Τέλος τα πλαστικά μίας χρήσης από τον Ιούλιο του 2021

Τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης μπαίνει την 1η Ιουλίου 2021, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης από την παραλία του Σχινιά, όπου εγκαινίασε την εκστρατεία «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης».

Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί στο δημόσιο έξι μήνες νωρίτερα, και θα δοθεί χρόνος στην αγορά να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Επίσης, θα δοθούν κίνητρα στους καταναλωτές για την ενίσχυση της ανακύκλωσης των πλαστικών μπουκαλιών μίας χρήσης, με τη θέσπιση ανταποδοτικού τέλους λίγων λεπτών του ευρώ στις φιάλες.

Μέσα στον Ιούνιο, η Ελλάδα θα ενσωματώσει την κοινοτική Οδηγία σε νομοσχέδιο.

Σε ότι αφορά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στη “μάχη” κατά των πλαστικών, εξήγγειλε ότι έως το τέλος του μήνα θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο (βάσει ανάλογης κοινοτικής οδηγίας) με το οποίο θα αποσυρθούν εννέα τύποι πλαστικών μιας χρήσης (πλαστικά πιάτα, πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια, πλαστικά ποτήρια από φενιζόλ, πλαστικά καλαμάκια, αναδευτήρες, μπατονέτες). Επίσης θα ξεκινήσει πρόγραμμα ανακύκλωσης πλαστικών μπουκαλιών.

“Κάθε μέρα στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε ένα εκατομμύριο πλαστικά ποτήρια του καφέ”, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης σημειώνοντας, ότι η συντριπτική πλειονότητα των σκουπιδιών στη θάλασσα, έως και το 85% είναι πλαστικά, ενώ το 50% αυτών είναι πλαστικά μίας χρήσης.

 

Comments are closed