Τη δική της θέση στον διεθνή χάρτη του software διεκδικεί η Θεσσαλονίκη μέσω ενός cluster

cluster

Τη δική της θέση στον διεθνή χάρτη της αγοράς λογισμικού θα διεκδικήσει η Θεσσαλονίκη, μέσω της δημιουργίας του «Technopolis Cluster», στο οποίο συμμετέχουν 30 δυναμικές εταιρίες πληροφορικής τής περιοχής, με συνολικό τζίρο 357 εκατ. ευρώ, κέρδη 12,5 εκατ. ευρώ, εξαγωγές σε περισσότερες από 25 χώρες και προσωπικό άνω των 3000 εργαζομένων.

Μαζί με πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και δύο φορείς (την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος), οι 30 συγκροτούν τον επιχειρηματικό βραχίονα του cluster της Τεχνόπολης, η οποία αποτελεί το πρώτο ιδιωτικό πάρκο επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Το cluster θα δώσει στις 30 επιχειρήσεις τη δυνατότητα να διεκδικήσουν κοινά έργα, να κάνουν μαζικές προμήθειες -εξασφαλίζοντας χαμηλότερες τιμές- υλικών από κολοσσούς όπως η Microsoft, η Oracle ή η CISCO, να έχουν κοινές συμμετοχές σε διαγωνισμούς και να πετύχουν ταχύτερη ανάπτυξη νέων προϊόντων και επιθετική έξοδο στις διεθνείς αγορές. Θα κάνει ευκολότερη την αξιοποίηση των τεχνολογιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN), αξιοποιώντας και την υποδομή της ειδικής υποδομής – θερμοκοιτίδας “Business Incubator Center (BIC) of CERN Technologies“, στις εγκαταστάσεις της Τεχνόπολης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τεχνόπολης και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδας (ΣΕΠΕ) Τάσο Τζήκα, εν μέσω κρίσης οι 30 επιχειρήσεις πέτυχαν άνοδο τζίρου πάνω από 20% πέρυσι, σε σχέση με το 2014 και αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 10% στο ίδιο διάστημα.Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει βιομηχανία λογισμικού. Αυτό που μας λείπει είναι οι συνέργειες κι ένα επιθετικό πλάνο εξόδου στις διεθνείς αγορές“, σημείωσε. Πρόσθεσε ότι έως το τέλος του 2016 θα είναι έτοιμο το επιχειρησιακό σχέδιο του cluster, στο πλαίσιο του οποίου θα διερευνηθούν και τρόποι χρηματοδότησης (π.χ., μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου, του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας, της γενικής γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία»).

Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο βραβευμένος με Turing (το “Νόμπελ” της πληροφορικής) καθηγητής Ιωσήφ Σηφάκης, δημιουργός του αντίστοιχου cluster της Γκρενόμπλ στη Γαλλία. Kατά τον κ.Σηφάκη, τα πιο “καυτά” αντικείμενα στον χώρο σήμερα είναι παγκοσμίως το deep learning (σ.σ. η βαθιά μηχανική μάθηση, ένας τομέας της τεχνητής νοημοσύνης που υπόσχεται να δώσει στα υπολογιστικά δίκτυα ευφυΐα και την ικανότητα προβλεψιμότητας) και το Ίντερνετ των Πραγμάτων. Ερωτηθείς ποια είναι η εικόνα των ελληνικών εταιρειών πληροφορικής και των επιστημόνων στο εξωτερικό, απάντησε ότι οι απόψεις για τους Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές είναι μεν θετικές, αλλά ακόμη μας λείπει η εξωστρέφεια. “Γενικά στην Ελλάδα υπάρχει η αντίληψη ότι οι εταιρείες πρέπει να ζουν με κρατικά κεφάλαια. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Μια εταιρεία που θα προσπαθήσει να ζήσει μόνο από το εσωτερικό της χώρας είναι καταδικασμένη. Άλλες χώρες είναι ήδη πολύ καλύτερες από εμάς στην εξωστρέφεια” σημείωσε.

 

“Μαζί μπορούμε”.

Ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Παντελής Αγγελίδης, ιδρυτής της καινοτόμου εταιρείας Vidavo, επισήμανε ότι “μαζί μπορούμε καλύτερα, γιατί αυτό εξασφαλίζει μια κρίσιμη επιχειρηματική μάζα και δημιουργεί οικονομίες κλίμακας. “Είναι πολύ δύσκολο για μια επιχείρηση λογισμικού από τη Θεσσαλονίκη να βγει μόνη της στο εξωτερικό. Μαζί όμως μπορούμε”. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μέσω των συνεργασιών δημιουργούνται οικονομίες κλίμακας σε όλα τα πεδία από το μάρκετινγκ μέχρι τις υποδομές, ενώ προχωράμε μπροστά και σε κάτι στο οποίο είμαστε πίσω ως χώρα, δηλαδή στη συνεργασία ΑΕΙ, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων.

Ο Άγγελος Μαγκλής, της Ατλαντίς Συμβουλευτικής – μέλους του cluster, επισήμανε πως δεν είναι τυχαίο ότι στη Θεσσαλονίκη εδρεύουν εταιρείες πληροφορικής που όχι απλά πηγαίνουν καλά, αλλά και αναπτύσσονται, ενώ επισήμανε ότι στην πόλη δραστηριοποιούνται και εταιρείες καθετοποιημένες σε συγκεκριμένες αγορές του λογισμικού. “Μιλάμε για εταιρείες που μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικές ακόμη και στην παγκόσμια αγορά”, σημείωσε.

Ο αντιπρόεδρος της Τεχνόπολης Αντώνης Γιαλαμαΐδης της Oktabit, σημείωσε ότι παρ’ ότι παρόμοια εγχειρήματα clustering παρ’ ολίγον να ξεκινούσαν και στο παρελθόν αλλά απέτυχαν, “σήμερα οι επιχειρήσεις είναι πολύ πιο ώριμες να δεχτούν συνεργασίες”, οπότε ακόμη και αν η χρηματοδότηση του cluster ουδέποτε έρθει, αυτό δεν θα καταπέσει. Ο υπεύθυνος της επιστημονικής επιτροπής, καθηγητής του ΑΠΘ Γιάννης Βλαχάβας τέλος, επισήμανε ότι το ΑΠΘ παράγει μεγάλο δυναμικό, που τελικά εκμεταλλεύονται οι ξένες εταιρείες, αλλά με τέτοιες πρωτοβουλίες, αυτό μπορεί να αλλάξει. Ούσα πιο κοντά στο cluster, η πανεπιστημιακή κοινότητα μπορεί επίσης να κάνει και τις απαραίτητες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα σπουδών, ώστε τα μαθήματα που διδάσκονται να είναι πιο κοντά σε όσα ζητάει η αγορά.

 

Τα μέλη του cluster

Στο cluster μετέχουν: Logismos, MLS Πληροφορική, Oktabit, Computer Team, MIK3, INFOδημ. M_Sensis, Veltio, Vidavo, Epsilon Net, DataScouting, Inventics, Link Technology, Computer Life, Singular Logic, Softworks, Space Hellas, The Second Method, Gnomon, Intrasoft, Neuropuplic, Dotsoft, Dataverse, Emisia, Entranet, Apifon, Atlantis Engineering, Elvis, Byte, ΕΠΙ ΣΥΣΤΕΜΣ. Επίσης, μετέχουν:ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, City College, ACT, ΕΚΕΤΑ, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Β.Ελλάδος και ΑΖΚ.

H δομή παραμένει ανοικτή για συμμετοχή σε επιχειρήσεις που έχουν έδρα ή βασική υποδομή στη Θεσσαλονίκη, αναπτύσσουν λογισμικό, απασχολούν τουλάχιστον τρία άτομα στον τομέα του software development και έχουν τζίρο τουλάχιστον 20.000 ευρώ. Δεκτές υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα γίνονται και startups, ακόμη και με μηδενικό τζίρο, εφ’ όσον το επιχειρησιακό τους πρόγραμμα εγκριθεί από την αρμόδια Διοικούσα Επιτροπή.

 

Ο  στόχος

Ο αντικειμενικός στόχος του «Technopolis Cluster» είναι η υποστήριξη των συμμετεχουσών επιχειρήσεων ΤΠΕ στην αντιμετώπιση των τεχνικών και μη- τεχνικών προκλήσεων που αφορούν στην ανάπτυξη και προώθηση καινοτόμων υψηλής προστιθέμενης αξίας  εφαρμογών που ενσωματώνουν και αξιοποιούν τις τεχνολογικές εξελίξεις, αυξάνοντας κατά αυτό τον τρόπο την διεθνή ανταγωνιστικότητα τους. Το «Technopolis Cluster» σκοπεύει να συνεισφέρει καταλυτικά στην ανάπτυξη όλων των δυνατών συνεργειών μεταξύ των μελών του, βελτιώνοντας και αναπτύσσοντας εκείνους τους κρίσιμους τομείς που θα οδηγήσουν σε διεθνή αναγνώριση και καταξίωση τα μέλη του.

 

Η Διοικούσα Επιτροπή

Τη διαχείριση των θεμάτων του cluster της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης έχει αναλάβει Διοικούσα Επιτροπή την οποία αποτελούν οι εξής: Τάσος Τζήκας (πρόεδρος), Αντώνης Γιαλαμαίδης (αντιπρόεδρος), Παναγιώτης Καραμόσχος,  Γιώργος Τρασανίδης, Στάθης Παρχαρίδης, Κωστής Μάλαμας,  Κωστής Καγγελίδης (μέλη). Επίσης μέλη είναι εκπρόσωποι του ΣΕΠΒΕ,  των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και του ΕΚΕΤΑ. Διαχειριστής έχει οριστεί ο Μιχάλης Χαβούζης, ενώ συντονιστές είναι οι: Κωστής Καγγελίδης (Ομάδα Ανθρώπινου Κεφαλαίου), Παντελής Αγγελίδης (Ομάδα Εξωστρέφειας), Τάσος Μάνος (Ομάδα Χρηματοδοτήσεων), Νίκος Καραμόσχος (Ομάδα Τεχνολογιών CERN), ενώ την Επιστημονική Επιτροπή συντονίζει ο καθηγητής Γιάννης Βλαχάβας.

Comments are closed