Τα μυρμήγκια έχουν να μοιραστούν μυστικά με τους συγκοινωνιολόγους

antΤην επόμενη φορά που θα κολλήσεις στο κυκλοφοριακό, σκέψου το ταπεινό …μυρμήγκι. Αυτό επισημαίνει επιστημονική ομάδα στην Αυστραλία, υποστηρίζοντας ότι οι συμπεριφορές των μικροσκοπικών αυτών εντόμων ενδέχεται να αποτελούν το “κλειδί” για τη δημιουργία καλύτερων συστημάτων διαχείρισης κυκλοφορίας.
Τα μυρμήγκια, μαζί με άλλα κοινωνικά έντομα, μπορούν να εμπνεύσουν τους συγκοινωνιολόγους και τους πολεοδόμους ώστε να δώσουν λύσεις σε μεγάλα προβλήματα στις υποδομές των πόλεων και στην αστική αναγέννηση. Οι συνήθειές τους ως προς τη συλλογή τροφής, τη δημιουργία φωλιάς και τις αναπτυσσόμενες αποικίες προσφέρουν στους πολεοδόμους ένα “οπλοστάσιο” πιθανών στρατηγικών.
Όπως επισημαίνει η βιολόγος Dr. Eliza Middleton του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, “μια αποικία μυρμηγκιών, για παράδειγμα, είναι σε θέση να διαχειριστεί τα κόστη τόσο της αποδοτικότητας, όσο και του πλεονάσματος. Σε ένα είδος μυρμηγκιού, με το όνομα “Lasius niger”, η κυκλοφοριακή συμφόρηση αποφεύχθηκε απλά και μόνο εκτρέποντας ενεργητικά την κυκλοφορία σε άλλα μονοπάτια, την ώρα ακριβώς που αυτό ήταν απαραίτητο.
“Αν οι άνθρωποι καταφέρναμε να αναπτύξουμε αντίστοιχες στρατηγικές, ίσως ώς μέρος των on-line συστημάτων πλοήγησης που διαθέτουμε -όπως οι Google Maps – θα μπορούσαμε να πετύχουμε την πιο ομοιόμορφη κατανομή τής κυκλοφορίας στα οδικά δίκτυα” δήλωσε η δρ Middleton, ενώ πρόσθεσε ότι τα μαθήματα που μας δίνουν τα κοινωνικά έντομα είναι ακόμη περισσότερα.
Για παράδειγμα, πολλά είδη μυρμηγκιών έχουν στις αποικίες τους ανενεργούς “εργάτες”, οι οποίοι αντικαθιστούν όποτε χρειάζεται όσους έχουν κουραστεί ή απλά …εκλείψει. Στις ήμερες μέλισσες, όταν κάποιες από τις εργάτριες χαθούν για οποιοδήποτε λόγο, οι υπόλοιπες ομάδες έχουν την ικανότητα να αλλάξουν απευθείας “πόστα” ώστε να αναπληρώσουν τα κενά.
“Αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο στις ανθρώπινες υποδομές, αν τα συστήματα που χρησιμοποιούμε είχαν ένα τέτοιο επίπεδο ευελιξίας, ώστε θα επέτρεπαν στις επιμέρους μονάδες να εκτελούν αυτόματα και προσωρινά άλλα καθήκοντα στην περίπτωση κάποιας αναστάτωσης του προγράμματος” υπογράμμισε κι εξήγησε: “σε ένα ανθρώπινο σύστημα, η παρουσία ανενεργών servers ή ηλεκτρικών δικτύων θα μπορούσε να μας επιτρέψει να ανταποκρινόμαστε καλύτερα σε έκτακτα γεγονότα, όπως οι φυσικές καταστροφές, καθώς οι ανενεργές μονάδες ενεργοποιούνται”.
Δεν είμαστε μακριά από τις εξελίξεις. Με τη χρήση των έξυπνων ηλεκτρονικών και των συσκευών όπου είναι σε θέση να συλλέξουν και να ανταλλάξουν δεδομένα, τα συστήματα υποδομών μας γίνονται ολοένα και πιο αποκεντρωμένα και ικανά να οργανώνονται αυτόνομα” είπε. Τα έντομα μπορούν να δώσουν έμπνευση και για τα λεγόμενα συστήματα που αυτο-επιδιορθώνονται, αντιδρώντας ταχύτατα για να αποκαταστήσουν ζημίες. Για παράδειγμα, τα αργεντίνικα μυρμήγκια διαρκώς αφήνουν νέα ίχνη φερομόνης καθώς προχωρούν, τα οποία τους επιτρέπουν να επιδιορθώνουν τις σπασμένες “αλληλουχίες” τους.

Άρθρο με πληροφορίες από τη “The Sydney Morning Herald”

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ

Comments are closed