Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης του Διοικητηρίου

Tο Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης του Διοικητηρίου στο ΥΜΑΘ εγκαινίασε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου.

Ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος δημιουργήθηκε στο ισόγειο του κτιρίου, όπου οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν την ιστορία του κτιρίου μέσα από σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σε αυτό το υλικό εμπεριέχονται  όψεις και κατόψεις του κτιρίου, μελέτες και κτιριακές μεταβολές, που αποτυπώνουν το διαχρονικό ρόλο και τη λειτουργία του Διοικητηρίου, τεκμηριώνοντας την ιστορικότητά του. Οι επισκέπτες, μέσα από εικόνες και ανάγνωση κειμένων, θα γίνονται κοινωνοί της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής του κτιρίου.

Το κτίριο του Διοικητηρίου, το οποίο κατασκευάστηκε κατά τα τέλη του 19ου αιώνα από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι, πέραν της αρχιτεκτονικής του αξίας, χαρακτηρίζεται από την ιστορικότητά του.

Συνδέθηκε με γεγονότα της νεότερης πολιτικής και διοικητικής ιστορίας της χώρας, όπως η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, η λειτουργία Υπουργείου Βορείου Ελλάδος, κ.α.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, το κτίριο άρχισε να χτίζεται το 1891 και αντικατέστησε το παλιό κονάκι, που είχε χτιστεί πάνω στα ερείπια των βυζαντινών ανακτόρων, το οποίο είχε καεί το 1890.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κόρη του αρχιτέκτονα Ποζέλι έριξε στα θεμέλια εξήντα χιλιάδες αυγά μαζί με πέτρα και ασβέστη για να γίνει ισχυρή η βάση του οικοδομήματος.

Άλλες ιστορικές πηγές αναφέρουν τα βαρύτιμα χαλιά, το ασήμι, τον βενετσιάνικο πολυέλαιο που δέσποζε στην οροφή.

Στη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 που κατέκαψε τη Θεσσαλονίκη το κτίριο γλύτωσε από τις φλόγες, χάρη στον ηρωισμό των εργαζομένων του, ενώ στην περίοδο της κατοχής έπαψε να λειτουργεί ως γενική διοίκηση Β. Ελλάδος, καθώς επιτάχθηκε από τους κατακτητές. Μετά την απελευθέρωση ξεκίνησε μια νέα περίοδος. Από το 1955 στεγάζει το νεοϊδρυθέν, τότε, υπουργείο Βόρειας Ελλάδος, ενώ προστίθεται ένας ακόμη όροφος για να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες ανάγκες. «Θεωρούμε, λοιπόν, ωφέλιμο, να αξιοποιήσουμε το κτίριο ως ιστορική πηγή» τόνισε ο κ. Καράογλου.

Η πρόσβαση στο χώρο της έκθεσης είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες του κτιρίου, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για οργανωμένες επισκέψεις ομάδων εκπαίδευσης.

Μέσω της ανάδειξης της ιστορίας του Διοικητηρίου, ο κ. Καράογλου, έχει θέσει ως σκοπό την καθιέρωση του εμβληματικού κτιρίου του ΥΜΑΘ σε σημείο τουριστικής αναφοράς και σε δεύτερο στάδιο τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας, που θα αναδεικνύει σε διάφορες γλώσσες την ιστορικότητα του κτιρίου.

Στα εγκαίνια του Κέντρου Ιστορικής Τεκμηρίωσης του Διοικητηρίου παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Ηλίας Περτζινίδης, απόγονοι του περίφημου Ιταλού αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι, ο οποίος έκτισε το κτίριο του ΥΜΑΘ, τα εγγόνια του Γεώργιος Ζαρφτιτζιάν και Λουίζα Γραβάνη-Ποζέλι, καθώς και τα δισέγγονά του Μαριέλλα Σταματίου και Κώστας Καλογήρου.

Comments are closed