Το μπετόν που λάμπει είναι εδώ και θα στοιχίζει 60-70 δολάρια/τ.μ.

beton1

Οι εικόνες, που προέρχονται από το cnn, δεν δείχνουν το υλικό σε χρήση, αλλά φωτισμένες δομές ανά τον κόσμο, που θα μπορούσαν στο εξής να φωτίζονται με το νέο μπετόν

To σκυρόδεμα ποτέ δεν ήταν από μόνο του ένα όμορφο υλικό. Ωστόσο ένας Μεξικάνος επιστήμονας έχει βάλει ώς στόχο να το κάνει ελκυστικό. Ο José Carlos Rubio Avalos εφηύρε πρόσφατα τσιμέντο που λάμπει στο σκοτάδι, το οποίο ενδέχεται μια μέρα να κάνει πολύ πιο όμορφο το νυχτερινό αστικό τοπίο από τη Σαγκάη μέχρι τη Σεούλ.

Το νέο υλικό απορροφά ηλιακό φως στη διάρκεια της ημέρας και αρχίζει να εκπέμπει λάμψη μετά τη δύση του ηλίου. Και δεν είναι μόνο οι φανοστάτες στους δρόμους, που ενδέχεται να περάσουν σε αχρησία χάρη στο νέο υλικό. “Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους [αντικαθιστώντας συμβατικές μορφές φωτισμού]” λέει ο Rubio Avalos, επιστήμονας στον κλάδο των υλικών στο Universidad Michoacana de San Nicolas de Hidalgo στο Μεξικό.

beton2

Πιθανές χρήσεις

Το τσιμέντο δεν έπαψε ποτέ, ούτε στη διάρκεια των μεγάλων κρίσεων  στην αγορά, να είναι μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μόνο το 2014 η παγκόσμια κατανάλωσή του ανήλθε σε 4,3 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Τώρα, η εφεύρεση του Rubio Avalos έβαλε όλον αυτόν τον βιομηχανικό μηχανισμό να φαντάζεται πόσο διαφορετικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτό το “παραδοσιακό” υλικό.’Ηδη, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και μη κυβερνητικοί οργανισμοί προσέγγισαν τον Μεξικανό επιστήμονα για να συζητήσουν μαζί του εφαρμογές του νέου τσιμέντου ως φωτεινής επικάλυψης σε σπίτια, ποδηλατόδρομους ή αυτοκινητοδρόμους, σε πισίνες και εσωτερικά κατοικιών.

Οπως αποκάλυψε, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα ήρθαν σε επαφή μαζί του για να μάθουν πώς θα μπορούσαν να αποκτήσουν το νέο υλικό για να φωτίσουν εσωτερικούς χώρους όπως σκοτεινές δημόσιες τουαλέτες σε περιοχές με προβλήματα τροφοδοσίας ηλεκτρισμού, όπου ιδίως για τις γυναίκες είναι σήμερα πολύ επικίνδυνο να εισέλθουν.

Για να κάνει το τσιμέντο να απορροφά τις ακτίνες UV, ο επιστήμονας άλλαξε τη μικροδομή του. Στα πρώτα στάδια της κατασκευής του μπετόν, η τσιμεντόσκονη αναμειγνύεται με νερό και το υλικό αρχίζει να μετατρέπεται σε τζελ που σχηματίζει κρυστάλλους. Οι κρύσταλλοι αυτοί είναι ένα άχρηστο παραπροϊόν της όλης διαδικασίας. Στο μπετόν του Rubio Avalos οι κρύσταλλοι απομακρύνονται και έτσι το ηλιακό φως μπορεί να εισέλθει στο σκληρό υλικό χωρίς να το αντανακλούν οι κρύσταλλοι.
beton3

Διάρκεια ζωής, χρηματοδότηση και κόστος ανά τετραγωνικό

Η δυνατότητα του νέου μπετόν να λάμπει -σε διάφορα χρώματα από  μπλε της θάλασσας μέχρι λαμπερό πράσινο και σύντομα σε λευκό,  κόκκινο και μωβ- διαρκεί για τουλάχιστον 100 χρόνια. Ο επιστήμονας κατασκευάζει αυτή τη στιγμή μια πιλοτική παραγωγική μονάδα, που θα είναι έτοιμη να παράγει σε τρεις έως πέντε μήνες. Ωστόσο, για να περάσει το όλο εγχείρημα στη μαζική παραγωγή, χρειάζεται περισσότερη χρηματοδότηση. Πόση; “Αν θέλουμε να βγει στο εμπόριο και να καλυφθούν όλα τα αιτήματα που ήδη δεχόμαστε από Ευρώπη, Αμερική, Αφρική και Ασία, τότε θα χρειαστούμε σε αυτό το στάδιο περί τα 5-6 εκατ. δολάρια” επισήμανε.

Το νέο μπετόν δεν προορίζεται για να κατασκευάζεται από αυτό το σύνολο ενός κτηρίου, αλλά για να χρησιμοποιείται μόνο ώς επικάλυψη. Ακόμη κι έτσι όμως, δεν θα είναι φθηνό: ένα τετραγωγικό μέτρο, με πάχος περίπου τριών χιλιοστών, θα στοιχίζει περί τα 60-70 δολάρια.

Άρθρο με πληροφορίες από το cnn

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Comments are closed