Την ψηφιοποίηση των συστημάτων αδειοδότησης και ελέγχων ετοιμάζει η Γ.Γ. Βιομηχανίας

Την ψηφιοποίηση των συστημάτων αδειοδότησης και ελέγχων ετοιμάζει η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, όπως γνωστοποίησε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. ‘Αδωνις Γεωργιάδης, σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο με θέμα “Η Εποπτεία ως εργαλείο ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας υπό το πρίσμα του δημοσίου συμφέροντος”.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί το Υπουργείο Ανάπτυξης καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Αναφερόμενος στην μεταρρύθμιση της εποπτείας του ν. 4512/2018, συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους για τη συνεπή και προσηλωμένη υλοποίηση της, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, και επιβεβαίωσε εμφατικά την πολιτική δέσμευση συνέχισης και περαιτέρω εμβάθυνσής της και σε άλλα πεδία εποπτείας. Παράλληλα, προανήγγειλε την ψηφιοποίηση των συστημάτων αδειοδότησης και ελέγχων που ετοιμάζει η γενική γραμματεία Βιομηχανίας, καθιστώντας τη χώρα μας τόπο επιχειρηματικής εξέλιξης, επενδυτικής ανάπτυξης και οικονομικής σταθερότητας.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Επικρατείας κ. Άκης Σκέρτσος, αναφέρθηκε στην επιτυχία της εφαρμογής του νόμου αναφορικά με την εποπτεία των οικονομικών δραστηριοτήτων και προϊόντων λέγοντας πως έγκειται στο γεγονός ότι στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω αποτελεσματικότερων ελέγχων, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και διευκολύνοντας την επιχειρηματικότητα μέσα από διαφανείς, λογικούς και προσβάσιμους κανόνες. «Με την ανάπτυξη ενός προβλέψιμου συστήματος εφαρμογής θεσμικών ρυθμίσεων επιδιώκεται η διαφάνεια και η αποτελεσματικότερη υλοποίηση των ελέγχων των οικονομικών δραστηριοτήτων και προϊόντων με βάση τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, την τυποποίηση και τη διαφάνεια των διαδικασιών ελέγχου», ανέφερε.

Σε μήνυμά του, ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM), κ. Μάριο Νάβα, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τη συμβολή της υπηρεσίας στην εμβληματική αυτή μεταρρύθμιση. «Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω της απλοποίησης του πλαισίου για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων και της οργάνωσης του ελέγχου και της εποπτείας της αγοράς είναι καταλυτική για την ανόρθωση της εθνικής οικονομίας και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.

Τέλος, στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν η γενική γραμματέας Βιομηχανίας κ. Θέμις Ευτυχίδου, ενώ ακολούθησαν οι τοποθετήσεις  εκπροσώπων της Παγκόσμιας Τράπεζας κ. G. Vincelette, κ. A. Marusic και κ. A. Molfetas, και της κ. Nathalie Berger, εκπροσώπου  της γενικής διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία χρηματοδότησε την τεχνική βοήθεια υλοποίησης της μεταρρύθμισης. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν οι μεταρρυθμιστικές δράσεις της εποπτείας από προϊσταμένους της γενικής γραμματείας Βιομηχανιας/ΥΠΑΝΕΠ κ. Δ. Τσαγκρή, κ. Γ. Δρόσο και κ. Ρ. Πάνου, από τη συνεργάτιδα του γενικού γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θ. Σταθά, από την προϊσταμένη της διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγεία, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Π. Παπαδάκη και από την προϊσταμένη της αρμόδιας διεύθυνσης Ασφάλειας Τροφίμων του ΕΦΕΤ κ. Δ. Παντελεάκη.

Comments are closed