Στα μεγάλα έργα που ήδη «τρέχουν» στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε αυτά που βρίσκονται στο στάδιο της προκήρυξης και των μελετών, αναφέρθηκαν το περασμένο Σάββατο από το βήμα του προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, στο Συνεδριακό Κέντρο “Ι. Βελλίδης”, ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και αλλά μέλη της κυβέρνησης.
Ο Πρωθυπουργός, αφού ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας έκανε εκτενή αναφορά στα έργα που είναι σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη και στις προσπάθειες που έχουν γίνει για να αλλάξει η εικόνα της πόλης. Σημείωσε ότι η Θεσσαλονίκη δεν αλλάζει μόνο με μεγάλα έργα υποδομής αλλά μετατρέπεται σε ένα σύμβολο όλων των σημαντικών αναπτυξιακών δυνατοτήτων που έχει η χώρα για να μπορεί πια να προσελκύει επενδύσεις στην καινοτομία και στην υψηλή τεχνολογία. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, που όπως είπε είναι μία επένδυση της τάξης των 200 – 300 θέσεων εργασίας και σήμερα έχει 700 , με δυνατότητες να ξεπεράσει τις 1.000.
Τα έργα υποδομών
Από την πλευρά του ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής αναφερόμενος στο Μετρό Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρωθεί το 85% της υποδομής και υπολείπεται η «πολύπαθη ιστορία», όπως είπε του Σταθμού Βενιζέλου. Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η δέσμευση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του ίδιου του Πρωθυπουργού είναι ότι το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει ενιαία στο τέλος του 2023.
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε επίσης ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του σχεδιασμού υποδομών, με έργα οδικά και σιδηροδρομικά που βάζουν το λιμάνι στην πρώτη γραμμή. «Η Θεσσαλονίκη γίνεται πλέον αυτό που όλοι θέλαμε εδώ και χρόνια: Η πρωτεύουσα της νοτιοανατολικής Ευρώπης, η πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Γίνεται ένας κόμβος, ένα σύγχρονος κόμβος μεταφορών και υποδομών», δήλωσε και ανέφερε ότι η οδική σύνδεση με τον προβλήτα 6 ήδη κατασκευάζεται. Το σιδηροδρομικό έργο έχει ήδη δημοπρατηθεί και θα είναι έτοιμο, όπως είπε ο Υπουργός, το 2027. Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στους οδικούς άξονες Θεσσαλονίκη – Έδεσσα και Δράμα – Αμφίπολη, λέγοντας ότι από το συνολικό προγραμματισμό έργων ύψους 13 δισ. ευρώ έχουν ήδη δημοπρατηθεί τα 7 δισ. και έχουν συμβασιοποιηθεί, δηλαδή έχουν εκκινήσει, τα 3,5 δισ. ευρώ.
Ο Υφυπουργός Υποδομών, κ. Γιώργος Καραγιάννης, από την πλευρά του επισήμανε ότι στο συνεκτικό πρόγραμμα έργων ύψους 13 δισ. ευρώ, που έχει δρομολογήσει η Κυβέρνηση, την πρώτη θέση την έχει η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα. Ανέφερε ειδικότερα ότι «τη Θεσσαλονίκη αφορά περισσότερο από το ένα τρίτο του προγραμματισμού μας. Πάνω από 5 δισ. ευρώ έργα αφορούν τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα και πάντα ενταγμένα σε ένα προγραμματισμό σε ένα συνεκτικό σχέδιο, που υπηρετεί το συνολικό σχέδιο της Κυβέρνησης».
Ο κ. Καραγιάννης χαρακτήρισε το flyover ως την κορωνίδα των έργων στη Θεσσαλονίκη. Ήδη υπάρχει προσωρινός ανάδοχος και μέχρι τα τέλη της χρονιάς ουσιαστικά θα είναι έτοιμα τα πρώτα εργοτάξια. Αναφέρθηκε επίσης στην οδική και τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού, τον προαστιακό της δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά και την οδική σύνδεση με τη Χαλκιδική. Όσον αφορά στο τελευταίο, ο κ. Καραγιάννης υπογράμμισε« ότι τελειώνει το λεγόμενο ορφανό χιλιόμετρο της Ποτίδαιας και τόνισε ότι: Θα παραδώσουμε το έργο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα μας».
Οι επενδύσεις
Για τις επενδύσεις στη Θεσσαλονίκης, τις συμφωνίες που υπέγραψε το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, καθώς και για τα έργα που όπως τα χαρακτήρισε “αλλάζουν την πόλη”, μίλησε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Αναφερόμενος στον τουρισμό και στο κομμάτι της κρουαζιέρας, ανέφερε ότι για το 2022 υπάρχουν ήδη 62 επιβεβαιωμένες κρουαζιέρες με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, από τις 17 πέρυσι, οι οποίες προέρχονται από 12 διαφορετικές εταιρίες με 17 διαφορετικά κρουαζιερόπλοια. Για τις επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι “συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Είμαι περήφανος Μακεδόνας. Η πρώτη επένδυση που πετύχαμε στο υπουργείο ήταν η Pfizer στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα αυτό το ψηφιακό κέντρο έχει 700 θέσεις εργασίας. Είναι επιτυχία της Θεσσαλονίκης. Έχουν σπουδαίο εργατικό δυναμικό και ανθρώπους με όραμα”. Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης ότι εντός των επόμενων ημερών θα «περάσει» από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων η επένδυση της Microsoft. Μιλώντας για το Thess INTEC, ισχυρίστηκε ότι “θα κάνει τη μεγάλη διαφορά στην πόλη της Θεσσαλονίκης να προσελκύσει επενδύσεις με υψηλή τεχνολογία που θα κάνουν την πόλη πρωταγωνιστή σε αυτό τον τομέα τις επόμενες δεκαετίες”.
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Χρίστος Δήμας τόνισε πως “η σύνδεση της έρευνας με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, η αύξηση των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης, η δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε οι ταλαντούχοι επιχειρηματίες και οι νέοι επιστήμονες να γνωρίζουν πως μπορεί να είναι ανταγωνιστικοί σε παγκόσμια κλίμακα από την Ελλάδα και η σύνδεση του κατακερματισμένου οικοσυστήματος καινοτομίας, είναι στρατηγικές προτεραιότητες της κυβέρνησης”. Είπε επίσης ότι την τελευταία χρονιά είχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση δαπανών έρευνας και ανάπτυξης που είχε η Ελλάδα τα τελευταία δέκα και περισσότερα χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης η αύξηση ήταν 17,8% με πολύ μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη χρονιά.
Τέλος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σημείωσε ότι πάνω από είκοσι έργα και δράσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στην πόλη μας: Μετρό, FlyOver, Διπλασιασμός λεωφορείων, Ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ,Πάρκο Παύλου Μελά, Ενοποίηση παραλιακού Μετώπου, Οδική και σιδηροδρομική σύνδεση του Λιμανιού, Γέφυρα Αλιάκμονα, Παιδιατρικό Νοσοκομείο, Ογκολογικό Νοσοκομείο, Τεχνολογικό Πάρκο Μουσείο Ολοκαυτώματος, Αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου, λύση στο πρόβλημα των Μετεώρων, νέες γηπεδικές εγκαταστάσεις, σιδηροδρομικές συνδέσεις με Προμαχώνα, Ειδομένη, Αλεξανδρούπολη, βελτίωση του δρόμου για Πολύγυρο, προαστιακός σιδηρόδρομος προς τα δυτικά, έργα αποχέτευσης και ύδρευσης σε όλη την περιφερειακή ενότητα.