ΤΕΕ/ΤΚΜ: Πολλαπλά προβλήματα στο “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” – Βελτιωτικές προτάσεις για τους επόμενους κύκλους

Σε ανακοίνωση με παρατηρήσεις για τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν την Παρασκευή 29/1/21 κατά τη διαδικασία καταχώρησης των αιτήσεων για το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προέβη το ΤΕΕ/ΤΚΜ, ενώ συμπεριλαμβάνει και βελτιωτικές προτάσεις, προς αξιοποίηση από το Υπουργείο στους επόμενους κύκλους του προγράμματος.

Όπωςς ήταν δυστυχώς αναμενόμενο, το ΤΕΕ/ΤΚΜ δέχθηκε πλήθος παραπόνων από πολίτες και μηχανικούς για την απίστευτη ταλαιπωρία που αντιμετώπισαν επί της διαδικασίας.

Η διαδικασία, για μια ακόμα φορά, εμφάνισε πολλές καθυστερήσεις και πολλά προβλήματα, όπως αδυναμία διασταύρωσης στοιχείων με την ΑΑΔΕ, προβλήματα στη φόρτωση στοιχείων των ΠΕΑ από το buildingcert, εξαφάνιση στοιχείων που καταχωρήθηκαν, χρονοκαθυστέρηση από ένα βήμα στο επόμενο, πλήρη λειτουργική πτώση του συστήματος, με τελικό αποτέλεσμα την αδυναμία πολλών πολιτών & μηχανικών να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις τους με αξιοπρέπεια, χωρίς ένταση και πίεση.

Σε ανακοίνωσή της η Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ επισημαίνει ότι: «Η άσχημη εικόνα που παρουσίασε το ομολογουμένως πετυχημένο πρόγραμμα, επιβεβαιώνει την πάγια θέση του ΤΕΕ/ΤΚΜ ότι η επιλογή των επιχορηγούμενων προτάσεων με βάση μόνο την χρονική σειρά προτεραιότητας είναι δομικώς πλήρως λανθασμένη».

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ κατέθεσε στην πολιτική ηγεσία τις παρακάτω προτάσεις, προκειμένου  να ενισχυθεί η αξιοπιστία του προγράμματος ώστε να υλοποιηθούν επιτυχώς οι στόχοι του, που αφορούν αφενός στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και στην βελτίωση της ποιότητας  ζωής των πολιτών, αφετέρου στην αναθέρμανση και ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Για τον τρέχοντα κύκλο αιτήσεων προτείνεται:

  • Να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες των οποίων τα στοιχεία έχουν επιβεβαιωθεί να ολοκληρώσουν την αίτηση τους
  • Να δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις προτάσεις που πληρούν τα κριτήρια του οδηγού υλοποίησης να ενταχθούν σε λίστα επιλαχόντων
  • Να επιχορηγηθούν όλες οι επιλαχούσες προτάσεις μέσω των κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης, με τους υφιστάμενους όρους και προϋποθέσεις του οδηγού του προγράμματος

«Λαμβάνοντας υπόψη και την δυσμενή οικονομική κατάσταση της χώρας λόγω της πολύμηνης πανδημίας της Covid-19, είμαστε βέβαιοι ότι η εμπροσθοβαρής διάθεση των κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης προς το Εξοικονομώ – Αυτονομώ, θα λειτουργήσει θετικά και θεραπευτικά στην πληγωμένη Οικονομία μας καθόσον χρειάζεται άμεσα ρευστότητα», τονίζει το ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Για τον επόμενο κύκλο αιτήσεων προτείνεται:

  • Να καταργηθεί η χρονική σειρά προτεραιότητας για την έγκριση των επιχορηγούμενων προτάσεων
  • Να ενσωματωθούν κριτήρια μοριοδότησης τα οποία να δίνουν προτεραιότητα στην αναβάθμιση των παλαιότερων και πιο ενεργοβόρων κτιρίων καθώς και εισοδηματικά κριτήρια
  • Να προβλεφθεί διαδικασία για πολυήμερη καταχώρηση αιτήσεων με άνεση χρόνου για όλους τους πολίτες, τους μηχανικούς και τους συμβούλους έργων
  • Να συσταθεί μόνιμη κοινή ομάδα εργασίας ΥΠΕΝ/ΤΕΕ για την συνεχή βελτίωση των όρων και προϋποθέσεων του Προγράμματος.

Μετά την Κεντρική Μακεδονία ακολούθησε το άνοιγμα της πλατφόρμας για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το κλείσιμο 20 λεπτά αργότερα, αφού υποβλήθηκαν 7.922 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 3.611, δεσμεύοντας ποσό 77,17 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση ανήλθε σε 21.370 ευρώ.

Χθες που άνοιξε η πλατφόρμα για τις πολυκατοικίες, πριν τις 11.30 έφτασαν οι πρώτες πληροφορίες για εξάντληση των διαθεσιμων κονδυλίων στην Περιφέρεια Ηπειρου, ενώ στη συνέχεια, γύρω στις 12.15 φαίνεται πως εξαντλήθηκαν οι πόροι και για την Πελοπόννησο. Η Περιφέρεια Αττικής, η οποία συμμετείχε με τα περισσότερα κονδύλια, φαίνεται πως τα εξάντλησε γύρω στις 14.00 και λίγο μετά τις 16.00 τελείωσαν τα διαθέσιμα κονδύλια για την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ δεν έλλειψαν προβλήματα με αιτήσεις σε διάφορες Περιφέρειες, οι οποίες κατά την ολοκλήρωση της υποβολής τους λόγω σφάλματος του πληροφοριακού συστήματος, φαίνεται πως δέσμευσαν μηδενικό προϋπολογισμό.

Επισημαίνεται ότι το ΤΕΕ/ΤΚΜ με τη Μ.Ε. Ενέργειας έχει ήδη ξεκινήσει σχετική μελέτη και θα συνεργαστεί με το ΤΕΕ για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ με νέα περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια, για το οποίο όπως είπε θα υπάρξει διαβούλευση και συνεργασία με το ΤΕΕ.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, που έκανε λόγο για «ανεπάρκειες του τρέχοντος Προγράμματος “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”», ο κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε ότι ήδη η κυβέρνηση επανεξετάζει το θέμα και σύντομα θα δώσει λύση.

«Στην πρώτη φάση το κριτήριό μας ήταν η ταχύτητα ώστε να προωθήσουμε άμεσα χρήματα ύψους 900 εκατ. ευρώ για να διαχυθούν γρήγορα πόροι τόσο στην αγορά όσο και στην κοινωνία που δοκιμάζονται από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού. Στην επόμενη φάση και μέσα από διαβούλευση και σε συνεργασία με το ΤΕΕ θα συζητήσουμε και θα θέσουμε νέα κριτήρια με βάση μια συγκεκριμένη μεθοδολογία όπως είναι η ηλικία του κτιρίου, το ετήσιο εισόδημα αλλά και οι ακραίες καιρικές συνθήκες μιας περιφέρειας. Όλα αυτά θα αξιολογηθούν και θα προωθήσουμε ένα νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ” ώστε και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους να μειώσουμε και από την άλλη να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν χρήματα για τη χρήση ενέργειας», εξήγησε ο κ. Σκρέκας.

Comments are closed