Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του χωροταξικού Ν/Σ – Ψηφίζεται την Παρασκευή

Ψηφίστηκε, την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, και επί των άρθρων, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο “Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας”. Υπέρ της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του νομοσχεδίου ψήφισε η ΝΔ, επιφυλάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί μετά από δύο συνεδριάσεις, αύριο Παρασκευή, 04/12/2020.

Ως μια μεταρρύθμιση υπέρ του περιβάλλοντος, της ιδιοκτησίας και της ανάπτυξης περιέγραψε  ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης το νομοσχέδιο για τον “Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας”.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είπε – μεταξύ άλλων – ότι οι διαδικασίες γίνονται πιο ευέλικτες, ότι δίνονται κίνητρα στην οργανωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα με τη μείωση του συντελεστή δόμησης στις μεμονωμένες βιομηχανίες κατά 30% αλλά με αύξηση του στα οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα, ότι ενεργοποιείται η μεταφορά του συντελεστή δόμησης “σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας”, ότι δημιουργείται νέος οικοδομικός κανονισμός “με πιο φιλικές τις διαδικασίες για μηχανικούς και πολίτες”, ότι δίδεται μεγαλύτερος συντελεστής δόμησης στα φιλικά προς το περιβάλλον κτίρια, και ότι περιλαμβάνει διατάξεις που διευκολύνουν την προσβασιμότητα στα ΑμεΑ.

Για την εκτός σχεδίου δόμηση, είπε ότι ουδείς αιφνιδιάζεται, και ότι για τα κάτω των 4 στρεμμάτων δίδεται μεταβατική περίοδος 6 ετών.

Τις θέσεις τους, που συνοδεύτηκαν με προτάσεις αλλά και προβληματισμούς, επί του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» εξέφρασαν οι ενδιαφερόμενοι φορείς κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.

Μεταξύ των εκπροσώπων των φορέων, ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ, κ. Γιώργος Στασινός, είπε ότι το νομοσχέδιο κινείται σε “θετική κατεύθυνση” και πρότεινε να δημιουργηθεί μία (κεντρική) υπηρεσία που να ερμηνεύει την πολεοδομική νομοθεσία, ώστε να μην δίδουν διαφορετικές ερμηνείες οι κατά τόπους πολεοδομίες. Ζήτησε επίσης τα ακίνητα κατηγορίας 5 να μπουν σε κατηγορία ακινήτων υποδοχής συντελεστή, ώστε να μη κινδυνεύουν με κατεδάφιση.

Υπενθυμίζεται ότι η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για το χωροταξικό.

Για το μείζον ζήτημα της εκτός σχεδίου δόμησης, ενόψει του χωροταξικού – πολεοδομικού νομοσχεδίου, η ΔΕ ΤΕΕ είχε σημειώσει ότι με βάση το Σύνταγμα και την επιστήμη οι περιοχές εκτός σχεδίου δεν προσφέρονται, κατ’ αρχήν, για οικοδομικές αναπτύξεις, αλλά ταυτόχρονα “αποτελεί όνειδος για την Ελληνική Πολιτεία ότι επί 45 χρόνια, από τη Μεταπολίτευση και μετά, δεν έχει καταφέρει το κράτος να ολοκληρώσει τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Το ΤΕΕ, ως επίσημος τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας, έχει καταθέσει σε όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, αναλυτικές και συγκεκριμένες προτάσεις, με βάση τις συνθήκες κάθε περιόδου, προκειμένου η Πολιτεία να επιτελέσει τον βασικό της ρόλο απέναντι στους πολίτες: επιτέλους να σχεδιάσει”. Δείτε το πλήρες κείμενο ΕΔΩ

Το νομοσχέδιο προδιαγράφει ένα ωφέλιμο πλαίσιο για τη χωροταξία, είπε ο κ. Φάνης Σπανός, περιφερειάρχης Στ. Ελλάδας και επικεφαλής χωροταξίας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, ενώ ο δήμαρχος Κατερίνης και πρόεδρος της επιτροπής χωροταξίας της ΚΕΔΕ, κ. Κ. Κουκοδήμος, εξέφρασε τη λύπη του διότι “αγνοήθηκαν” πολλές από τις προτάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Την ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων διαδικασιών επισήμανε ο κ. Γ. Βερνίκος, πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, σημειώνοντας την πάγια θέση της ΟΚΕ, υπέρ του περιορισμού της εκτός σχεδίου δόμησης, που προωθεί το νομοσχέδιο.

Ο κ. Δ. Σταθάκης, πρόεδρος του Δ.Σ. της “Ελληνικό Κτηματολόγιο”, είπε ότι “έχουμε ήδη κτηματογραφήσει το ένα τρίτο των δικαιωμάτων και ότι το 2024 θα είμαστε στο 90%”, ενώ ζήτησε την επιβολή προστίμου για την εκπρόθεσμη δήλωση, προκειμένου να “επιταχύνουμε” τη διαδικασία κτηματογράφησης.

Εξαιρετική χαρακτήρισε τη συνεργασία της ΕΣΑμεΑ με το υπουργείο για τα προβλεπόμενα από το νομοσχέδιο θέματα προσβασισμότητας, ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας κ. Γιάννης Βαρδακαστάνης.

Αρκετά θετικά στοιχεία περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον κ. Στρ. Παραδιά, της ΠΟΜΙΔΑ. Εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία για το ενδεχόμενο να παραμείνουν πολλά ακίνητα εκτός οικοδομής προτείνοντας την αύξηση του χρονικού “παραθύρου” από τα δύο στα πέντε έτη.

Στη σωστή κατεύθυνση βρίσκεται το νομοσχέδιο είπε ο κ. Ευ. Λαϊνάς, εκ μέρους του ΣΕΒ.

Αρκετά είναι τα θετικά στοιχεία του νομοσχεδίου και για τον πρόεδρο της επιτροπής χωροταξίας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Κ. Κωνσταντινίδη. Ζήτησε παράλληλα μια μικρή αύξηση του προτεινόμενου συντελεστή δόμησης στα ξενοδοχεία για εσωτερικούς- κοινόχρηστους χώρους, όπως είναι τα “σπα” και τα γυμναστήρια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες.

Ο κ. Αθ. Ψαθάς, πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Συνδέσμου Επιχειρηματικών Πάρκων κάλεσε την πολιτεία να υιοθετήσει την έννοια του “βιομηχανικού πάρκου εθνικής βιομηχανικής πολιτικής”.

Εκ μέρους της WWF, η κα Θ. Νάτσου είπε ότι έχει πολύ μεγάλη αξία η επιδίωξη του νομοσχεδίου να θέσει την εκτός σχεδίου δόμηση ως μεγάλο πρόβλημα. Σημείωσε πάντως ότι η μεταβατική περίοδος των 2+4 ετών θα δημιουργήσουν μεγάλο “χαμό” για οικοδομές, καθώς πολλοί “θα τρέξουν να προλάβουν”. Ζήτησε επίσης να μπει φρένο στην εκτατική πολιτική των ξενοδοχείων.

Βελτιωμένο σε σχέση με τη φάση της διαβούλευσης είναι το νομοσχέδιο σύμφωνα με τον κ. Γ. Ρούσκα, πρόεδρο του ΔΣ του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσων.

Απολύτως σύμφωνος με τις προσπάθειες εξορθολογισμού των εκτός σχεδίου ιδιοκτησιών εμφανίστηκε ο κ. Κ. Τζάρος, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεσιτών ΑστικώνΣυμβάσεων Ελλάδος. Εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση ότι υπάρχουν ρυθμίσεις που επιφέρουν δυσμενείς επιπτώσεις στα μικρομεσαία στρώματα που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων κάτω των 4 στρ., ιδίως εν μέσω κρίσης. Υπάρχει άνιση μεταχείριση μεταξύ μικρών και μεγάλων ιδιοκτησιών είπε ο κ. Τζάρος και ζήτησε την αύξηση της “περιόδου χάριτος” στα πέντε χρόνια.

Η κ. Αιμιλία Αλεξανδροπούλου, πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, ζήτησε να προχωρήσει η προκήρυξη των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων μαζί με τα ρυμοτομικά σχέδια.

Ο κ. Αθ,. Μακρυγιάννης, εκ μέρους των Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, επισήμανε το ζήτημα των 35 περιοχών της χώρας που, από το 2018 δεν μπορούν να κάνουν δηλώσεις, και εξαιρούνται από την παράταση που προβλέπει το νομοσχέδιο.

Η κ. Σ. Αυγερινού-Κολώνια, πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Πολεοδόμων και Χωροτακτών, εξέφρασε τη γνώμη ότι το σχέδιο νόμου θα επιταχύνει την εκτός σχεδίου δόμηση, με την παράταση που δίδει.

Τέλος, ο κ. Επ. Σαρρής, τεχνικός σύμβουλος του Συλλόγου Οικιστών Εκτός Σχεδίου Δόμησης πρότεινε να δοθούν κίνητρα σε ιδιοκτήτες όμορων μικρών οικοπέδων για συνένωση αυτών, και δημιουργίας αρτίων οικοπέδων.

Πρόεδρος ΡΑΕ: Ριζική και μόνιμη λύση η τοπολογία Χατζηδάκη για το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ

Ως “ριζική και μόνιμη λύση” περιέγραψε την αναμενόμενη τροπολογία στο νομοσχέδιο, που αντιμετωπίζει το έλλειμμα στο Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Αθανάσιος Δαγούμας. Η μελέτη μας για τους πόρους που θα αντληθούν από τις ρυθμίσεις της τροπολογίας, δείχνει ότι θα υπερκαλυφθεί το έλλειμμα, είπε ο κ. Δαγούμας. Σημείωσε μάλιστα ότι η κάλυψη θα επέλθει ακόμα και με τη συνθήκη του stress test που περιλαμβάνει η μελέτη. Με την πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη “υπάρχει ριζική και μόνιμη λύση του προβλήματος” υπογράμμισε ο κ. Δαγούμας.

Για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γ. Στάσσης συμφώνησε ότι η συγκεκριμένη λύση με το σύνολο των ρυθμίσεων της τροπολογίας “λύνει” το πρόβλημα στον ΕΛΑΠΕ. “Με τις δικές μας εκτιμήσεις, αυτή η τρύπα θα πήγαινε πήγαινε πάνω από 2-2,5 δις ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας, και θα μαζευτεί”. Είμαι αισιόδοξος ότι είναι “μόνιμη λύση” είπε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα της τροπολογίας μίλησαν επίσης ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, κ. Π. Παπασταματίου και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά, κ. Στ. Λουμάκης που εξέφρασαν προβληματισμό για τη σταθερότητα των πόρων που θα αντιμετωπίσουν το έλλειμμα ενώ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά, κ. Ιω. Παναγής είπε ότι το έλλειμμα “φορτώνεται” στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, κ. Αν. Μάνος, είπε ότι ο ΕΛΑΠΕ χρήζει άμεσων διορθωτικών ενεργειών.

Comments are closed