Συνεργασία ΥΜΑΘ – ΟΦΥΠΕΚΑ για μόνιμη λύση στον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού

Λύση στο ζήτημα της τακτικής και μόνιμης χρηματοδότησης του επιφανειακού καθαρισμού του Θερμαϊκού κόλπου δίνει το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθης Κωνσταντινίδης και η πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ κα. Μαρία Παπαδοπούλου, παρουσία και του Διευθύνοντος Συμβούλου, κ. Κώστα Τριάντη.

Το μνημόνιο έχει ισχύ για δυο χρόνια και θα ανανεώνεται αυτομάτως. Βάσει αυτού, το υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) και ο ΟΦΥΠΕΚΑ καθιερώνουν πλαίσιο συνεργασίας όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης του θαλάσσιου περιβάλλοντος του Θερμαϊκού κόλπου.

Σε αυτό περιλαμβάνεται και η υλοποίηση της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών περισυλλογής επιπλεόντων αντικειμένων και κηλίδων καθώς και την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης του Θερμαϊκού κόλπου.

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ αναλαμβάνει ως φορέας χρηματοδότησης και υλοποίησης του έργου την διαδικασία σύναψης, εκτέλεσης και πληρωμής της παραπάνω σύμβασης για τα έτη 2024, 2025, με όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Το υφυπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, λόγω χωρικής αρμοδιότητας και εγγύτητας, αναλαμβάνει την πιστοποίηση υλοποίησης των εργασιών καθαρισμού, τόσο για τις προκαθορισμένες ημέρες που ο ανάδοχος θα πραγματοποιεί τις εργασίες καθαρισμού, όσο και για εκείνες που εκτάκτως προέβη σε εργασίες.

Μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, σημείωσε ότι «με την πολύτιμη αρωγή και συνδρομή του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ο επιφανειακός καθαρισμός του Θερμαϊκού κόλπου αποκτά τακτική και μόνιμη χρηματοδότηση».

«Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με τον ΟΦΥΠΕΚΑ δεν περιορίζεται μόνο στο έργο του επιφανειακού καθαρισμού, αλλά αφορά στην ουσιαστική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον Θερμαϊκό κόλπο και αναδεικνύει τη σημασία και την προτεραιότητα που δίνουμε στην προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη του περιβάλλοντος. Οικοδομούμε μια γόνιμη συνεργασία προς όφελος της πόλης, μέσα από καλό συντονισμό και ανταλλαγή απόψεων. Διότι ο Θερμαϊκός κόλπος δεν είναι μόνο το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, αλλά αφετηρία ναυτιλιακών, τουριστικών και αλιευτικών δραστηριοτήτων που υποστηρίζουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της πόλης. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τις εταιρίες, ΕΥΑΘ Α.Ε., ΔΕΘ-Helexpo, Μασούτης ΑΕ και Alumil, που στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, έχουν συνδράμει στον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού, το προηγούμενο διάστημα», ανέφερε.

«Ο ΟΦΥΠΕΚΑ συνεχίζει να συμβάλλει έμπρακτα από το 2022 στην αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα στερεά απόβλητα του Θερμαϊκού Κόλπου. Το φαινόμενο είναι συχνά έντονο και επηρεάζει και τις προστατευόμενες περιοχές που βρίσκονται στα δυτικά του Θερμαϊκού. Η συγκεκριμένη δράση είναι μια από τις πολλές που ο ΟΦΥΠΕΚΑ υλοποιεί για όλες τις προστατευόμενες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας» πρόσθεσε από την πλευρά της η Πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ κ. Μαρία Παπαδοπούλου.

Comments are closed