Τι σχέση έχει με τη μηχανική; Ένας μηχανολόγος μηχανικός στο φεγγάρι

Πηγή φωτογραφίας: creativecommons, http://spaceflight.nasa.gov/gallery/images/apollo/apollo11/hires/as11_36_5390.jpg Τη φωτογραφία τράβηξε ο Neil Armstrong

Πηγή φωτογραφίας: creativecommons, http://spaceflight.nasa.gov/gallery/images/apollo/apollo11/hires/as11_36_5390.jpg Τη φωτογραφία τράβηξε ο Neil Armstrong

Αν ο ‘Εντουιν ‘Ολντριν (Edwin Aldrin) είχε επιλέξει να …καθίσει σε άλλη θέση μια ωραία πρωία του 1969, τότε ο πρώτος άνθρωπος, που πάτησε ποτέ στο φεγγάρι, θα ήταν μηχανολόγος μηχανικός και όχι ο αεροναυπηγός Νιλ Άρμστρογκ!
Σύμφωνα με τα πρακτικά της NASA, o Άρμστρογκ –που είχε σπουδάσει Αεροναυτική και Διαστημική Μηχανική- «έφαγε» την πρωτιά από τον μηχανολόγο Όλντριν για λόγους καθαρά …χωροταξικούς, αφού με βάση τη θέση των δύο ανδρών μέσα στη σεληνάκατο «Αετός» ήταν ευκολότερο για τον Άρμστρογκ να βγει πριν τον συνάδελφό του!
Πάντως, αν ο Άρμστρογκ έμεινε στην ιστορία για το γνωστό «That’s one small step for (a) man, one giant leap for mankind» («Ένα μικρό βήμα για τον άν- θρωπο, ένα γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα»), οι πρώτες λέξεις, που ακού- στηκαν στο φεγγάρι ειπώθηκαν πιθανότατα από τον Όλντριν και ήταν: «Contact Light…ΟΚ, engine stop». O ‘Εντουιν –«Μπαζ»- ‘Ολντριν, μαζί με τον ‘Αρμστρονγκ, ήταν οι πρώτοι άνθρωποι, που προσεδαφίστηκαν στη σελήνη. Ο τρίτος της «παρέας», Μάικλ Κόλινς, αποτέλεσε στην ουσία τον «ταξιτζή» των άλλων δύο, παραμένοντας σε τροχιά μέχρι να έρθει η ώρα να τους παραλάβει. Οι τρεις τους ταξίδεψαν μέχρι το φεγγάρι με την αποστολή «Απόλλων 11» της NASA και οι δύο τους προσγειώθηκαν με τη σεληνάκατο τον Ιούλιο 1969. Ο Όλντριν –που είχε υπηρετήσει ως πιλότος μαχητικών αεροσκαφών στην Κορέα- έγινε έτσι ο δεύτερος άνθρωπος στην ιστορία, που πάτησε σε επιφάνεια ουράνιου σώματος και έμεινε στην επιφάνεια της Σελήνης περίπου δυόμισι ώρες.
Ο «Μπαζ» -το παρατσούκλι το απέκτησε στην παιδική ηλικία από τη μικρή αδερφή του- πόζαρε, ώστε ο Άρμστρονγκ να φωτογραφήσει τους δυο τους, χρησιμοποιώντας την αντανάκλαση στην προσωπίδα του. Οι δύο τους έστησαν ιστό με την αμερικανική σημαία, πήραν περίπου 20 κιλά δειγμάτων εδάφους, βράχων και σκόνης και τοποθέτησαν εξοπλισμό και μηχανήματα για πειράματα. Ο Όλντριν –σκωτσεζικής και σουηδικής καταγωγής- σίγουρα ήξερε καλά από μηχανήματα, αφού μπορεί μεν να απέρριψε ελαφρά καρδία μια πλήρη υποτροφία στο περίφημο MIT, αλλά σπούδασε μηχανολόγος στην Αμερικανική Στρατιωτική Ακαδημία του West Point. Αρχικά επελέγη ως μέλος της τρίτης ομάδας αστροναυτών της NASA τον Οκτώβριο του 1963.
Ωστόσο, ο τραγικός θάνατος του πρώτου πληρώματος του «Gemini 9» και οι ικανότητες του Όλντριν, τον έφεραν στη θέση του πρώτου εφεδρικού. Στον Όλντριν οφείλεται άλλωστε η απόδειξη της υπόθεσης ότι οι αστροναύτες μπορούσαν να εργάζονται και στο εξωτερικό μέρος του σκάφους τους. Αργότερα, ο ίδιος επινόησε και μια ειδική τροχιά για τα διαστημόπλοια, γνωστή ως “Aldrin Cycler”.

Η …θεία κοινωνία στη Σελήνη, η κατάθλιψη και ο αλκοολισμός
Αν και η επιστήμη τον πήγε μέχρι τη Σελήνη, δεν γύρισε πλάτη στις ισχυρές θρησκευτικές του πεποιθήσεις. Μάλιστα, …κοινώνησε στο φεγγάρι, κάτι που απέκρυψε, καθώς εκκρεμούσε παλαιότερη μήνυση από την αθεΐστρια ακτιβίστρια Madalyn Murray O’ Hair, κατά της NASA, για την ανάγνωση εδαφίων της «Γένεσης» πάνω στο σκάφος της Apollo 8 (η O’Hair ζητούσε από τα δικαστήρια να απαγορεύσουν στους Αμερικανούς αστροναύτες –που ήταν κυβερνητικοί υπάλληλοι- να προσεύχονται δημοσίως στο διάστημα).
Πάντως, ούτε η επιστήμη ούτε η θρησκεία στάθηκαν αρχικά αρκετές για να τον γλιτώσουν από τη βαθιά κατάθλιψη και τον αλκοολισμό στα οποία βυθίστηκε κά- ποια χρόνια μετά. Αυτό το κατόρθωσε ο γάμος του με την τρίτη σύζυγό του, Λόις Ντριγκς Κάνον, αλλά και το γεγονός ότι ο ίδιος αποδέχτηκε την κατάστασή του και αναζήτησε θεραπεία.

Ηθοποιός …3D, «ράπερ» και μοντέλο για τα βραβεία του MTV
Κατά τα λοιπά, υποδύθηκε τον εαυτό του στη 3D ταινία «Fly me to the Moon”, αποτέλεσε το μοντέλο για τα αγαλματίδια-αστροναύτες των Μουσικών Βραβείων MTV, ενώ ηχογράφησε …ραπ τραγούδι, υπό τον τίτλο «Rocket Experience». Σε ηλικία 72 ετών, δεν δίστασε να γρονθοκοπήσει στο πρόσωπο τον κινηματο- γραφιστή Bart Sibrel, οπαδό των θεωριών συνωμοσίας για την προσελήνωση, που τον αποκάλεσε «δειλό, ψεύτη και κλέφτη», υποστηρίζοντας ότι δεν περπάτησε ποτέ στο φεγγάρι.
Στη διάρκεια συνέντευξής του στο «Science Channel» φέρεται να είπε ότι είδε στο φεγγάρι αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα, αλλά αργότερα υποστήριξε ότι τα λόγια του απομονώθηκαν από την υπόλοιπη φράση του, με αποτέλεσμα να ακουστούν παραπλανητικά.
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «ΒΗΜagazino» είπε για τους όποιους φόβους αντιμετώπισε στο φεγγάρι: «Για ανθρώπους σαν εμάς, πιλότους με πολεμική εμπειρία, οι ευκαιρίες για να αντιμετωπίσεις το απρόβλεπτο, το ασυνήθιστο ή το τρομακτικό είναι πολλές. Όταν, όμως, η πρόκληση είναι τόσο μεγάλη, τότε η επιθυμία να συμμετάσχεις είναι τεράστια, γιατί τα οφέλη από μια τέτοια περιπέτεια θα είναι πολλά, όχι μόνο για εμάς, αλλά για όλη την ανθρωπότητα».

*Η στήλη αυτή, με τις προσωπικότητες-μηχανικούς που διέπρεψαν σε διάφορους κλάδους ή ενέπνευσαν τρίτους σε άλλες ειδικότητες ή χώρους, ξεκίνησε το 2009 από το “Τεχνογράφημα”. Τη μεταφέρουμε κι εδώ λοιπόν!

Comments are closed