Συνεργασία του ΤΕΕ με τους δήμους Αθηναίων και Πειραιά για την ψηφιοποίηση οικοδομικών αδειών

Στην ψηφιοποίηση συνολικά 500.000 οικοδομικών αδειών προχωρούν άμεσα, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, οι Δήμοι Πειραιά και Αθηναίων βάζοντας οριστικά τέλος στις αναμονές των πολιτών στην Υπηρεσία Δόμησης.

Συγκεκριμένα, στην ψηφιοποίηση 400.000 οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί σε μια περίοδο 58 ετών προχωρά, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο Δήμος Αθηναίων. Οι οικοδομικές άδειες, οι οποίες σήμερα είναι είτε σε έντυπη μορφή είτε σε μικροφίλμ, καλύπτουν το χρονικό διάστημα 1960-2018. Ο αριθμός των ενδιαφερομένων για χορήγηση αντιγράφων ξεπερνά τους 120.000 ετησίως, ενώ ο μέσος χρόνος αναμονής σήμερα φτάνει ακόμη και τον ένα μήνα. Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, με την ψηφιοποίησή τους τελειώνει οριστικά η ταλαιπωρία που βιώνουν διαχρονικά πολίτες και επαγγελματίες σε ουρές και γκισέ υπηρεσιών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Και αυτό, γιατί η χορήγησή τους θα γίνεται πλέον εύκολα, γρήγορα, με ένα απλό κλικ από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, εξοικονομώντας περίπου 240.000 ανθρωποώρες ετησίως. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να είναι έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας οι δημότες θα μπορούν να αντλούν τα ψηφιακά αρχεία τους.

Στην ψηφιοποίηση 100.000 οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί σε μια περίοδο περίπου 65 ετών προχωρά άμεσα, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και ο Δήμος Πειραιά. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι οικοδομικές άδειες, οι οποίες σήμερα είναι σε έντυπη μορφή, καλύπτουν το χρονικό διάστημα 1955-2018.

Το 2024 ψηφιοποιημένο το 100% του αρχείου

Η διαδικασία «τρέχει» ήδη με ρυθμούς-εξπρές, καθώς μέχρι σήμερα έχουν ψηφιοποιηθεί τα στελέχη των οικοδομικών αδειών της χρονικής περιόδου 1981-2018, ενώ η ψηφιοποίηση των στελεχών θα ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου, με την ένταξη και των ετών 1960-1980. Με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας, θα ακολουθήσει η ψηφιοποίηση του συνόλου των φακέλων των οικοδομικών αδειών. Αυτό σημαίνει ότι θα ψηφιοποιηθεί το σύνολο των αρχείων που περιέχεται στους φακέλους: τοπογραφικά, διαγράμματα κάλυψης, κατόψεις, τομές, όψεις, τεχνικές εκθέσεις, ξυλότυποι και θεμελιώσεις. Το 2024, με την ολοκλήρωση του έργου, θα έχει ψηφιοποιηθεί το 100% των αδειών, τόσο του δήμου Αθηναίων, όσο και όμορων δήμων ή όσων υποστηρίζει διοικητικά.

Η ψηφιοποίηση θα πραγματοποιηθεί σε απόλυτα ασφαλείς χώρους, ώστε να διασφαλιστεί η ακεραιότητα του υλικού. Θα ακολουθηθούν οργανωμένα οι προβλεπόμενες  διαδικασίες, ώστε να μην επηρεαστεί καθόλου η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των δημοτών μέχρι και την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο αναμένεται να δώσει σημαντική «ανάσα» και στις υπηρεσίες, καθώς οι εργαζόμενοι που θα «απελευθερωθούν» από την εξυπηρέτηση στα γκισέ, θα καλύψουν άλλες σημαντικές ανάγκες του δήμου.

«Το ΤΕΕ συνεργάζεται με τον δήμο Αθηναίων και ψηφιοποιεί όλους τους φακέλους της ΥΔΟΜ της πρωτεύουσας. Μία από τις μεγαλύτερες πολεοδομίες της χώρας θα περάσει σε μια νέα ψηφιακή εποχή. Η ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών, των σχεδίων τους και των πολεοδομικών φακέλων, ειδικά στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, είναι ένα σημαντικό έργο, τόσο ουσιαστικά όσο και συμβολικά. Με την ψηφιοποίηση των πολεοδομικών αρχείων διευκολύνουμε τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους μηχανικούς στη δουλειά και την καθημερινότητά τους, για να κάνουν πιο εύκολα, πιο γρήγορα, με μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου τις πολεοδομικές και άλλες εργασίες που επιθυμούν» επισήμανε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Γιώργος Στασινός. Η ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου «Σχεδιασμός, Υλοποίηση, Θέση & Υποστήριξη της Παραγωγικής Λειτουργίας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών», του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με φορέα διαχείρισης το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ). Το έργο/δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Comments are closed