Η ΣΜΠΕ της Μαρίνας Καλαμαριάς αντικείμενο τηλεδιάσκεψης ΤΕΕ/ΤΚΜ, ΤΑΙΠΕΔ και μελετητών

Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Μαρίνας Καλαμαριάς, ήταν το αντικείμενο τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Μαΐου, με τη συμμετοχή του Προέδρου και μελών της ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ, μελών της Ομάδας Εργασίας που συγκρότησε το ΤΕΕ/ΤΚΜ για το θέμα, την αν. προϊσταμένη του ΤΕΑΘ (Τμήμα Επιστημονικών και Αναπτυξιακών Θεμάτων) κ. Κυριακή Πετρίδου, εκπροσώπων του ΤΑΙΠΕΔ και εκπροσώπων του μελετητικού σχήματος ΜΑΡΝΕΤ ΑΤΕ, που παρουσίασαν τη ΣΜΠΕ.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης, εξέφρασε το ενδιαφέρον του ΤΕΕ για την περιοχή και τη διάθεσή του να συνδράμει στην αναβάθμιση και αξιοποίησή της, μέσω  επιστημονικά τεκμηριωμένων θέσεων, με στόχο την ανάδειξή της σε υπερτοπικό πόλο τουρισμού, πρασίνου, αναψυχής και ελεύθερης πρόσβασης, στο πλαίσιο μιας διαρκούς στόχευσης για αποκατάσταση και ενίσχυση της σύνδεσης του αστικού ιστού -τόσο και της Καλαμαριάς όσο και της Θεσσαλονίκης- με το παραλιακό μέτωπο.

Οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για τα δύο στάδια που βάσει νομοθεσίας θα πρέπει να ακολουθηθούν για την αξιοποίηση της μαρίνας τόσο από το ΤΑΙΠΕΔ όσο και εν συνεχεία από τον παραχωρησιούχο.

Παρουσιάστηκαν οι στόχοι της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων οι οποίοι, όπως ανέφεραν οι μελετητές και οι εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ, συνοψίζονται στον εκσυγχρονισμό των υποδομών του τουριστικού λιμένα και στη συμβολή στην αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς και οι άξονες στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η εύρυθμη λειτουργία της μαρίνας, η αξιοποίηση της χερσαίας ζώνης, η αναβάθμιση της αισθητικής και η ανάδειξη του χώρου ως χώρου πρασίνου και πόλου τουρισμού, αλλά και αναψυχής των πολιτών με ελεύθερη πρόσβαση σε αυτόν μέσω της σύνδεσής του με το ευρύτερο αστικό περιβάλλον

Η διαμόρφωση του χώρου συνοπτικά αφορά τη θαλάσσια ζώνη με τη δημιουργία τουριστικού λιμένα και την εξυπηρέτηση αστικής θαλάσσιας συγκοινωνίας και υδροπλάνων, τη χερσαία ζώνη με τη δημιουργία κτιριακών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης του λιμένα, αλλά και κατοικιών και χώρων πρασίνου με τη βελτίωση των προσβάσεων και τη δημιουργία μονοπατιών.

Μετά την παρουσίαση ακολούθησαν ερωτήσεις – τοποθετήσεις προς τους μελετητές, οι οποίες αφορούσαν την αναλογία κοινοχρήστων χώρων και πρασίνου, τη δυναμικότητα εξυπηρέτησης της μαρίνας, τους χώρους στάθμευσης και την ενδεχόμενη επάρκειά τους, την προσβασιμότητα της μαρίνας πεζή και με αυτοκίνητο, τις προτεινόμενες χρήσεις των νέων κτιριακών υποδομών, την δυνατότητα συνεργασίας με το Δήμο για την εκμετάλλευση / αξιοποίηση χώρων, ενώ τέλος επισημάνθηκε ιδιαίτερα ότι η εν λόγω περιοχή οφείλει να αποτελέσει -παράλληλα με την τουριστική αξιοποίησή του- υπερτοπικό πόλο αναψυχής για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης με ελεύθερη πρόσβαση σε αυτόν.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ πως η η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης ενδιαφέροντος για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης της μαρίνας μετατέθηκε στις 14.07.2021.

Από το ΤΑΙΠΕΔ στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι:

  1. Ριχάρδος Λαμπίρης , Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος
  2. Ρούλα Τριανταφυλλίδου, Συντονίστρια Προγράμματος Αποκρατικοποιήσεων
  3. Νικόλας Γιαμπανάς , Project Manager του έργου της Μαρίνας Καλαμαριάς
  4. Γιώργος Παπαχρήστου, Νομικός Σύμβουλος του έργου
  5. Ρόη Χαϊκου, Υπεύθυνη Εταιρικής  Επικοινωνίας του ΤΑΙΠΕΔ

 Εισηγητές από την εταιρεία MARNET ήταν οι:

  1. Βασιλικη Τζανετατου
  2. Νίκος Φλωριος

Comments are closed