Υπεγράφη στις Βρυξέλλες ο νέος Ευρωπαϊκός Νόμος για το Κλίμα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Δράσης για το Κλίμα της Πορτογαλίας και Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, João Pedro MATOS FERNANDES, υπέγραψαν σήμερα το «COD Lex» σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Νόμο για το Κλίμα παρουσία του προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πασκάλ Κανφέν (Renew, FR), στην ειδική αίθουσα του ΕΚ στις Βρυξέλλες.

Στις 24 Ιουνίου, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τον Νέο Νόμο της ΕΕ για το Κλίμα, ο οποίος αυξάνει το στόχο μείωσης των εκπομπών της ΕΕ το 2030 από 40% σε τουλάχιστον 55% και μετατρέπει σε δεσμευτική νομική υποχρέωση τις πολιτικές υποσχέσεις ότι η ΕΕ θα καταστεί ουδέτερη από το κλίμα έως το 2050.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ήδη τον νόμο για το κλίμα, με 442 ψήφους υπέρ, 203 κατά και 51 αποχές, μετατρέποντας έτσι την πολιτική δέσμευση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για μια κλιματικά ουδέτερη ΕΕ έως το 2050, σε νομική υποχρέωση. Ο νέος νόμος αυξάνει το στόχο μείωσης των εκπομπών της ΕΕ το 2030 από 40% σε τουλάχιστον 55% (σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990), ενώ θα παρέχει στους Ευρωπαίους πολίτες και στις επιχειρήσεις, τη νομική ασφάλεια και σαφήνεια που χρειάζονται για να προγραμματίσουν κατάλληλα την πορεία τους σε αυτή τη μετάβαση. Μετά το 2050, η ΕΕ θα επιδιώξει να πετύχει αρνητικό ισοζύγιο εκπομπών.

Σε συνέχεια και στο πνεύμα του Ευρωπαϊκού Νόμου για το κλίμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση στόχου για το 2040, αμέσως μετά την πρώτη παγκόσμια αξιολόγηση το 2023 που προβλέπεται στη Συμφωνία του Παρισιού.

Σύμφωνα με την πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου, η Κομισιόν θα δημοσιεύσει τη μέγιστη ποσότητα εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που εκτιμάται ότι μπορεί να εκπέμπει η ΕΕ έως το 2050 χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τις δεσμεύσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας. Αυτός ο λεγόμενος «προϋπολογισμός για τα αέρια θερμοκηπίου», θα αποτελέσει ένα από τα κριτήρια για τον καθορισμό του αναθεωρημένου στόχου της ΕΕ για το 2040.

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023, και στη συνέχεια ανά πενταετία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογεί τη συλλογική πρόοδο όλων των χωρών της ΕΕ, καθώς και τη συνοχή των εθνικών μέτρων ως προς την επίτευξη του στόχου της ΕΕ να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

Δείτε το κείμενο του Νόμου για το Κλίμα όπως είχε κατατεθεί από τον Μάρτιο του 2020 ΕΔΩ

Δείτε την υπογραφή του νέου Ευρωπαϊκού Νόμου για το Κλίμα στο βίντεο:

Comments are closed