Τις επόμενες μέρες ανοίγει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη”

Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων του νέου προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», που αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε σπίτια για εξοικονόμηση ενέργειας.

Προαναγγέλλοντας την έναρξη της διαδικασίας, η ΓΓ Ενέργειας, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 200 εκατομμύρια ευρώ και η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού φτάνει έως και 75% για νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες. Η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία).

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τα ευάλωτα νοικοκυριά με τη διάθεση 35 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για αυτούς, ενώ προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες. Το κάθε νοικοκυριό μπορεί να κάνει μία αίτηση, είτε για την 1η είτε για τη 2η κατοικία.

Οι αγρότες μπορούν να κάνουν μία αίτηση για την 1η τους κατοικία και μία αίτηση για παροχή αγροτικής χρήσης.

Προϋπόθεση για την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών είναι η σύμβαση σύνδεσης με ΔΕΔΔΗΕ.

Τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα

Με βάση το εισόδημα διαμορφώνεται και το ποσοστό της επιδότησης, δηλαδή όσο υψηλότερο εισόδημα έχει κάποιος τόσο μικρότερο ποσοστό επιδότησης δικαιούται.

Το ανώτατο ποσό επιδότησης που μπορούν να λάβουν οι δικαιούχοι είναι 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.

Όσοι τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά έχουν εξοικονόμηση ρεύματος έως και 3.000 ευρώ ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά από σχετική εισήγηση της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας, το ΤΕΕ/ΤΚΜ με επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είχε υποβάλει  σειρά προτάσεων και επισημάνσεων για τον Οδηγό του Προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».

Δείτε ΕΔΩ.

Comments are closed