Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, με τους μακροπρόθεσμους στόχους της χώρας, παρουσιάσθηκε χθες από τον Υπουργό Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, ο οποίος τόνισε πως το ΕΣΕΚ έχει βασικό στόχο την απεξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και κριτήριο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ενώ προσθέτει υπεραξία στην ελληνική οικονομία, δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης και στην τελική του μορφή, θα γίνει ένα όχημα για το πράσινο μέλλον της χώρας.
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι πράσινες επενδύσεις, από 900 εκατ. ευρώ κατ’ έτος την περίοδο 2016-2020, εκτινάσσονται στα 2,1 δισ. για το διάστημα έως το 2025 και στα 4,4 δισ. ετησίως, μεταξύ 2025-2030.
Στα Φωτοβολταϊκά, ο χάρτης προβλέπει ότι θα αυξηθούν, από 5,4 GW σήμερα, στα 14,1 GW για το 2030 (+161%) και στα 34 GW για το 2050.
Δεδομένης της εξάρτησης των ΑΠΕ από καιρικές συνθήκες, η αναμενόμενη αύξηση της πράσινης διείσδυσης σε ένα ηλεκτρικό σύστημα, δημιουργεί ανάγκη ευελιξίας, που κατά το σχέδιο επιτυγχάνεται με αύξηση της ισχύος των μονάδων Φυσικού Αερίου από 4,9 GW πέρυσι, σε 6,9 GW το 2030. Δηλαδή κατά 2 επιπλέον GW.
Λόγω των ευρωπαϊκών στόχων για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, που συνεπάγονται για την Ελλάδα μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου από τις 17 TWh σήμερα, στις 12 TWh στα τέλη του 2030. Για τη βιωσιμότητα των μονάδων αερίου προβλέπεται η ενίσχυση με έργα αποθήκευσης στα οποία προβλέπεται ότι θα εγκατασταθούν 8 GW ως το 2030, από περίπου μηδέν σήμερα, προκειμένου το σύστημα να απορροφήσει όλη αυτή τη νέα πράσινη ισχύ. Τα 5,6 GW θα είναι μπαταρίες και τα άλλα 2,5 GW αντλησιοταμίευση.
Στα χερσαία αιολικά, προβλέπονται μόλις 2,2 GW επιπλέον. Από τα 4,9 GW σήμερα, θα φτάσουν τα 7,1 GW το 2030, ενώ 2 GW αντιστοιχούν στα έργα που ήδη τελούν υπό κατασκευή.
Στα υπεράκτια πάρκα, προβλέπονται 2,7 GW μέχρι το 2030, από μηδέν σήμερα, τα οποία θα έχουν γίνει 10 GW το 2050.
Οι ανανεώσιμες πηγές δημιουργούν και ανάγκη νέων δικτύων διανομής, για τα οποία προβλέπεται το ποσό των 1,26 δισ. το χρόνο, άρα 6,3 δισ. μεταξύ 2026-2030.
Το ΕΣΕΚ επιπλέον προβλέπει:
- Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, smart διαχείριση της ενεργειακής κατανάλωσης και αλλαγής συμπεριφορών προς τη μείωση της απαιτούμενης ενέργειας ή και του προφίλ της ζήτησης. Ο δράσεις αυτές μπορούν να έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία.
- Ηλεκτροκίνηση στα μεσαία / ελαφριά οχήματα με ταυτόχρονη ανάπτυξη των υποδομών φόρτισης και αλληλεπίδρασης με το δίκτυο. Ο σχεδιασμός εκτείνεται στην οικονομία ανακύκλωσης μπαταριών που θα πρέπει να δημιουργηθεί με πιθανό περιφερειακό ρόλο στα Βαλκάνια.
- Δημιουργία οικονομίας πράσινου υδρογόνου με χρήση στις μεταφορές, στη βιομηχανία και υπό συνθήκες στην ηλεκτροπαραγωγή.
- Ανάπτυξη βιομηχανίας συνθετικών, πράσινων καυσίμων (RFNBO), με χρήση στις μεταφορές, σε βαρέα οχήματα, ναυτιλία και αεροπορία.
- Καινοτομία και συστημικές λύσεις στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCUS) με στόχο την ενεργειακή μετάβαση της βιομηχανίας της χώρας, (κυρίως τσιμέντο, διύλιση και λιπάσματα). Θα απαιτηθεί εθνικό πλάνο και συντονισμός, δεδομένου της έλλειψης κλίμακας των τοπικών εταιρειών. Αντίστοιχα έργα συντονίζονται από τα κράτη στην Ευρώπη και στην Αμερική.