Τα projects ανάπτυξης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τη Θεσσαλονίκη

Σειρά εξαγγελιών για αναπτυξιακά projects της Θεσσαλονίκης περιελάμβανε η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο εγκαινίων της 84ης ΔΕΘ.

Παραχώρηση 760 στρέμματων του Δημοσίου στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Το ακίνητο στην Περαία θα φιλοξενήσει το «Thess/Intec», ένα νέο πάρκο καινοτομίας, το οποίο θα χρηματοδοτήσει η ιδιωτική πρωτοβουλία. Ωστόσο, όπως είπε, αν το έργο δεν αποδείξει έμπρακτα τη βιωσιμότητα του προσελκύοντας ιδιωτικά κεφάλαια για τη χρηματοδότησή του, εντός διετίας το οικόπεδο θα επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο.

Για την ανάπλαση της ΔΕΘ, βάσει του σχετικού Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, ανέφερε ότι σε λίγες εβδομάδες θα είναι έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα και στις αρχές του 2020 θα προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Στο διάστημα 2020-2021 θα είναι έτοιμες οι μελέτες και θα αναζητηθεί το μικτό σχήμα που θα χρηματοδοτήσει και θα ξεκινήσει την επένδυση.

Καθιέρωση Ελεύθερης Ζώνης αποκλειστικά για επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, στο πρώην στρατόπεδο «Γκόνου», σε έκταση 670 στρεμμάτων, κατά το μοντέλο των αντίστοιχων ζωνών των λιμανιών του Πειραιά και του Ηρακλείου. Οι επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν θα απαλλάσσονται από δασμούς και ΦΠΑ.

Οργάνωση της βιομηχανικής ζώνης στο Καλοχώρι όπου σήμερα παρατηρείται «άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση». Μέσα στο 2020 θα συσταθεί Ειδική Εταιρία Ανάπτυξης που θα αναλάβει τη μετατροπή της περιοχής σε επιχειρηματικό πάρκο, κατά το πρότυπο ανάλογων εγκαταστάσεων στα Οινόφυτα.

Στο κτιριακό απόθεμα του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά θα φιλοξενηθούν τρία ξεχωριστά μουσεία: Το πρώτο, με ευρήματα από τις ανασκαφές του Μετρό, το δεύτερο για την Εθνική Αντίσταση και το τρίτο για τον Προσφυγικό Ελληνισμό που ταυτίζεται με την Θεσσαλονίκη.

Για την περιοχή της Τούμπας και στο πλαίσιο της ανακατασκευής του γηπέδου του ΠΑΟΚ,  θα προχωρήσει το σχέδιο ανάπλασης των εγκαταστάσεών του και της γύρω περιοχής, ενώ αναμένεται η ωρίμανση των σχετικών μελετών από τη διοίκηση του ομάδας ως φορέα υλοποίησης του έργου.

Comments are closed