Τι προβλέπει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» για τις επιχειρήσεις

Στην προδημοσίευση του οδηγού για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ προχώρησε το ΥΠΕΝ.

Η προδημοσίευση θα μείνει αναρτημένη έως και την Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου, λειτουργώντας και ως αντικείμενο διαβούλευσης.

Το νέο πρόγραμμα αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων εμπορίου, υπηρεσιών και τουρισμού, ενώ χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο δε προϋπολογισμός του θα κατανεμηθεί ως εξής:

– 100 εκατ. ευρώ για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών.

– 100 εκατ. ευρώ για τον Κλάδο του Τουρισμού.

Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού.

Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν σημαντικές παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, όπως αναβάθμιση του κτηριακού κελύφους και των συστημάτων φωτισμού, επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης, ψύξης και αερισμού χώρων, εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.α.

Ειδικότερα:

– Για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης έως 100.000 €,

– Για τον κλάδο του Τουρισμού ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 50.000 € έως και 500.000 €. Η Δυναμικότητα της μονάδας θα πρέπει να είναι έως εκατό (100) κλίνες.

Οι περιβαλλοντικοί στόχοι

Για κάθε πρόταση έργου που θα υποβληθεί, ο ελάχιστος ενεργειακός – περιβαλλοντικός στόχος ορίζεται οι εξής:

– Μείωση εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35%.

– Εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 35%.

– Αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ τουλάχιστον κατά τρείς (3) ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη (ή υποχρεωτικά Β’ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση).

Η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων θα είναι συγκριτική, στο πλαίσιο συνολικής βαθμολογίας που θα προκύπτει βάση κριτηρίων και συντελεστών βαρύτητας που περιγράφονται αναλυτικά στην προδημοσίευση του οδηγού.

Η προδημοσίευση που αφορά την πρόσκληση του προγράμματος «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» θα παραμείνει αναρτημένη έως την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου. Μέχρι και αυτή την ημερομηνία θα μπορείτε να στείλετε τα σχόλιά σας επί του κειμένου, στο e–mail diavouleusi.exoikonomo-epichiro@prv.ypeka.gr.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» αναμένεται να συμβάλει στον συνολικό στόχο μείωσης της ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας κατά 380GWh.

Όπως είπε η γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, το πρόγραμμα αυτό, με την αναμενόμενη μόχλευση θα προσεγγίσει το μισό δισ. ευρώ και στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών. Παράλληλα, όπως είπε, ενισχύεται ο κατασκευαστικός κλάδος, ο οποίος σταδιακά εξελίσσεται και πάλι σε κινητήριο δύναμη της οικονομίας της χώρας.

Δείτε τον οδηγό ΕΔΩ.

Comments are closed