτελούν για εμάς πρόκληση. Και τώρα και στο μέλλον θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με υψηλούς στόχους, καθώς βρισκόμαστε στα 2 χρόνια τοπικής διακυβέρνησης και έχουμε συγχρηματοδοτούμενα έργα της τάξης άνω των 60 εκατ. ευρώ.

Ποια είναι η άποψη του Δήμου και με δεδομένη την επιστημονική σας ιδιότητα, ως μηχανικού, στο θέμα των πάρκων παραγωγής αιολικής ενέργειας που αναμένεται να κατασκευαστούν στο Βέρμιο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία η τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου σε τμήμα του όρους Βέρμιο στο κομμάτι του Δήμου Βέροιας. Αυτή τελικώς προβλέπει μικρότερο αριθμό ανεμογεννητριών και σημαντικές μειώσεις επεμβάσεων στο φυσικό περιβάλλον. Η θετική γνωμοδότηση για το αιολικό πάρκο είχε ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο με δήμαρχο τη Χαρούλα Ουσουλτζόγλου το 2012. Εμείς θεωρούμε ότι οι ανανεώσιμες πηγές υπερτερούν σαφέστατα έναντι των ορυκτών καυσίμων αποτελώντας από τη μία οικολογική επιλογή λόγω του χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος ενώ παράλληλα προσφέρουν οικονομικά οφέλη στους κατοίκους. Με βάση τις τιμές ενέργειας που έχουν επιτευχθεί στους σχετικούς διαγωνισμούς, τα έργα θα αποδίδουν στην τοπική κοινωνία 1,2 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, από το θεσμοθετημένο ειδικός τέλος που τους παρακρατείται.

Ποιος είναι ο ρόλος του Δήμου στην υποστήριξη του Χιονοδρομικού στο Σέλι και τι περαιτέρω υποδομές ή άλλες παρεμβάσεις χρειάζονται για την αξιοποίηση ενός τέτοιου πόλου χειμερινού τουρισμού.

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που υπογράψαμε πριν 10 μήνες με τη Διοίκηση του Χιονοδρομικού Κέντρου, ο Δήμος Βέροιας, μέσω των υπηρεσιών του, θα παρέχει τεχνική βοήθεια και υποστήριξη στους σχεδιασμούς της Διοικούσας Επιτροπής, εκπονώντας τις σχετικές μελέτες και διασφαλίζοντας τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις για τα νέα έργα υποδομής που σχεδιάζονται. Από την πλευρά της η Διοικούσα Επιτροπή, αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξασφαλίσει τους χρηματοδοτικούς πόρους για την υλοποίησή των έργων. Επιπλέον, η προγραμματική σύμβαση προβλέπει τον σχεδιασμό συγκεκριμένων παρεμβάσεων, όπως την εγκατάσταση συστημάτων τεχνητής χιόνωσης, αλλά και νέου συστήματος έκδοσης και ελέγχου εισιτηρίων πρόσβασης στους αναβατήρες και σε άλλες υποδομές του Χιονοδρομικού, για μεγαλύτερη διαφάνεια και μικρότερο χρόνο αναμονής των χιονοδρόμων. Η συνεργασία του Δήμου Βέροιας και του ΕΧΚΣ θα αντιμετωπίσει ολιστικά το ζήτημα της ωρίμανσης των υπό σχεδιασμό έργων (εκπόνηση μελετών, λήψη αδειοδοτήσεων, σύνταξη τευχών δημοπράτησης κλπ) στο Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου ενώ θα επιφέρει αποτελέσματα στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Βέροιας κατά τους χειμερινούς μήνες, προσφέροντας, παράλληλα, νέες δυνατότητες για την άθληση και την αναψυχή των επισκεπτών. Σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο ολοκλήρωσης των προεργασιών από το ΕΧΚ Σελίου, εν αναμονή των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. Στη συνέχεια ο Δήμος θα οριστικοποιήσει τη μελέτη και μετά την έγκρισή της, η πρόταση θα υποβληθεί στη ΓΓΑ για χρηματοδότηση. Η μελέτη αφορά στην εγκατάσταση του συστήματος τεχνητής χιόνωσης, νέο σύστημα έκδοσης και ελέγχου εισιτηρίων αναβατήρων και βελτίωση υποδομών στη βάση του χιονοδρομικού.

Πόσο μπορεί να αξιοποιήσει τον ρόλο του ΤΕΕ/ΤΚΜ ως θεσμικού συμβούλου η Αυτοδιοίκηση και ποια είναι τα περιθώρια συνεργασίας, ειδικά με τον Δήμο Βέροιας.

Βρισκόμαστε σε συνεργασία με την επιτροπή του ΤΕΕ στην Π.Ε. Ημαθίας ζητώντας τη γνώμη του τεχνικού κόσμου για την εξαγωγή τεχνικών αποτελεσμάτων για να προχωρήσουμε στη λήψη αποφάσεων, όπως για παράδειγμα σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν εμβληματικά έργα για την ενέργεια και την βελτίωση της ποιότητας ζωής, σχετικά με το αιολικό πάρκο και τον βιολογικό καθαρισμό. Είμαστε σε συνεργασία με το προεδρείο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, ακούμε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς των μελών μηχανικών και καταγράφουμε τις απόψεις που διατυπώνουν για την εξαγωγή των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων σε έργα υποδομής. Και εγώ ως μέλος του ΤΕΕ εδώ και αρκετά χρόνια δείχνω εμπιστοσύνη στις γνώμες των μελών της Ν.Ε. Ημαθίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ και στις προτάσεις του στη δημόσια διαβούλευση για την ορθή κατάρτιση του σχεδίου για τις υποδομές στον Δήμο μας.

Comments are closed