Τι ελαφρύνσεις έρχονται στις εισφορές βάσει των πρωθυπουργικών εξαγγελιών

Τριπλή ελάφρυνση επιφέρει για κάποιες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, κατά κύριο λόγο δικηγόρους και μηχανικούς, το νέο καθεστώς εισφορών που βάσει των πρωθυπουργικών εξαγγελιών αναμένεται να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Όπως προκύπτει από παραδείγματα που επεξεργάστηκε το υπουργείο Εργασίας, ειδικά για τους επιστήμονες που έχουν εκτός από την επιβάρυνση των εισφορών για κύρια ασφάλιση και υποχρέωση καταβολής εισφορών για επικούριση και εφάπαξ, η ελάφρυνση με το νέο σύστημα, είναι σημαντική και μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 10.734 ευρώ το χρόνο για πολύ υψηλά εισοδήματα.

Προσοχή όμως. Αφενός η σύγκριση γίνεται με δεδομένη την κατάργηση της έκπτωσης στο εισόδημα, που ισχύει κατά το τρέχον έτος, και τα στοιχεία δείχνουν ότι όσο περισσότερο αυξάνονται οι ετήσιες αποδοχές, τόσο σημαντικότερη είναι η μείωση των εισφορών. Αν γινόταν σύγκριση γινόταν με το 2018, τα οφέλη των μειώσεων θα περιορίζονταν. Αφετέρου, ο δραματικός περιορισμός των εισφορών οδηγεί και σε συρρίκνωση των συντάξεων. Ειδικά ο περιορισμός των εισφορών επικούρισης και εφάπαξ στο ποσό των 64,5 ευρώ το μήνα, οδηγεί και σε αντίστοιχα μεγάλη μείωση της μελλοντικής παροχής.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως οι επικουρικές συντάξεις του μέλλοντος για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους θα καθηλωθούν πέριξ των 30 ευρώ το μήνα, ενώ μεγάλες θα είναι οι μειώσεις και στην εφάπαξ παροχή. Για το λόγο αυτό άλλωστε, ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος υπενθύμισε ότι υπάρχει διάταξη σύμφωνα με την οποία όποιος αυτοαπασχολούμενος επιθυμεί μπορεί να καταβάλλει μεγαλύτερο ποσό, προκειμένου να λάβει υψηλότερη παροχή.

Αναλυτικά, βάσει των εξαγγελιών που αναμένεται να νομοθετηθούν εντός του επόμενου διαστήματος, δικηγόροι και μηχανικοί, ωφελούνται τριπλά από την μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη, επικουρική και εφάπαξ. Το ασφάλιστρο υπέρ ΕΦΚΑ για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 7.033 ευρώ, πέφτει στο 13,3% από 20%, ενώ τα ασφάλιστρα επικουρικής και εφάπαξ διαμορφώνονται σε σταθερό ποσό, υπολογισμένο στο 7% και στο 4% αντιστοίχως επί του κατώτατου μισθού ανεξαρτήτως εισοδήματος, δηλαδή σε 41 ευρώ για επικουρική και 23,44 για εφάπαξ.

Έτσι, για παράδειγμα Μηχανικός ή Δικηγόρος με 20.032 ευρώ εισόδημα, για κύρια ασφάλιση θα έπρεπε από τις αρχές του 2019 να καταβάλλει 230 ευρώ το μήνα. Πλέον, με το νέο σύστημα θα καταβάλλει 173 ευρώ. Για εφάπαξ και επικούριση, από 124 ευρώ το μήνα, θα κληθεί να πληρώσει 64,5 ευρώ. Το ετήσιο όφελος, από όλες τις εξοικονομήσεις είναι της τάξης των 1.401 ευρώ (-32,96%). Η εισφορά υγείας παραμένει σταθερή στα 6,95%. Για ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ το ετήσιο όφελος είναι 3.755 ευρώ ενώ για εισόδημα 60.000 ευρώ φθάνει τα 10.734 ευρώ.

Β2green.gr

Comments are closed