Λίγα εικοσιτετράωρα απομένουν για να τεθεί σε λειτουργία το Μετρό Θεσσαλονίκης. Το δεύτερο σύστημα μεταφοράς σταθερής τροχιάς της χώρας θα ξεκινήσει την λειτουργία του αμέσως μετά την τελετή εγκαινίων που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας, από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μία μέρα νωρίτερα θα πραγματοποιηθούν τα “αποκαλυπτήρια” του Σταθμού Βενιζέλου, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου για να ξεναγηθεί στο σταθμό – μουσείο από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στις 18:00 το απόγευμα.
Τόσο η ξενάγηση της Παρασκευής, όσο και η τελετή εγκαινίων του Σαββάτου, θα μεταδοθούν απ` ευθείας τηλεοπτικά από την ΕΡΤ3.
Το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι το πρώτο αυτόματο, χωρίς οδηγό, σύστημα Μετρό στην Ελλάδα. Τα χαρακτηριστικά του βασικού δικτύου του είναι τα εξής:
– 13 σύγχρονοι σταθμοί με κεντρική αποβάθρα
– 9,6 χλμ. γραμμής με δύο ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς
– 18 υπέρ-αυτόματοι συρμοί τελευταίας τεχνολογίας, πλήρως κλιματιζόμενοι, οι οποίοι θα κινούνται χωρίς οδηγό αλλά με συνοδό συστήματα αυτόματων θυρών επί των των αποβάθρων κάθε σταθμού για καλύτερη εξυπηρέτηση και μέγιστη ασφάλεια του επιβατικού κοινού
– Αμαξοστάσιο έκτασης 50.000 τμ στην περιοχή της Πυλαία
– Μεταφορική ικανότητα σχεδιασμού: 18.000 επιβάτες/ώρα/κατεύθυνση
– Σύστημα φιλικό προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες
– Σταθμοί με κεντρική αποβάθρα μήκους 60μ., εξοπλισμένοι με Θύρες επί των Αποβαθρών
– Ασύρματη Σηματοδότηση CBTC, επίπεδο αυτοματισμού GOA 4, επίπεδο ασφαλείας SIL4
– Σύστημα ισχύος έλξης 750 V DC με ηλεκτροφόρο ράβδο
– Σύστημα αερισμού σηράγγων με δύο φρέατα αερισμού ανά σταθμό και 2 ανεμιστήρες σηράγγων ανά φρέαρ.
– Η εμπορική ταχύτητα συρμού θα είναι στα 30 χλμ./ώρα, με τη μέγιστη ταχύτητα να ορίζεται στα 80 χλμ./ώρα.
Οι 13 σταθμοί του Μετρό είναι οι εξής:
• Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός
• Δημοκρατίας
• Βενιζέλου
• Αγίας Σοφίας
• Σιντριβάνι
• Πανεπιστήμιο
• Παπάφη
• Ευκλείδης
• Φλέμινγκ
• Ανάληψη
• 25ης Μαρτίου
• Βούλγαρη
• Νέα Ελβετία
Σε 17 λεπτά θα μπορεί κάποιος να διανύει την απόσταση των 13 σταθμών, από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι την Νέα Ελβετία. Όπως έχει δηλώσει ο Υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος τα δρομολόγια αρχικά, θα έχουν συχνότητα τις ώρες αιχμής ανά 3,5 λεπτά και μελλοντικά με την προσθήκη της επέκτασης Καλαμαριάς και των επιπλέον 15 συρμών θα μπορεί να φτάσει και τα 90 δευτερόλεπτα.
Το Μετρό Θεσσαλονίκης μπορεί να εξυπηρετεί καθημερινά 254.000 επιβάτες ή 18 χιλιάδες επιβάτες ανά ώρα με συρμούς που κινούνται χωρίς οδηγό καθώς ελέγχονται αυτόματα από το Κέντρο Ελέγχου που βρίσκεται στο Αμαξοστάσιο της Πυλαίας. Η εικόνα επιβίβασης ανά συρμό φτάνει τους 465 επιβάτες. Οι συρμοί διαθέτουν κλιματισμό και οθόνες πληροφόρησης κοινού.
Η πρώτη ημέρα λειτουργίας θα είναι δωρεάν για τους επιβάτες. Το εισιτήριο θα στοιχίζει 60 λεπτά του ευρώ και θα είναι διάρκειας 1 ώρας και 10 λεπτών. Τα εισιτήρια του Μετρό μπορούν οι επιβάτες να τα προμηθευτούν από τα ηλεκτρονικά μηχανήματα που υπάρχουν εντός των σταθμών.
Οι επιβάτες με ποδήλατα θα μπορούν να επιβιβάζονται στο Μετρό, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι επιτρέπονται δύο ποδήλατα στο πίσω μέρος κάθε βαγονιού. Το Μετρό θα μπορούν να χρησιμοποιούν και οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων μόνο αν μεταφέρουν τα ζώα τους σε ειδικές τσάντες μεταφοράς.
Το Μετρό θα λειτουργεί καθημερινά από τις 5:30 το πρωί μέχρι τις 00:30 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ τις Παρασκευές και τα Σάββατα «θα δουλεύει και κάτι παραπάνω», όπως έχει δηλώσει ο Υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος.
Τη λειτουργία και συντήρηση του Μετρό Θεσσαλονίκης έχει αναλάβει η THEMA, εταιρεία που αποτελείται από την Ιταλική ΑΤΜ και την Γαλλική EGIS.