Τι λέει το ΑΠΘ για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους κολεγίων

Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ «πέρασε» από την Ολομέλεια της Βουλής, ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, το άρθρο 50 του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ισοδυναμία των πτυχίων αποφοίτων κολεγίων.

Το επίμαχο άρθρο που προκάλεσε κόντρα στη Βουλή, στήριξαν 153 βουλευτές, ενώ το καταψήφισαν 136 βουλευτές. Επί της αρχής του, το νομοσχέδιο ψήφισαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Σημειώνεται ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας είχε τονίσει προς όλες τις κατευθύνσεις, με την ομόφωνη απόφαση της Αντιπροσωπείας του στις 5/10/2019, ότι η ρύθμιση με την οποία προβλέπεται αυτοματοποιημένη διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων Κολεγίων και των ξένων Πανεπιστημίων, είναι κατάφωρα άδικη για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς, επιζήμια για το Δημόσιο συμφέρον και ισοπεδωτική για την Δημόσια Παιδεία. Το ΤΕΕ ανάφερε σε ανακοίνωσή του ότι “θα ασκήσει με κάθε πρόσφορο τρόπο τον θεσμικό, επιστημονικό και κοινωνικό του ρόλο ώστε η πολιτική άκριτης εμπορευματοποίησης της Παιδείας και Νομοθετικής εξίσωσης διαφορετικών επιπέδων επιστημονικής Γνώσης να καταργηθεί στην πράξη”.

Με τη ψήφιση του νομοσχεδίου η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξέφρασε την αντίθεση της στη σχετική διάταξη του υπουργείου Παιδείας, που περιλαμβάνεται στο  νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, “Επενδύω στην Ελλάδα”. Όπως αναφέρεται, «Μετά την “ανωτατοποίηση” των ΤΕΙ, η αναγνώριση ισότιμων με τα ΑΕΙ επαγγελματικών δικαιωμάτων στα κολέγια, θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα στο αξιοκρατικό σύστημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως αυτό δομήθηκε από το Σύνταγμα».

Δείτε εδώ το ψήφισμα.

 

Comments are closed